Kamil Sönmez hayatını kaybetti

Kamil Sönmez hayatını kaybetti



İstanbul Başkent Üniversitesi`nde tedavi gören Kamil Sönmez, bu sabaha karşı 02.30`da yaşamını yitirdi. Başhekim Prof. Dr. Kürşat Tokel yaptığı açıklamada, "Kamil Sönmez yaygın bir beyin kanamasıyla geldi. Uyandırmaya çalıştık, ama olmadı. Bu sabaha karşı 02.30`da kaybettik. Çok üzgünüz" dedi.
 

Uzun süredir böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören Sönmez`in, bir süre uyutulacağı belirtilmişti. 



KAMİL SÖNMEZ KİMDİR?
Karadeniz`in usta sesi Kamil Sönmez, Ordu`nun Perşembe İlçesinde, 1947 yılında doğdu. Sanatçı, ilk ve orta öğretimini Giresun`da tamamladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü`nü kazanan sanatçı, askerlik sonrasında Avni Dilligil Tiyatrosu`nda profesyonel tiyatro oyuncusu oldu. Sanatçı, Ankara Sahnesi ve Ankara Kardeş Oyuncular Tiyatrosu`nda da çeşitli rollerde oynadı.

Sanatçı ilk plağını Zülfü Livaneli`nin yapımcılığında yaptı. Kamil Sönmez, 45`lik plağın bir yüzünde Ordu türküsü olan ``Hekimoğlu``nu, diğer yüzünde Zülfü Livaneli`nin Çukurova`dan derlediği sözlerle bestelediği ``İnce Memed`` isimli türküyü söyledi. 

Kamil Sönmez, ilk 45`liğinin ardından, ``Yaylanın soğuk suyu``, ``Çift Jandarma``, ``Maçka`da buluşalım`` gibi bugün çok bilinen Karadeniz türkülerini, ``Merhaba`` isimli Long Play`e okudu.

Sanatçı, 1980`li yıllarda da Süreyya Davulcuoğlu ile Karadeniz türküleri denince ilk akla gelen iki isimden biri oldu. Türkülerinin yanı sıra nüktedan kişiliği ile de Türkiye`nin 7 coğrafi bölgesinde sevildi.

Oyunculuğu sinema perdesine de taşıyan Kamil Sönmez, 1979 yılından itibaren ``Düşman``, ``Eşek Şakası``, ``Deli Kan`` gibi birçok filmde rol aldı. Son olarak 2009 yılında, Mahsun Kırmızıgül`ün yönettiği ``Güneşi Gördüm`` filminde oynadı.
 

Kamil Sönmez`e 1998 yılında ``Devlet Sanatçısı`` unvanı verildi. Gençliğinde Osman Yağmurdereli ve Faruk Tınaz ile aynı evi paylaşan Kamil Sönmez, sanat camiasında da en sevilen isimlerden biri oldu.

Sönmez`in sanat yaşamının 45. yılı anısına, sanatçı arkadaşları kendisine destek vermek üzere bir gece düzenledi

 
www.caykaragundem.com






Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir