Ayasofya Gayri Hukuki Olarak Kullanıldı

Ayasofya Gayri Hukuki Olarak Kullanıldı



Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü hemşerimiz, Mazhar Yıldırımhan, Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon?un fethinden sonra cami olarak kullanıldığı, söz konusu yerin izin ve tahsis kararı olmaksızın gayri hukuki olarak Trabzon Müze Müdürlüğüne devredildiğini söyledi.


Yıldırımhan, ``Ayasofya`nın müze yapılmasının hiçbir hukuki altyapısı yoktur. Hem vakfiye kayıtlarına hem de ilgili yasaya göre ibadethanelerin amaçları dışında kullanılması söz konusu olamayacağı için Vakıflar Genel Müdürlüğü hiçbir zaman buradaki müze fonksiyonunu kabul etmemiştir. Bu konuda Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Kültür ve Turizm Bakanlığının buradaki müze fonksiyonunu bitirip yapının mülkiyetini vakıflara devretmesi için açtığı dava 2012 yılında sonuçlanmıştı. Mahkeme bu yapıyı, sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğüne devretme kararı almıştı. Karardan sonra bakanlık Ayasofya`nın Vakıflara devri konusunda yazışmaları başlattı. Biz de burayı devraldık, dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Bakanlığı arasındaki söz konusu yer için yıllardır yazışmalar yapıldığını belirten Yıldırımhan, ?Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 23.06.1994 tarih ve 4258 sayılı yazı ile talep edilmesine, Hukuk müşavirliğinin mütalaasında? gayrimenkul, Mazbut Hayrat Mallar kütüğünün 1.cilt,1.sayfa,5.sırasında kargır Camii olarak kayıtlı bulunan 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunun 1.maddesinin ikinci fıkrasında mabetler kiraya verilemez ve ibadethane haricinde hiçbir iş için kullanılamaz hükmü vererek, bu durumda caminin ibadethane haricinde bir amaçla kullanımı hukuken mümkün değildir? denildi.

 
Haber kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir