Bu mu Barış süreci?

Bu mu Barış süreci?



Çaykara ilçesinden örnek olsun diye 1968 yılında Van?ın Özalp ilçesi Emek köyüne yerleştirilen yöre halkına yönelik saldırılarda biri ağır 4 kişi yaralandı. Özellikle barış sürecinden sonra komşu köylerin saldırısına uğrayan köylüler, "Son günlerde sürekli sularımızı kesiyorlar. Bu da yetmezmiş gibi jandarmanın arasında bizi darp ediyorlar" diyerek yetkililerin artık duruma el atmasını istediler.

Analar ağlamayacak dediler ama bizim anamızı ağlattılar.
Karadenizli oldukları için saldırıya uğradıklarını belirten Nihat Özbay, "Barış sürecinin başlamasından sonra bizi yıldırarak buradan kaçırmak istiyorlar. İçme suyumuzu kesiyorlar, bahçemize girip talan ediyorlar. 45 yıldır buradayız, böyle sorun yaşamadık. Barış süreci dediler, herkes iç içe yaşayacak dediler, artık analar ağlamayacak dediler ama bizim anamızı ağlattılar. Yıllardır Kürtler azınlık olduklarını ve haklarını istediklerini dile getiriyorlardı. Şimdi istediklerini aldılar. Bu süreç onlara haklarını verdi. Şimdi biz Karadenizliler olarak burada azınlık durumdayız ve bize baskı yapıyorlar ve haklarımızı bize kullandırmıyorlar. Demokrasi bu mu? Ben burada Kürt bir ailenin kızıyla evliyim. Yıllardır iç içe yaşadık, şimdi neler değişti" dedi.

Yaşama hakkımız yok mu?
Yaklaşık 50 yıldır bu bölgede sıkıntı çektiklerini ifade eden Mehmet Nazım Baltacı ise, "Sürekli dövülen, ezilen biz oluyoruz. Her şeyi olgunlukla karşılamaya çalışıyoruz. Amaç bir cahilin yüzünden tatsızlık çıkmasın. Bahçedeki ağaçlarımız, meyvelerimiz tahrip ediliyor. Samanımızı, buğdayımızı kapımızın önüne koyup üzerini kapattığımız çadırlar kesiliyor. Acaba yaşama hakkımızı kimden soracağız? Bu demokrasi bize niye ulaşmadı? Doğudaki demokrasi sadece doğulular için mi geçerli? Karadenizliler olarak yaşama hakkımız yok mu?" dedi.Ticaretle ilgilendiğini ifade eden Baltacı, "Sattığım hayvanın parasını zamanında alamıyorum. Azınlık olarak görüldüğüm için ticaret yapamıyorum. Azınlık görüldüğüm için sattığım buğdayın parasını istediğim zaman alamıyorum. Biz Karadenizliler olarak bu bölgede yaşama hakkı istiyoruz" dedi.


Kaynak: Kemal Bektaş/ Karadeniz



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir