Kendi Elektriğini Kendi Üretiyor!

Kendi Elektriğini Kendi Üretiyor!


Çaykara`nın Yeşilalan köyünde ``Çaykaralı Yusuf`` diye bilinen Yusuf Yılmaz isimli vatandaş, iki yıllık bir çalışma sonucu Yeşilalan Köyü Yayla Mahallesinde küçük bir ırmak üzerinde kendi kurduğu 13 KW gücündeki mikro (HES)
Hidroelektrik santrali ile ürettiği elektrikten 1.5 yılda 15 bin lira tasarruf elde etti.

2010 yılı başlarında hiç kimseden bilgi almadan farklı sistemler üzerinde tamamen kendi tasarım ve düzenekleriyle kurduğu çok az suyla çalışan Hidroelektrik santrali ile ürettiği elektrik, 2 katlı evin aydınlatma ve ısınması dâhil tüm elektronik eşyaları kullanımında çok rahat bir şekilde karşılıyor.

Kış ayında 24 saat boyunca elektrikli kombi sayesinde tüm evin ısıtmasını ürettiği elektrikle sağlıyor. Elektrik faturası nedir bilmiyor. Elektrik zamları onun için önemi yok.

1.5 yılda 15 bin liralık tasarruf
1.5 yıldır kendi ürettiği elektriği kullandığını söyleyen ``Çaykaralı Yusuf`` diye bilinen Yusuf Yılmaz, "Çevreye zarar vermeden tamamen kendi tasarım ve düzenekleriyle ürettiğim elektrik sayesinde elektrik faturası derdinden kurtuldum. Evin girişine koyduğum sayaçla 1.5 yılda 47.800 kw saat elektrik tükettim. Şayet bu elektriği TEDAŞ şirketinden alsaydım bunun karşılığında 15 bin lira ödeyecektim. Üstelik hiç çekinmeden bütün elektrikli aletlerini kullandım. Evin ısınmasını 24 saat boyunca elektrikli Kombi ile sağlıyorum, ayrıca evin dış aydınlatmasını yapıyorum. Elektrik kesilme derdinden kurtardım. Bu yaptığımız iş, Türkiye?de çok sayıda dereden faydalanılmasına örnek olabilir" dedi.

Sistemi kurup elektrik üretimine başladığında Ulusal basında çıkan haberi

Yusuf Yılmaz Kimdir?
Trabzon`dan 1965 yılında Van`ın Özalp ilçesine bağlı Emek köyüne göç eden Yusuf Yılmaz, orada bir süre kaldıktan sonra ekonomik şartlar nedeniyle 1974`te İstanbul`a göç etti. Uzun yıllar marangozluk ve inşaat işleri ile uğraştıktan sonra geçtiğimiz yıllarda tekrar ata toprağı Çaykara`ya bağlı Yeşilalan köyüne dönen Yılmaz, ilk önce kendisine ait boş arsa üzerine ev yaptı. Evini yaptığı sırada bölgede boşa akan suyu gören Yılmaz, 2 yıl önce su enerjisinden elektrik üretmeye karar verdi ve bu hayalini gerçekleştirmek için hiçbir teknik destek almadan tamamen kendi tasarımı olan hidroelektrik santralini kurdu.

Haber kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi



 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir