Demir Yolu Hattı Yapılabilir Olmadığı Tescil Edildi

Demir Yolu Hattı Yapılabilir Olmadığı Tescil Edildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Mühendislik- Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından özel bir firmaya yaptırılan Erzincan- Gümüşhane- Trabzon ve Erzincan- Gümüşhane- Tirebolu demiryolu hattı projelerinin, bakanlık tarafından yapılabilir olmadığının tescil edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Fazıl Çelik, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti`nde düzenlediği basın toplantısında, 25 Aralık 2011`de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a mektup yazdığını söyledi. Prof. Dr. Çelik, "Mektupta, özel bir firmaya yaptırılıp Trabzon`da takdim edilen 7 milyar liralık Trabzon- Erzincan Demiryolu Projesi`nin son derecede yanlış olduğunu, ülke kaynaklarının heba edildiğini ve yapılabilirliliğinin bulunmadığını belirtmiştim. Bu mektubumdan sonra Sayın Başbakan`a iki mektup daha göndererek alternatif projelerimi açıklamıştım" dedi. Prof. Dr. Çelik, mektuplarına 1.5 aylık aranın ardından yanıt aldığını vurguladı. Prof. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yanıt mektubunda, özel firmaya yaptırılan çalışmalar özetlendikten sonra, `Tüm çalışmalarda yük ve yolcu taşımasına yönelik karma trafiğe göre fizibilite etütleri yapılmış ve bunun sonucunda da Erzincan- Gümüşhane- Trabzon ve Erzincan- Gümüşhane- Tirebolu hatları fizıbl çıkmamıştır. Ayrıca gerek 1983 yılında, gerekse 1997 yılında İTÜ tarafından yapılan fizibilite etüdü çalışmaları sonucunda da bu hatlar fizıbl çıkmamıştır` ifadesi kullanılmıştır. Görüldüğü gibi son olarak özel bir firmaya yaptırılıp Trabzon`da takdim edilen proje, malumu ilandan başka bir şey olmamış, çalışılan güzergahın üçüncü kez yapılabilir olmadığı tescil edilmiştir. Aklın yolu birdir. O da bilimden geçer. Bilimin gücüne inanıyorum. Sağduyu kazanmıştır."

ALTERNATİF GÜZERGAHLAR

Prof. Dr. Fazıl Çelik, şimdiye kadar hiç gündeme gelmemiş olan ve Ktü`nün son 4 yıldan beri üzerinde çalıştığı alternatif güzergahlar üzerinde durmak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Çelik, "Bu güzergahların fizibilite etütlerinin tamamlanması gerekiyor. Ktü`nün çalıştığı çok sayıdaki alternatif güzergah arasında ikisi öne çıkmaktadır. Bunların ikisi de Erzincan`ın doğusundaki Erbaş İstasyonundan başlayıp geniş Bayburt ovalarından geçerek, Trabzon`un Arsin ve Of ilçelerine çıkmaktadır. Her birinin maliyeti en çok 1.5 milyar dolardır. Arsin`den ya da Of`tan ilgili limanlara bağlantılar sağlanabilir" diye konuştu



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir