Cep telefonu her yerde çekecek

Cep telefonu her yerde çekecek



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`nın önderlik ettiği, altyapı bedeli, Evrensel Hizmet Fonu`ndan karşılanacak olan ``mobil kapsama alanı dışında kalan yerlerde altyapı kurulması ve işletilmesi`` projesine ilişkin sözleşme, 20 Şubat Çarşamba günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv`in katılacağı törenle imzalanacak. Proje kapsamında ihaleyi kazanan Turkcell, kuracağı altyapının diğer GSM operatörleri ve aboneleri tarafından kullanılmasına izin verecek.

Türkiye`de iletişimin sağlanmadığı hiçbir yerin kalmaması için GSM hizmetleri ya da mobil telefon hizmetlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla Evrensel Hizmet Fonu kapsamına alındı. Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu`nun (BTK) ortak çalışması sonucunda hiçbir GSM operatörünün çekmediği yerleşim yerleri tespit edildi. Nüfusu 500`ün altında olan ve hiçbir GSM operatörünün çekmediği çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan 1.799 yerleşim yerinde yaşayan kişilerin de cep telefonuyla konuşabilmesi için yapılan ihaleyi kazanan Turkcell ile proje sözleşmesi yarın imzalanacak. İhaleyi kazanan Turkcell, söz konusu yerleşim yerlerinin kapsama alanına girmesi için altyapı kuracak. Her bölgeye tek bir altyapı kurulacak. Operatörler bölgeyle sınırlı olmak üzere birbirlerinin altyapısını kullanmak suretiyle hizmet verecek.

ALT YAPI 3 YILDA TAMAMLANACAK
Sözleşme gereği altyapı çalışmaları 3 yıl içinde tamamlanacak. 3 yılın tamamlanmasının ardından işletme süreci de hizmet alımı şeklinde gerçekleşecek. Kurulum masrafları Evrensel Hizmet Fonu`ndan ödenecek. İşletim maliyeti de her yıl ne kadar masraf varsa ödenecek. İşletim maliyetinde operatörün, verdiği hizmetten dolayı bir geliri de olacak. İşletim masrafı ödenirken, net maliyet hesabı yapılacak. Yani işletmenin geliri giderinden az olursa fark Evrensel Hizmet Fonu`ndan ödenecek. Burada nüfus düşük olduğu için maliyet yüksek, gelir düşük olacak. Bir süre sonra bu bölgelerde yaşayan insanların başlattığı trafikten ziyade, dışardan gelen trafik daha çok olacak. İhaleye Turkcell ve Avea katılmıştı Sözleşme çerçevesinde, bugüne kadar mobil iletişim olanaklarından faydalanamayan, nüfusu 500`ün altındaki 1.799 yerleşim yeri daha iletişim altyapısına kavuşacak. Bakanlığın önderliğinde hazırlanan ``mobil iletişim altyapısı bulunmayan nüfusu 500`ün altında olan 1.799 yerleşim yerinde kapsama sağlanması ve 3 yıl işletilmesi`` projesi için açılan ihalede Turkcell, 312.77 milyon lira ile en düşük teklifi vererek, görevi üstlenmeye hak kazanmıştı. Yaklaşık maliyeti, ihale komisyonu tarafından 473 milyon 280 bin 614 lira olarak hesaplan proje için Avea KDV hariç 516 milyon 73 bin 464 lira teklif verirken, Vodafone ise ihaleye katılmamıştı.






Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir