Dernekpazarı?nda 3.El Desteğe Koştu

Dernekpazarı?nda 3.El Desteğe Koştu



Atalarımız :? Bir elin nesi var. İki elin sesi var.? Dediler. Ne var ki belli bir yaştan sonra iki elin varlığı da yeterli olamıyor. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek sadece varlığa dayalı olmamaktadır. Tüm yurt genelinde olduğu gibi, ilçemizde de ekonomik koşulları asgarının çok altında olanlar gibi çok iyi olanların bir kısmının aynı ağır koşullarda yaşam sürdürdükleri görülmektedir. Yanında bakacak kimsesi olmayan ve %90 i 60 yaş üzeri bireyler,ekonomik ihtiyaçlarının yanında fiziksel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürememektedirler.

 

İlçemizin gelir kaynakları, çoğalan nüfusu besleyemediğinden, aile bireyleri geçimini dışarıda aramaya başladı. Bu nedenle geniş aile, çekirdek aileye dönüştü. 60 yaş üstü olanlar doğup büyüdükleri alandan koparıldığı zaman psikolojik etkenlerle çok çabuk bir şekilde güç kaybına uğrayıp hasta düştükleri görüldüğünden bulundukları yerden -çok zorunlu olmadıkça- ayrılmamakta. Zaman ilerledikçe de, insan yaşamına yaraşır bir şekilde kendi hizmetlerini yapamadıkları gerçeğinden ve tamamen yoksul ve fiziksel-maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyanlar için ilçemiz Sosyal Dayanışma Vakfı yeni bir proje oluşturup uygulamaya koydu.

Geniş kapsamlı proje için ilçe merkezinde bir yer çamaşırhane olarak kiralanıp faaliyete geçirildi.

 

Proje öncesi yapılan araştırma sonunda 50 yaş altında muhtaç -2 -, 50-60 yaş arası -3- 60 yaş üstü de -21- toplam 26 kişi nin bu proje kapsamından yararlanacağı tesbit edildi. Proje Salık Ocağı Toplum Sağlığından Dr. Sağlık memuru ve bir hemşireden oluşacak ekiple yürütülecek. Ayrıca hizmeti fiilen yürütecek sertifikalı iki bayan eleman bakım görevlisi olarak alındı. Ortalama yıllık maliyeti 62-65,000 olan projede Verilecek hizmetler:

Ev temizliği, Çamaşır yıkama, Ütüleme, yemek yapma, bulaşık yıkama ve benzeri alanlarda yapılmaktadır. Hizmetin aksamadan yürütülebilmesi için alınan iki eleman dışında bir araç kiralandı. Hazırlanan Aylık programlar çerçevesinde aileler ziyaret edilerek hizmet sunulmaktadır. İşlevlerini yerine getiremeyen iki elin yanında üçüncü bir el ihtiyaç sahiplerine destek olmaya başladı.

 

Haber Kaynağı: Fahri Düzenli

 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir