Horona Doydular (Video)

Horona Doydular (Video)



26.01.2013 Cumartesi akşam saat 18.00?da Trabzon?da bulunan Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği lokalinde başlayan program yaklaşık 3 saat sürdü.
Gece ile ilgili konuşma yapan Folklor hocası Prof. Dr. Orhan DURGUN, burada oynanan oyunların Akçaabat ve Tonya ilçelerinin oyunlarından oluşuyor. Yalnız sıksaray oyunu var bu da Trabzon?un her yerinden olduğu gibi Çaykara?da da oynanıyor. Erkek oyunlarının temeli sıksaray oyununa dayalıdır. Oynanan oyunların ekip uyumu sağlama açısından zorlukların olduğunu bunu yapabilenlerin parmakla sayılabilecek kadar az olduğunu söyleyen Durgun, bıçak horunu birbirimizle kavga veya savaş yapacak anlamlarını asla çıkarmamamız gerekir, bıçak horonu düşmanlarla, kötülüklerle savaşmayı canlandırıyor. En sonunda da barış ile sona eriyor, dedi.
Durgun,? Amacımız Çaykara oyunlarından derlenen ve diğer yörelerin oyunlarını da oynayan bir Çaykara ekibini oluşturmak, ileride onunla ilgili çalışmalarımızda başlayacaktır,? dedi.
Geceye sırası ile Mustafa ÖZTÜRK Kavalı ile, yöresel atışma Türküleri ile Prof.Dr.Orhan DURGUN, Kenan ATASOY, Adnan KOCHAN, Musa GÖMLEKSİZ kemençe çalarak söyledikleri Türkülerle geceye katılanlara eğlenceli dakikalar yaşattılar. Uzun süre yöresel horonların oynandığı gecede, katılımcılar doyasıya eğlendiler.
Gecede, Bıçak Horonu, Akçaabat horon kurma, Sallama, sıksaray, Hozangel,Tonya sıksaraları  ile Çaykara Yöresine ait horonlardan figürler sergilendi.
Her hafta Cumartesi akşamları Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerinin kültürünü yaşatmak folklorunu unutmamak amacıyla bu tür etkinliklerin Dernek Lokalinde yapılacaktır.

Haber kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi





Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir