Gurbette 48.Yıldır Çaykara geleneği Devam Ediyor

Gurbette 48.Yıldır Çaykara geleneği Devam Ediyor



Van ?ın Özalp ilçesi emek köyüne 1965 yılında yerleşen Çaykaralı hemşerilerimiz 48 yıldır gelenek haline getirdikleri Kurama şenlikleri her yıl olduğu gibi bu yılda yapıldı.

Köy gençleri kendi aralarında toplanarak yaptıkları kurama (et yemeği) adı altındaki şenlikleri 1965 yılında, Çaykara ilçesinden gelen bir gelenek olduğu için 48 yıldır yapılıyor. Köy halkı kendi aralarında toplanarak aldıkları bir danayı keserek boğma yaparak pişirerek sinilere döküp, turşu ile servisi yapılan bu yemek yılardır devam ediyor.
Köy gençlerinden bu yıl ramazan ayında yapılması planlan kurama şenlikleri Emek Köyünde 15 gün içinde üç cenaze olması nedeni ile buruk geçti. Emek köyü halkından Salih Toprak ? Bu gelenek bizim buraya göç etmeden öncede Çaykara ilçesinde köylerimizde yaylalarda yapılır. O zamanlar Yıllar öncesinde Çaykara yaylalarında bulunan herkes toplanarak kurama yapardı. Aynı geleneği bizler 1965 yılından bu yana göç ettiğimiz Emek Köyünde sürdürüyoruz. Bizden sonra gelecek olan gençlerinde bu geleneği devam ettireceğine inanıyorum,?dedi.

Köyde bulunan insanların bir araya gelerek yıllardır gelenek haline getirilen kurama?da  100 kg dana eti pişirilerek, Emek Köyünde bulunan düğün salonunda kurulan 100 kişilik sofralarda yenildikten sonra kemençe eşliğinde horon oynayarak kültürlerini devam ettiriyorlar. Ayrıca kendi aralarında düzenledikleri değişik oyunlarla kurama?da yapılan masrafların belli kişilere ceza vermek suretiyle çıkarılıyor.

Her yıl Ramazan ayında yapılan bu gelenek aynı zamanda kaynaşmayı, birlik ve beraberlik içinde olmayı sağlıyor.

 

Haber Kaynağı: Nihat Özbay-Çaykara Gündem Gazetesi

 

 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir