38 Baro Başkanı`ndan Üniter Devlet Vurgusu

38 Baro Başkanı`ndan Üniter Devlet Vurgusu



38 ilin Baro Başkanları yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "Üniter devlet yapısı tartışmaya açılamaz ve Türk vatandaşlığı tanımı Anayasa`dan çıkarılamaz" ifadelerini kullandı 38 ilin Baro Başkanları yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "Üniter devlet yapısı tartışmaya açılamaz ve Türk vatandaşlığı tanımı Anayasa`dan çıkarılamaz" ifadelerini kullandı.

Aralarında, Ankara, Erzincan, Edirne ve Trabzon gibi 38 ilin baro başkanlarının imzasının bulunduğu açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşayan herkesin aynı vatan toprağını bin yıldır paylaştıkları vurgulanarak, "Hiç kimse ya da hiçbir güç bu topraklarda yaşayan insanların birlikte yaşama iradesini bozamaz" denildi.

Türkiye Cumhuriyeti`nin bölünmez bütünlüğü esasına dayanan, üniter yapıyı benimsemiş, ırkçılığı reddeden demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu kaydedilen açıklamada, "Türk milleti kavramı, ırkçılık esasına değil, Anayasanın 66. ve 10. maddeleri ile çerçevesi çizilen "Türk Vatandaşlığı` kavramına ve "Eşitlik` ilkesine dayanmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Anayasa`nın, "Türk Devleti`ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk`tür" maddesinin anımsatıldığı açıklamaya şu şekilde devam edildi:

"Türk milleti bir ırkı değil, bu ülkedeki tüm vatandaşları ifade etmektedir ve bu topraklar üzerinde yaşayan bütün insanları kucaklayan bir kavramdır. Türklük kavramı etnik ve biyolojik değil, sosyolojik ve kültürel bir kavramdır. Irka aidiyeti değil, ülkeye ve Türk Milletine mensubiyeti ifade eder.

Milli hassasiyet ve değerleri korumanın yaşamsal bir önem arz ettiği bilinciyle ifade ediyoruz ki, üniter devlet yapısı hiçbir koşulda tartışmaya açılamaz ve Türk vatandaşlığı tanımı Anayasa`dan çıkarılamaz. Üniter 




Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir