Şike yasası kişiye özel çıkarıldı

Şike yasası kişiye özel çıkarıldı

 TRABZON Barosu Başkanı Av. Mehmet Şentürk şikeyi kolaylaştıran yasanın, şike ve teşviki adeta özendirdiğini ileri sürdü. Şentürk, ?Üzücü olan TBMM?deki vekillerimizin bunu nitelikli bir çoğunlukla kabul etmesidir? dedi.


Kamuoyunda şikecileri kurtarma yasası olarak bilinen ve geçtiğimiz günlerde TBMM?den çıkan yasaya tepkiler dinmiyor. Trabzon Barosu Başkanı Avukat Mehmet Şentürk de yaptığı açıklamada yasada yapılan değişikliğin hukuk kavram ve kuralları ile izah edilemeyeceğinin belirterek, yasanın toplumsal bir gereksinim ürünü olmadığını aksine kişiye özel bir düzenleme olduğunun altını çizdi.

Şentürk, " Yasal değişiklik incelendiğinde şike ve teşvik adeta özendirilir hale getirilmiştir. Şike ve teşvik amacıyla sezon başında suç oluşturan eylemlere başlayan bir kimse bu eylemlerini sezon sonuna kadar devam ettirmesi durumunda bir suç işlemiş sayılacak ve cezası sadece kısmi olarak artırılacaktır. Üzücü olan ise TBMM deki vekillerimizin nitelikli bir çoğunluk ile bunu kabul etmesidir" dedi. Şentürk 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi hakkındaki kanunun 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Kanunla ilgili olarak, toplumun çok geniş kesimini ilgilendirmesine rağmen yeterince kamuoyunda tartışılmaması, muhtemel sonuçlarının değerlendirilmemesi yönü ile eleştirilmiştir. Gerçekten 6222 sayılı yasa ceza hukukçuları ve ilgili kesimler tarafından yeterince tartışılmamış, tartışılmasına imkan verilmemiş, kamuoyuna da tanıtılmamıştır. Bizler de Türk sporunun içinde bulunduğu kaostan kurtulur, ceza tehdidi insanları suç işlemekten kısmen de olsa caydırır ve Türk Sporunun kurtulması için vesile olur düşüncesi ile sesimizi teknik konular açısından yükseltmedik. Şike ve teşvik iddiaları ile ilgili soruşturmalar sonucunda ümidimiz biraz daha artmış, Türk sporunun iyi bir yola gireceği kanaati bizlerde doğmuştur. Ancak her olduysa ümit bağladığımız bu yasa soruşturma ve tutuklamalar dışında bir gelişme olmaksızın aradan 6-7 ay geçmeden değiştirilmesine ihtiyaç duyulmuş, tüm ümitlerimiz boşa çıkarılmıştır. 24.11.2011 tarihinde TBMM tarafından 6222 sayılı yasanın en can alıcı hükümleri 6250 sayılı yasa ile değiştirilmiştir. Bu değişiklik ile, Ceza Hukukunun yüzyıllarca kabul edilmiş en temel ilkeleri alt üst edilmiş ve kişiye özel düzenlemeler içeren yasal düzenleme yapılmıştır" ifadelerine yer verdi. Şentürk 6222 sayılı yasada 24.11.2011 tarihinde yapılan değişikliğin hukuk kavram ve kuralları ile izah edilemeyeceğinin altını çizen Şentürk, "Bu yasa toplumsal bir gereksinim ürünü değildir. Kişiye/kişilere özel bir düzenlemedir. Türk Sporunu daha da kaosa sürükleyecektir" dedi.

Kaynak: Günebakış



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir