Lisemizi Geri İstiyoruz!

Lisemizi Geri İstiyoruz!

  


Dernekpazarı Trabzon ?un en küçük ve en huzurlu ilçesi. Kamu Kurumlarının yetkili makamlarında görev alan, bürokrasinin her alanında kendisine yer bulan, Eğtimde, sağlıkta, hukukta, mülki idarede ve politikada adını her an duyurabilecek kişiler yetiştirmekten gurur duyan bir ilçe. 

Ekonomik nedenlerle sürekli göç veren, göç verdiği için de nüfusu azalan bir ve tek lisesi olan bir ilçe. İlçenin geleceği düşünülerek Milli Eğitim Müdürlüğünde yapılan değerlendirme sonucu ÇPL olan lisenin Anadolu Sağlık Meslek Lisesine dönüştürülmesi teklifi yapılmış. Bu talep doğrultusunda yanıt beklenirken ÇPL nin kapatılıp, Otelçilik ve Turizm Lisesine dönüştürüldüğü onayı geldi. Turizm lisesi ile ilgili hiçbir alt yapı yok. Şu ana kadar kayıt için müracaat eden üç öğrencinin de puanı yeterli olmadı. Bu okulun dönüşümünü isteyenler azalan öğrenci kapasitesini arttırmayı hedeflemişlerdi. Oysa bugüne kadar görülen uygulamada var olan öğrencilerimizde nakillerini almaya başladığı için karar ters tepki yarattı. Çocuğunu meslek okula vermek istemeyenler mağdur duruma düştü. Okulumuzun fiziki yapısı iki liseyi barındıracak durumdadır. Var olan ÇPL yanında bir mesleki lise eklenebilirdi. Ayrıca ÇPL içinde Otelcilik ve Turizm Lisesi dallarından, Ticaret Lisesi dallarından, İmam Hatip Lise sınıfı, Gıda Tarım alanındaki bölümlerden herhangi bir veya birkaçı açılıp bu sorun giderilebilirken lisenin kapatılması yanlış oldu. Bu konuda ilçe halkının tepkileri giderek artmaktadır.

Görüşünü aldığımız esnaf ve halkın tamamı alınan bu karardan geri dönülüp ÇPL nin tekrar açılması yönündedir.

S. Nazir Cansız:? Bu karar çok yanlış bir karar biz otellere barmen değil, üniversitelere öğrenci yetiştirmek istiyoruz.?

Ali Fuat Handemoğlu : ? İlçemiz için alınmış en kötü bir karadır. Bir beldeye Anadolu Öğretmen Lisei varken Sağlık Meslek Lisesi açılıyor. Bir İlçenin bu doğrultudaki isteği kabul edilmiyor. İlçe yok sayılıyor. Okulumuzun eski haliyle eğitime devam etmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.?

İzzet Gür : ?Devam Eden ÇPL nin kapatılıp otelcilik ve Turizm Lisesinin açılmasını kabul etmem mümkün değil, Okulumu geri versinler İkinci bir lise veya ÇPL ye ek meslek sınıfları açsınlar.?

Adem Güney :? Lisenin dönüştürülmesini yanlış buluyorum. Bir an önce bu karardan dönülmeli.?

Süleyman Cansız : ? Bu kararı verenler bizim iyiliğimizi düşmüş olamazlar. Bakan kendi beldesine Anadolu Öğretmen Lisesini açtıktan sonra Dializ Hastanesini de açtı. İstediğimiz halde Anadolu Sağlık Meslek Lisesini de bize vermeyip aynı beldeye aldırdı. Demek ki biz ilçeyiz amma Beldeden de değersiz bir ilçe. Bu yanlış karardan bir an önce dönülüp mağduriyetimiz giderilmeli.?

Süleyman Uzun :? Ben çocuğumu normal Liseye okutmak istiyorum. Kendi denetim ve gözetimim altında okutmak istiyorum. Benim bu hakkımı elimden almaya kimsenin hakkı yoktur. İlçe dışında okutmak içinde ekonomim yeterli değil. Lisemin eskisi gibi kayıt yapmasını istiyorum.?

Salih Biber : ( Gülen Köyü Muhtar Vekili ) : ? Otelcilik okulunun açılmasına karşı değilim. Amma lisenin kapanmasına da karşıyım. Bir an önce bu karadan geri dönülmeli.?

Mustafa Atalay : ? Bur da okuttuğum iki çocuğum şu an Üniversite de okuyor. Diğer çocuğumu da üniversitede okutmak istediğimden kaydını buradan aldım. ÇPL ye geri dönüş olursa çocuğumu tekrar buraya alırım. Dönüş içinde bana düşecek bir görev varsa hazırım.? 
Osman Cansız :? Bir ilçede tek lise onu da kapatıp turistik tesislere eleman yetiştirecek lise açıyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bize hizmet sunulacaksa ikinci bir lise olarak açılmalı. Veya Anadolu ibaresini taşıyan bir lise olmalı.

Mehmet Kadri Çıkrık :? Bu kararı aldıranlar, alanlar, bu konuda uğraşanlar her kim olursa olsun. İlçemize en büyük düşmanlığı yaptılar. Kimlerin görüşü alınarak böyle bir karar verildi. Zaman geçmeden bir an önce konu enine boyuna masaya yatırılıp sağlıklı bir karar verilmeli ve ÇPL tekrar aktf hale getirilmeli.

Ali Yakuphan-Ali Büyük :? Bize okulun kapanma riski var. Dışarıdan öğrenci alımı ve okulun devamlılığı düşünülerek, yörenin de turizmle kalkınacağı hedeflendiğinden bu okul seçildi. Dediler. Olumlu baktık. Ancak mevcut lisede değişik sınıflar açılarak bu sorunun çözüleceğini yeni öğreniyoruz. Bu nedenle ÇPL nin kapatılandan ek sınıflarla çözüme gidilmesini itiyoruz

Mehmet Güneş:? Çok yanlış bir karar hiç aklım almıyor. Bir an önce geri dönülmeli.?

Süleyman Düzen-İbrahim Birinci: ? Lise kapanmadan yeni çözüm yolları bulunmalı.?

Süleyman Dinç: (Emekli Eğitimci ): ? İlçenin geleceği ve okullardaki öğrenci azalmasına çözüm düşünülerek alınmış bir karar olduğu söylenmektedir. Bu açıdan bakıldığında olumlu görülse de çocuklarımızın geleceğini önü kesildiğinden eksik karar. Mevcut ÇPL içinde farklı bölümler açılarak bu düşünce gerçekleştirilebilirdi. Zaman geçmedi. ÇPL ni tekrar faaliyetine dönüştürülüp alternatif bölüm sınıflarıyla istenen hedefe ulaşılabilir. ÇPL kapatılmamalı.?

Küçük ilçede yaşayan esnaflarla bir kesim halkın görüşleri bu doğrultuda. Emekli bir eğitimci olarak bende diyorum ki :

Kısıtlı imkânlarla çocuklarını liseye veren velilerin hiçbiri isteyerek otelcilik ve turizmi tercih etmeyecektir. İlçemiz dışarıdan gelecek öğrenciler için de gerekli alt yapı oluşmadan ( Otel_Pansiyon ?Yurt gibi) beklenildiği sonucu vermeyecektir. Artı İlçe Merkezinden mezun olan öğrencilerin de hiç birisi - Puan yetersizliğinden- bu okula kayıt yaptıramamaktadır. Öğrenci istemiyor. Veli İstemiyor. Alt yapı yok. Eğitim Kurumları talep ve tercihleri farklı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu kararı kimler isteyip kimler aldı. Bu soruyu sormak ve cevabını istemek en doğal hakkımız olduğuna inanıyorum. Bir de işin politik tarafını araştırdığımda bu konuda genel bir toplantı yapılmadığı gibi İlçe teşkilatında da bir değerlendirme yapılmamış. İlçemizin geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yok. Karardan bir an önce geri dönülerek Geniş kapsamlı bir toplantı ile sorun masaya yatırılıp sağlıklı bir sonuca varılmalı.

 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir