Çaykara ve Orman Mantarları

Çaykara ve Orman Mantarları

Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan´ın Çaykara ve Orman Mantarları İle İlgili Gerçekleştirdiği Çalışmayı Sizlerle Paylaşıyoruz.

Çaykara İlçemiz Çevresi Orman alanları ile kaplı olan bir Bölge?Bu sebeple de Ormanlarımızda çok sayıda Mantar Türü bulunmakta.

Bu mantarların bir bölümü pişirilerek yenilebilmekte bir bölümü ile yenilememektedir

İnsan olarak Teknoloji ve Günlük yaşam koşuşturması hayatımızın her alanına o kadar yerleşmiş ki nerde ise Doğayı tamamen unutur hale geldik.

Öyle ki burnumuzun dibindeki Ormanlarımızın kenarlarında bulunan ve de Besin Değeri son derece yüksek olan Mantarlardan bir çoğumuzun haberi yok.

İZZET MÜDÜR FARKI

Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz İzzet Gönan Öğretmenimiz Doğaya olan tutkusunu bir kere daha gözler önüne serdi.Daha önce Meyvecilik,Çaykara İlçemizde yetiştirilen Meyveler,Yaylalarda yetiştirilen meyve ve sebzeler gibi bir çok konuda Profesyonel çalışmalara imza atan İzzet Gönan Müdürümüz bu defa da Çaykara İlçemizde yetiştirilen Mantarlar ile ilgili Profesyonel bir çalışmanın içerisine girmiş durumda./resimler/2019-9/10/1036272886359.jpgİlçemizde yetişen Mantarlar ile ilgili Ormanda Profesyonel bir çalışma içerisine giren İzzet Müdürümüz şu ana kadar Çaykara İlçemizde 5 adet Mantar Tespit etmiş durumda.

Tespit edilen bu 5 Mantar Türü de yenilebilen Mantarlar.İzzet Müdürümüz Orman içinden toplamış olduğu bu 5 Mantar Türünü tereyağında kavurarak mükemmel bir şekilde hem kendisi yemiş hem de misafirlerine ikram etmiş

MANTARLARIMIZI TANIMIYORUZ

Bir de Sitemi var bizlere İzzet Müdürümüzün?Ormandan ve Doğadan kopuk olarak yaşadığımızı anımsatıyor Müdürümüz.Çaykara İlçemizde bulunan Ormanlarımızda bolca Mantar yetişiyor ancak hiç birimizin bu mantarlardan haberimiz yok diyor İzzet Müdürümüz?

Giresun,Ordu İllerimizde Vatandaşlarımızın 18-20 çeşit Mantar yediklerini anımsatan İzzet Müdürümüz Trabzon İlimizde ise Vakfıkebir İlçemizden başlayarak Rize İl Sınırına kadar hiçbir İlçemizde Mantarlar hakkında her hangi bir araştırmanın yapılmamış olmasının son derece üzücü olduğunu ifade ediyor Müdürümüz.

Araştırmalarına devam ettiğini ve de Çaykara İlçemizde daha bir çok Mantar Türü ile karşılaşmayı umut ettiğini ifade eden Müdür İzzet Gönan bulduğu Mantarları insanlarımız ile paylaşarak İnsanlarımıza faydalı olma gayreti içerisinde olacağını sözlerine ekledi.

HER MANTARI YEMEYİN

Bölgemizde faydalı Mantarlar olduğu gibi zararlı mantarların da bulunabileceğini İfade Eden Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan Mantar konusunda meraklı olan vatandaşlarımızın Doğada bulmuş oldukları Mantarları Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne getirmelerini burada birlikte yapacakları inceleme ile hangi mantarıon faydalı ve yenilebilir,hangi Mantarın ise zararlı ve yenilemez olduğunu birlikte tespit edebileceklerini bu konuda tecrübeleri ile Çaykara İlçemizdee bulunan Tüm doğa Dostlarına Yardımcı olmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

İzzet Müdürümüzün yapmış olduğu Araştırma sonunda bulmuş olduğu 5 Mantar Türü ise şu şekilde:

1-SIĞIR DİLİ MANTARI

Meşe ve kayın ormanlarından toplanır. Şapkasının altındaki pütürlü yüzeyi nedeniyle bu isimle bilinir. Hoş kokulu, gevrek bir mantar türüdür. Sonbaharda, yağışların ardından çıktığı görülür. Her mevsim kurutulmuş ve dondurulmuş olarak da tüketilir./resimler/2019-9/10/1036523199308.jpgYöremizde en fazla bulunan ve İğneli Yapraklardan Çam Ağaçlarının diplerinde bulunan Sığır Mantarı Çam Ağaçlarının diplerinde toplu halde bulunurlar.

Bir Mantarın Sığır Dili Mantarı olduğunu anlamak için Kökünden kopardığın Mantarı ters çevirdiğin zaman arkasında pulları bulunuyor.

Sığır Dili Mantarları Yöremizde bulunan Çam Ağaçlarının Diplerinden Eylü,l ve Ekim Aylarında toplanabiliyor.

Çiğ haliyle yenilebilecek şekilde olmayan ancak pişirildikten sonra lezzet bombası haline gelen sığır dili mantarı, kayın, meşe, palamut, köknar ağaçlarına tutunurlar. Turuncu sığır olarak da bilinen kardeş türü mevcuttur. Yoğunlukla Karadeniz bölgesinde görülür.

2-TAVUK AYAĞI MANTARI-SARIKIZ

Tavuk Ayağı Mantarının diğer ismi SARIKIZ´dır.Sarıkız,Tavuk Mantarı ve Kaz ayağı Mantarı olarak da bilinen bu Mantar türü hiçbir şekilde kurtlanmaz./resimler/2019-9/10/1037145856032.jpgTavuk Ayağı Mantarı Orman Alanlarının Kenar Bölüğmlerinde ve de Ilıman Yerlerde yetişmektedir.

Tavuk Ayağı Mantarı da Bölgemizde çok fazla bulunmaktadır.

3-KANLICA MANTARI

Tozlu ve Güzel kokulu bir mantar türüdür.Kanlıca Mantarı Yöremizde az bulunan bir mantar türüdür.

Kanlıca Mantarını kırdığımız zaman içinde kan renginde bir renk ile karşılaştığımız için bu Mantara Kanlıca Mantarı İsmi verilmiştir.

4-KEDİ AYAĞI MANTARI

Eski dilde Kadas Ganziya olarak bilinen Kedi Ayağı Mantarı Yöremizde çok fazla bulunan bir Mantar türüdür./resimler/2019-9/10/1038008981968.jpgYenilebilen Kedi ayağı Mantarı İlçemizin tüm Ormanlarında bolca bulunmaktadır.

Çam Ağaçlarının Diplerinde yosun bağlamış olarak da bulunabilen Kedi ayağı Mantarları Pişirilerek rahatlıkla yenilebilir.

5-GÜRGEN MANTARLARI-İSTİRİDYE

Diğer Adı ile İstiridye olarak da bilinen Gürgen Mantarları Çaykara İlçemizde bol miktarda bulunmaktadır./resimler/2019-9/10/1038196482287.jpgOrmanlarda Gürgen  ağaçların yaralı  çürük kısımlarında ve ayaklarında,kütüklerde,ağacın dibinde ya da ağacın gövdesinde bulunabilmektedir.

Kayın, kavak, istiridye ya da yaprak... Bu isimlerle bilinen istiridye mantarı, yumuşak yüzeylere tutunmayı sever. Nadir ve lezzetli bir mantar olması nedeniyle istiridye mantarı son derece lezzetli bir Mantar Türüdür.

Haber: Hilmi Kanık



Anahtar Kelimeler: Çaykara Orman Mantarları

İlginizi Çekebilir