Çaykaralı Muhtarlardan Taş Ocağına Büyük Tepki

Çaykaralı Muhtarlardan Taş Ocağına Büyük Tepki



TAŞ-SAR Enerji firmasının Çaykara`da kurmak istediği Taş Ocağı ile ilgili bilgi vermek için saklı bahçe dinlenme tesislerinde ``HALKIN KATILIM TOPLANTISI`` adı altında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya katılım yüksek olması ve tüm köy muhtarlarının hazır bulunması gözlerden kaçmadı. Toplantıya Çevre Mühendisi Merve KARATAŞI`ın kurulacak olan taş ocağının yeri hakkında bilgi vermesi ile başladı.

Çevre mühendisi Merve Karataş, Çaykarada yapılması istenen taş ocağının 1181 hektarlık bir alanı kapladığı bu alanın 90 hektarlık bir bölümünde taş ocağının malzeme çıkartacağını, çıkan malzemenin solaklı dere islahında kullanılacağını ve bu ocağın 24 yıl çalışacağını söyledi.

Bilgilendirme yapıldıktan sonra söz isteyen, Soğanlı Köyü Muhtarı Dursun ALi Çamurali daha önceki TER-YAP firmasına atıfta bulunarak başladığı konuşmasında çok ilginç tespitlerde bulundu.
 
Çamurali ``TAŞ-SAR" firması daha öncede burada 97 dönümlük bir arazi için ÇET raporu düzenlemiş ama rapor ÇET Genel müdürlüğünce iptal edilmiştir. Bunun üzerine 90 hektarlık bir alan için  ÇET raporu düzenlenmiş 90 hektarlık bir alana da ÇET raporu gerekmediği için tekrar ocağın açılması için girişimlerde bulunmuştur, dedi.

Toplantıda söz alan Soğanlı Köyü ihtiyar heyeti birinci azası Engin YAZICI elindeki evrakları Cevre mühendisine getirerek ``Kendi yaptığınız raporlar iptal edilmiş cebinizi doldurmak köyleri insanları buradan göçe zorlayamazsınız, yirmi iki muhtar bu işe karşı insanlar bu işi karşı ne kadar bir kazancınız varki doğayı insanları karşınıza alıyorsunuz diyerek tepkisini gösterdi.

Söz isteyen vatandaşlar 90 derece eğime ocak kuramazsınız MAÇKA ÇATAK olan faciayı yaşamak istemiyoruz.Bir ocak yapacaksınız diye Ocağımızı söndürmeyin evlerimiz patlamalardan dolayı yıkılmak üzere kim bu sorumluluğu alıyor,diye tepki gösterdi.

İddaaları cevaplamak için tekrar söz alan Çevre Mühendisi Merve Karataş, bu konuyu tartışmaya gerek yok her şey kanuna uygun yapılıyor 90 hektarlık alana Çet raporu gerekmez diye açıklama yapınca muhtarlar ve köylü ``Sizinle konuşulacak bir konu kalmadı bu nasıl bir açıklamadır 90 hektarı aşmayacağınız yada heyelan olmayacağına garanti verebiliyormusunuz diyerek salonu terk ettiler.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Ataköy muhtarı Bülent Liman ``Bu tamamen siyasi bir girişimdir biz olmaz diye binlerce rapor alıyoruz siz yine taş ocağı kurmak için çalışıyorsunuz bu nasıl bir şeydir akıl almaz gerekli tüm girişimler yapılmış birisi bana açıklasın evlerin ırmakların yolun olduğu bir yere nasıl oluyorda Taş ocağı izni alıyorsunuz anlamış değilim" dedi.



Haber KaynakGökhan SELİMOĞLU/Çaykara Gündem Gazetesi




Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir