Çaykarayı Hiç Bir Zaman Unutmayacağız!

Çaykarayı Hiç Bir Zaman Unutmayacağız!

2 Yıl Çaykara`da görev yapan Kaymakam Üçgül, "Çaykarayı hiç bir zaman unutmayacağım",dedi

6 Ağustos 2012 tarihli müşterek kararname ile Çaykara Kaymakamlığına atanan Kaymakam Musa Üçgül, iki yıl boyunca ilçemizde görev yaptıktan sonra Kars İli Kağızman ilçesine tayın oldu. Çaykara Gündem Gazetesi olarak yoğun programına rağmen röportaj talebimizi kabul edip bize zaman ayırdığı için Kaymakam Musa Üçgül´e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Her sorduğumuz soruya çok sıcak samimi ve içten bir şekilde cevap veren Üçgül, Çaykara´da görev yaptığı 2 yılını değerlendirdi. Değerli okurlarımızı Kaymakam Üçgül ile yaptığımız röportajla baş başa bırakıyoruz. 
/resimler/2015-4/19/0850250516947.jpg

ÇAYKARA GÜNDEM: İlçemize atama haberi aldığınızda neler hissettiniz, nasıl bir çaykara buldunuz?
ÜÇGÜL: Çaykara ismi bilinen tanınan bir ilçe. Bizde mülkü idari Camiasında Çaykaralı Meslek büyüklerimiz çok sayıda olduğu için Çaykarayı ismen biliyorduk. Tabii ki tayın yerimin Çaykara olduğunu öğrenince mutlu oldum. Çaykara gibi bir ilçede görev yapmak bizim için bir mutluluk ve onur kaynağı idi. Bu mutlulukla bu sevinçle ilçemize atandık ve göreve başladık. Bu duygularla ilçeye geldik.  

ÇAYKARA GÜNDEM:İlk geldiğinizde Köy gezilerine önem verdiniz. Çaykara`nın köylerini nasıl buldunuz? 
ÜÇGÜL: Biz Çaykara´ya gelmeden önce bazı araştırmalar yaptık. İlçe hakkında bazı bilgiler edindik. Buraya göreve başladığımızda görev süremiz 2 yıl olarak belli idi. Bu sürenin en iyi bir şekilde maksimum düzeyde vatandaşımıza en iyi bir şekilde hizmet edecek ve faydalı olabilecek bir süre olarak geçirmek amacımızdı. Dolayısıyla vakit kaybına yer yoktu. Bizde gelir gelmez hoş geldin nezaket ziyaretleri akabinde hatta bunu da uzun tutmadan hızlı bir şekilde ilgili daire amiri arkadaşlarımızla birlikte köylerimizi dolaştık. Köylerimizin yerleşim yerlerinin, köylerimizin sorunlarını, köylerde yaşayan vatandaşlarımızın sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını yerinde görmek yerinde incelemek amacımızdı ve bunda da çok fayda gördüğümü ben ifade etmek istiyorum. Bu vatandaşlarımızla görüşmelerimiz ve ziyaretlerimizle tutulan notlar ve bizim zihnimizde canlanan izlenim yapacağımız programa ışık tuttu. Sonrasında Mart sonu itibarıyla Köylere hizmet birliği ve Özel idare kapandı. Gerek bizim incelemelerimiz deki sonuçlarla oluşturduğumuz programla altyapı hizmetleri yapma imkânımız oldu. Diğer taraftan vatandaşlarımızın ihtiyaçları Fakirlerimiz, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız, öğrencilerimiz ve gençlerimizle alakalı yaptığımız programlara ışık tuttu. Geldiğimiz çerçevede de ziyaretler neticesinde oluşturduğumuz programlara hedeflerimiz doğrultusunda uyarak ilçemizdeki tüm kurumlarla diyalog içinde bu iki yılı geçirdik. Zaten iki yılında ne kadar hızlı ve çabuk geçtiğini bizde fak edemedik. Ben hedeflerimizi büyük bir çoğunluk itibarıyla gerçekleştirmiş olmanın ve yoğun bir çalışma ile vatandaşlarımızla birlikte bütünleşmenin mutluluğu ve rahatlığı içerisindeyim. Köylerimiz tabii ki çok değişik coğrafi şartlarda ve imkânlara sahip. Kimi rakım olarak yüksek olan ve kış aylarında nüfus barındırmayan, dolayısıyla da buna dönük sosyal sorunları olan kimi köylerimizde nüfusun kalmadığı, daha ziyade yaşlıların kaldığı, kimi köylerimizde Fakir vatandaşlarımızın yoğunlukta olduğu, Kimi köylerimizde de altyapı hizmetlerinin standartlarının iyi olduğu, kimilerinin iyi olmadığı gibi çeşitli yelpazedeki farklı görünümler vardı. O dönemlerde 4 adet belde belediyemiz vardı. Belde belediyelerimizi de köylerimizle birlikte ziyaret ettik. Orada da belde belediye başkanlarımızla birlikte yörenin ihtiyaçları, sorunlarını ve sıkıntılarını onlarla görüşerek güzel bir çalışma dönemi geçirdik. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Bürokraside oluşan bir gelenek var, halkla mesafeli olmak gibi. Siz Çaykara`da görev yaptığınız süre içinde çok farklı bir görüntü çizerek halkla iç içe oldunuz. Bu özelliğinizle Çaykara´da diyaloglarınız nasıl oldu?

ÜÇGÜL: İnsanlarla iç içe olmanın hep faydasını gördüm. Zaten bizleri motive eden insanımızın sıcaklığı, insanımızın cana yakınlığı, insanlarla olan bizim diyaloğumuzdur. Çaykara ilçesi özel bir ilçe dolayısıyla insan yapısı, konumu ve eğitim yapısı itibarıyla gerçekten özel bir ilçe. Daha önceki röportajımda şunu ifade etmiştim. Çaykara´nın nüfusu azdır ama nüfuzu ve potansiyeli fazla olan bir ilçedir. Gerek insan kaynağı ile gerek imkânları itibarı ile farklı bir konumda olan bir ilçedir. İnsanlarımızla biz kaynaştıkça biz dertlerimizi, sıkıntılarımızı, yorgunluğumuzu unutarak çok daha çalışmaya gayret ettik. Vatandaşlarla gerek köy ziyaretleri, gerek fakir fukara vatandaşları ziyaret edilmesiyle biz vatandaşlarla içli dışlı olarak onların sorunlarını, sıkıntılarını yaşayarak görerek ve gözlemleyerek kendimize plan program çizdik. Hem de vatandaşlarımızın ortak duygularını, acıları ve mutluluklarını paylaştık. Bizde sonuçta insanız, insanlarımızın ne durumda olduklarını görmezsek yöneticiliğimizi de şekillendiremeyiz diye düşünüyorum. O noktada vatandaşlarımızla içli dışlı olmanın insanlara bu kadar yakın olmanın, insanlara dokunmanın hiçbir zararını görmedim. Hep faydasını gördüm. 
/resimler/2015-4/19/0854031615030.jpg
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara`da 2 yıl görev yaptınız. Sizce İlçemizin en önemli sorunları nelerdir?

ÜÇGÜL: Çaykara Merkezde en önemli sorun Trafik sorunu. Buda ilçenin Coğrafi yapısıyla alakalı bir durum. Mahallelerimizin ve sokaklarımızın yapısıyla ilgili bir durum söz konusu. Tabii ki bu zamanla aşılacağını düşünüyorum. TOKİ´nin Çaykara için Kentsel dönüşüm planı var. TOKİ başkanı Çaykaralı. Belediye Başkanı sayın Hanefi Tok´un dönüşümle alakalı girişimleri var. Bu kentsel dönüşümle birlikte biraz daha ilerde trafik sorunu çözüleceğini düşünüyorum. Çaykara´da konut sorunu var. Bunun en kısa sürede çözülmesi lazım. Bu sorunun çözülmesiyle birlikte ilçemizde çalışıp ta Of ve Trabzon´a giden memurların ve insanımızın bu sorunları giderilmiş olacak. Emniyetin binasıyla ve lojmanların bitmesiyle birlikte Polislerimizin konut sorunu halloldu. Ayrıca eğitim ile ilgili Zeki Bilge okulunun yetersiz olması ile alakalı bir sorun olarak belki görürüz. Daha sonra bahsedeceğimiz ilçe merkezde bulunan Jandarma binasının yetersiz ve ilçe içinde olması. Bununla alakalı bir çalışmamız var. İlçede görev yaptığımız süre içerisinde bizleri en fazla mutlu eden ve sevindiren hususların başından gelen Çaykara´ya yeni hükümet konağı Projesi oldu. Yaklaşık bir yıldır bu proje üzerinde detaylarına varıncaya kadar çalıştık ve tamamladık. Hükümet konağı projesi ihale edildi. Şu an sözleşmesi imzalandı. İnşallah önümüzdeki hafta yer tahsisi teslimi yapılacak ve hükümet konağı inşaatı başlayacak. Yöresel Mimarı ile doğaya ve yöreye uygun içerisinde kapalı otoparkın olduğu, çok amaçlı büyük bir salonun bulunduğu ve insanımıza en kaliteli kamu hizmetinin sunulacağı bir hükümet konağı yapılacak. Yeni hükümet konağı mevcut binanın arkasında yapılarak eskisi yıkılacağından Çaykara´ya yeni bir meydan kazandırılacak. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara`da eğitim ile ilgili yaptığınız çalışmalar nelerdir. İlçemizin eğitim seviyesini nasıl buldunuz?

ÜÇGÜL: Kaymakamlık yaptığımız süre içinde öncelik vereceğim konuları daha önce belirledim ve kendimize bir hedef seçtik. Bu konuların başında eğitim geliyordu. Bir diğeri de turizmdi. Bu konularla alakalı kurumlarımızla çalışan personelimizle onları takip ettik. Bunun dışında yatırımlara ait konuları ilgili kurumlarımızla gerek Trabzon´da gerekse Ankara´da Çaykara´nın yetiştirmiş olduğu değerli bürokratlarla, işadamlarıyla ve akademisyenlerle destekleriyle takip ederek bir mesafe aldık. Çaykaradaki eğitim durumu çok kaliteli bir seviyede olduğunu tespit ettik. Gerçekten ilçemizdeki eğitim kadrosu Milli Eğitim Müdürümüz, okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz normalin üzerinde Türkiye´de eşine benzerine az rastlanır bir ilçe olma özelliği göstererek büyük başarılar elde etmişlerdir. Okullarımızda tahmin edilenin ötesinde Fen liseleri ve Üniversiteler kazandırmışlar. Mevcut durumu gözlemlediğimiz yanında akademik başarının yanında tabii ki çocuklarımızın eğitiminde sadece öğretim değil, onların her anlamda eğitilmesi gerekiyor. Çocuklarımızın sosyal ve Kültürel anlamda da geliştirilmesi, eğitilmesi gerekiyor. Eğitime Bütüncül olarak bakan birisiyim. Bu çerçevede önceliklerimizi baz alarak eğitim ve turizm anlamında Çaykara Kaymakamlığı bünyesinde benim başkanlığımda gönüllü arkadaşlarımızla bir proje ofisi kurdum. Normal görevlerinin yanında proje yapmak ve çalışmak isteyen arkadaşlarımız arasında seçim yaparak proje ofisini oluşturduk. Bu arkadaşlarımızla fikir alışverişi yaparak ihtiyaçlarında dikkate alarak projeler yaptık. Yaptığımız bu projeler Çaykara´nın Bürokratik potansiyel gücünü de yanımızda hissettik. Yardım talep ettiğimiz, bizlere destek vermesini arzuladığımız büyüklerimizden hep destek gördük. Onlarla birlikte projelerimiz hayat buldu. Çok güzel projeler yaptık. Başkalarının mutlu olduğunu görmek insana gerçekten mutluluk veriyor. /resimler/2015-4/19/0855146303862.jpgProje Ekibinin çalışmaları sonucunda şuana kadar kabul edilen ve uygulanmaya değer görülüp destek alan ve hayata geçirilen projelerden bazıları  

1-Gençler Mutlu Gelecekten Umutlu
Sosyal Kültürel Sportif ve Gezi faaliyetlerinden oluşan 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında uygulanmak üzere projemiz, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından uygulanması uygun görülmüştür. Projemiz öğrencilerimizin kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesine, imkân sağlamıştır. Sadece Trabzon ilimizde değil ülke genelinde marka olmuş ilçemizin mevcut akademik başarısının yanında gençlerin sosyal kültürel ve sportif gelişim süreçlerinin artmasına katkı sağlamıştır. Tarihi yerleri gezerek, görerek, yaşayarak ve hissederek gençlerimizde gerçekler ışığında milli bilinç uyanmasına katkı sağlamıştır. 

Proje kapsamında uygulanan faaliyetler
Tarihi ve Kültürel Gezi

Kitap Okuma
Kişisel Eğitim Semineri

Liseler Arası Futbol Turnuvası
Liseler Arası Masa Tenis Turnuvası

Lise Öğrencileri Arasında Satranç Turnuvası
Cep Sinema Salonunun Oluşturulması

Çaykara`da değişik okullarda okuyan 320 öğrenciyi İstanbul, Çanakkale ve Bursa illerine düzenlenen gezi çerçevesinde tarihi yerleri gezme fırsatı sağlanmıştır. Bu faaliyetler için proje kapsamında ayrılan 150 bin liranın yanında Çaykaralı işadamlarının katkılarıyla 300 bin liralık bir harcama yapılmıştır. 

2-Mutlu Yarınlar İçin Küçük Dokunuşlar.
Bütçesi 80 bin lira olan, İlçemizde okuyan öğrencilerimizin birlik beraberlik içinde sosyalleşmesi hem de akademik anlamda daha yeterli olabilmesi, toplumsal duyarlılık, farklı bakış açıları ve özgüven kazanmaları amaçlanmıştır. Ekonomik durumu iyi olmayan ve Üniversiteye hazırlanan öğrencilerimize toplam 30 000 TL değerinde Üniversite hazırlık kaynak kitap dağıtılmıştır. Bu proje kapsamında Çaykara?da değişik okullarda okuyan öğrencilerimiz için Kitap şenliği ile İlçemizde ilk defa Çocuk şenliği düzenlenmiştir.  

3-Üreten Eller
Projemizin amacı, bölge insanımızın Uzungöl turizm potansiyelinden faydalanmaları adına özellikle kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmayı amaçlamaktadır. İl dışı kaynaklı hediyelik ürünlerin bölgede de üretilmesini sağlayarak vasıfsız bölge insanına yeni bir iş imkânı sunup, hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktır.  

4-Sen Her şeye Değersin
Çocuklarımızı sağlıklı kişiliğin temel taşlarını oluşturan toplumsal ve evrensel değerlerle donanmış ve bu değerlerle yaşamayı yaşam biçimi haline getirmiş bireyler olarak yetiştirmek, çeşitli programlar aracılığıyla öğrencilerin temel insani özellikleri kazanmasını sağlamak, değerlere karşı duyarlılık oluşturmak ve onları davranışa dönüştürme konusunda öğrencilerimize yardımcı olmak için uygulamaya geçildi. 

Onaylanan ve uygulamaya geçirilecek projeler
1-Oyuncakların yapısı, geliştirilmesi, test edilmesi ve okullarda kullanılması

2-Oyun Deneyimiyle Öğrenme
3-Haydi Gençler Yaylaya

4-Çaykara`lı gençler buluşuyor  
Proje ekibini hazırladığı ve kabul edilmeyi bekleyen projeler
1-Eko Turizm Çalışmalarının, Avrupa Boyutunun İncelenmesi

2-Daha Fazla İlgi, Daha Az Problem
3-Kadın İstihdamını Geliştirilmesi

Ayrıca Turizme katkı olması için Arapça ve İngilizce kurlar açtık.
Bunun yanında Parasal kaynak bulamadığımız projelerimizde oldu ama genel itibarıyla hedeflediğimiz, arzuladığımız projeler hayata geçildi. Şu anda mevcutta hayata geçmeyen yeni olarak gençlik ve spor bakanlığından 2 projelerimiz daha geçti. İnşallah gençlerimize dönük bu projeler hayata geçirilecek. Ayrıca uygulamayı bekleyen diğer bir proje ile öğretmenlerimiz Avrupa´da değişik ülkeleri ziyaret edecekler.  Geçmesini beklediğimiz iki adet projemiz daha var. Ayrıca İlçemizde eğitime katkı kapsamında Ataköy Mahallesinde 113 kişilik Kız öğrenci yurdu tamamlanarak hizmete açıldı.  

Hayırsever işadamları Aydın Hacıabdullahoğlu ve Muzaffer Sönmez´in katkılarıyla ilçemiz Ataköy Mahallesi´nde bulunan Ataköy Anadolu Sağlık Meslek ve Teknik Lisesi´nin aynı mahallede bunan Cevdet Sunay İlköğretim Okulu´na taşınarak mevcut okulun 113 kişilik kız öğrenci yurduna dönüştürülmesi projesi kapsamında gerçekleştirilen tadilat ve inşaat çalışması tamamlanarak önümüzdeki hafta öğrencilerin hizmetine açılacaktır. Ayrıca Cevdet Sunay Okulunda ek 4 derslik ilave sınıflar yapıldı. 
/resimler/2015-4/19/0856250055337.jpg
ÇAYKARA GÜNDEM: Yöremiz için uygulamaya geçirdiğiniz en önemli icraatlardan biri de üreten eller projesi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

ÜÇGÜL: Bu projedeki amacımız, Uzungöl gibi turizm yerine sahip olan ilçemizin turizmden para kazanan ve ekmek yiyen insan sayısının artmasını sağlamak, sadece Uzungöl merkezdeki otelcilik yapan orada esnaflık yapanların yanında ilçe genelindeki vatandaşlarımızın oradaki turizme dönük faaliyetlerle üretim yaparak oradan gelir elde etmelerini sağlamak. Çünkü başlarda söylediğim gibi köyleri ziyaretlerimizde vatandaşlarla ilişkilerimiz esnasında gerçekten fakir insanımız çok bizim. Bu kadar insanın ziyaret ettiği, bu kadar turistin geldiği bir bölgedeki vatandaşlarımızın bu şekilde fakirlik çekmeleri sıkıntı içinde olmaları bizleri motive eden diğer bir etken oldu. Üretim anlamında ne yapabiliriz diye düşündük. Orada yapılacak en güzel şeyin ahşap oymacılığına hediyelik eşya üretmek için bir proje geliştirdik. Bu projemizin gerek içişleri bakanlığından, gerekse halk eğitim, işkur ve işadamlarımızdan sağladığımız desteklerle Elmalı Mahallesinde bir atölye oluşturduk. Bu atölye ile birlikte şu an itibarıyla 45 vatandaşımız kurs gördü. 6 vatandaşımız da şu anda orada aktif sigortalı ve maaşlı bir şekilde çalışır durumdadır. Son yaptığımız yönetim kurulu toplantısında şu an ki sezon sonu itibari ile kar?a geçmiş bir işletme durumunda. İşletmenin ayaklarının üzerinde durabilen borçlarını kapatmış bir proje konumunda. Bu projenin yerelde sahiplenmesi amacıyla bir dernek kurduk. Dernek yönetiminde memur, esnaf ve turizmci arkadaşlardan oluşan bir yönetim oluşturduk. Bu yönetim kurulu devletimizin destekleriyle inşallah devam ettireceklerdir. Çaykara Merkezde halk eğitim merkezinde yeni bir kurs açılacak. Bez dokumaya dönük olacak. Burada ahşapla bez´ı buluşturmayı amaçlıyoruz. Bunun yanında Karaçamda devam eden kursta 10 vatandaşımız kurs görüyor. Buna ilaveden orada 30´a yakın bir talep var, yeni bir kurs açarak bu ihtiyacımızı karşılayacağız. Netice itibarıyla ihtiyacı olan vatandaşlarımızın çalışacak ve para kazanacak bir zemin oluşturmuş olduk. Bu dernek vasıtasıyla da ve pazarlamanın profesyonel bir mantıkla yapıldığında vatandaşlarımızın kimisi atölyede, kimisi evlerinde parça başı iş yaparak hediyelik eşya üretecekler ve kazançlarıyla da ailelerini geçindireceklerdir. Böylece Uzungöl´ün turizm bölgesi olması nedeniylede bölgemize bir artısı olacaktır. Buralara gelen turistler hediyelik eşyasını dışarıdan değil kendi yöremizde üretilen hediyelik eşyayı alacaklar. 
/resimler/2015-4/19/0857484900674.jpg
ÇAYKARA GÜNDEM: Uzungöl ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri. Turizm ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Turizmin kalıcı olabilmesi için neler yapılmalı?

ÜÇGÜL: Uzungöl bölgemiz ve Ülkemiz açısından en önemli turizm merkezlerinden birisi konumuna geldi. Gerek yerli, gerekse yabancı turistlerin Karadeniz´deki en önemli ziyaret noktalarından birisi oldu. Bu taleple birlikte hizmetlerin ona göre şekillenmesi gerekiyor. Turizmi mekânsal anlamında herkese anlatmaya çalıştık. Tavsiyelerde bulunduk, ilgili ve yetkili kişilere ilettik. Sadece turizm gölün etrafında yapılmaz. Uzungöl merkezli bu Çaykara geneline yayılmalı. Demirkapısıyla, Sultanmurat yaylasıyla, Çayıroba ile Şekersu yaylasıyla, Muldat Yaylasıyla yani genel anlamda tüm ilçemizi kapsayacak bir turizm bölgesi oluşturulması gerekiyor. Bu ne demek? Bu şu demek. Hem ziyaret noktalarının çeşitlendirilmesi, hem otellerin ve lokantaların farklı yerlerde konumlandırılması ve dağıtılması demek. Böylece ilçemize gelen turistlerin ortalama konaklama sürelerinin arttırılması demek. Dolayısıyla bu işin turizmcilik yapan bu işten ekmek yiyen insanların daha fazla kazanması demek. Tabii ki bununla birlikte Uzungöl?de ve bu bölgede olması gereken hususlardan bir tanesi teleferik ve kış turizmi. Bunun da bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunlar olduğu zaman turizm sezonu tüm yıla yayılacaktır. Değişik kurumlarımızın valiliğimizin ve diğer kurumların fizibilite çalışmaları oldu. Kış turizmine çok müsait olduğu belirlendi. Geniş alanların kayak merkezi olabileceği yerler tespit edildi. Madem böyle bir durum mevcut Uzungöl´un Kış turizmine girmesi ve teleferik yapılması ile birlikte turizm sezonunun 3 ayın üzerine çıkarılması gerekiyor. Turizm yıla yayılması ile birlikte hizmetleri de etkileyecek, yanı bazı sorunları da çözmüş olacak. Orada en fazla sıkıntılarımızdan bir tanesi orada sunulan hizmetler. Gelen turistlerin yaşamış olduğu hizmetsel anlamdaki yaşamış oldukları sıkıntılar. Gerek fiyat anlamında, gerekse hizmet anlamındaki sıkıntılar. Bu söylenenler yapıldığında oradaki işletme sahipleri personel yapısını ona göre şekillendireceklerdir. Uzun süreli çalışma ile birlikte orada çalışan personel de hem tecrübe elde edecek hatalarını yapmaz hale gelerek eğitilebilir hale gelecekler. Uzungöl´de mevcut durumu itibari ile çok yoğunluk var. Hizmet kalitesi önemli hizmet sunumu iyi olursa gelen turistlere olumlu anlamda yansıyacaktır. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Sizce Uzungöl´ün çok acil olarak çözülmesi gereken sorunu nedir?
ÜÇGÜL: Uzungöl´ün çarpık yapılaşması ve imar sorunu çözülmesi lazım. Şu anda imar onaylandı, bununla alakalı sayın belediye Başkanı Hanefi Tok tarafından imar çalışmaları başlatıldı. İnşallah o sonuçlandığı zaman bu sorun öncelikli olarak çözülmüş olacak. Bununla birlikte Sayın Valimizin çok önem verdiği ve öncülük ettiği göl´ün çevresinde peyzaj düzenlemeleri var. Bunlar yapıldıktan sonra vatandaşlar gölün etrafında rahat gezilebilecekleri yürüyüş alanları olacak. Ayrıca gölün kenarında bulunan okul olarak kullanılan baraka kaldırılarak yürüyüş yerleri tamamlanmış olacak. Dolayısıyla gölün etrafında insanlarımızın nefes alabilecekleri alan oluşacak. Tabii ki uzungöl´ün bir sorununu çözdüğünüz zaman tamamen her şeyin çözüleceği anlamına gelmeyecek. Bu sorunları bütüncül açıdan ele almak gerekiyor. Kış turizmi, Teleferik ve hizmet kalitesindeki standardının yükseltilmesi gerekiyor, profesyonel hale getirilmesi gerekiyor. Orada çalışan personelin yaptığı işin meslek olarak görmesi lazım. Yıl boyunca çalışarak benim işim var diyecek. Dolayısıyla bu insanların hizmet sunumu ve işini sahiplenmesi daha farklı olacak. Tüm sorunlar hep bir bütüncül olarak ele alındığı zaman bu şekilde güzel bir netice elde edileceğini düşünüyorum. Turizmi Uzungöl merkezli ilçenin tümünü kapsayacak şekilde yayılması gerektiğini düşünüyorum. İlçenin değişik alanlarında Turizm alanları oluşturulması lazım. İnsanlar geldiği zaman Uzungöl´de veya farklı bölgelerde kalsın. Kaldığı zaman insanlara aktivite anlamının da değişik imkânların sunulması lazım. Bunun içinde iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Bununla birlikte altyapı sorunlarının giderilmesi gerekiyor.  Özellikle yolların tespit edilerek yapılması lazım. Yüksek tepelerde seyir teraslarının oluşturulması, gerekiyor. Fotoğraf çekilecek alanların oluşturulması, gezi ve yürüyüş alanlarının oluşturulması lazım. Bu konuda Sayın Valimiz Uzungöl´e çok önem vermektedir. Valiliğimizin öncülüğünde, Trabzon büyükşehir belediyesi, ilçe belediyemiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Bakanlığının birlikte yapacakları planlamalar çerçevesinde inşallah bu sorunlar sistematik bir şekilde çözüleceğini düşünüyorum.
/resimler/2015-4/19/0858553964458.jpg
ÇAYKARA GÜNDEM: Turizmin tüm Çaykara geneline yayılması için neler yapılmalı sizce?
ÜÇGÜL: Biz bununla ilgili bir proje yaptık ama kabul görmedi. Birleşmiş milletler kalkınma fonuna yapmış olduğumuz büyük miktarda bir proje idi. İlçe genelindeki alternatif turizm imkânlarının ve aktivitelerin oluşturulması anlamında ilçe genelinde tüm köylerin dâhil olduğu yerlerde fizibilite çalışması yapılarak alanların oluşturulması ve bunun haritalara işlenmesiyle birlikte sistematik bir şekilde takip edilmesiyle alakalı çok geniş bir proje idi. Öncelikle bu mekânların tespit edilmesi gerekiyor. Nerelerde ne yapılır diye. Bütün bunların öncelikli tespitleri yapılarak bunlardan sonra bunların haritalara işlenmesi gerekiyor. Oralarda kurulacak sistemle birlikte yaylaların ve genel anlamdaki Çaykara´nın turizme kazandırılması gerekiyor. Şu an biraz kişisel gayretlerle amatörce yapılıyor. Ama bunu biraz daha profesyonel hale getirilmesi gerekiyor. Bu kadar insanın geldiği bir turizm bölgesine bu işin profesyonel yapılması gerekiyor. Yoksa bu şekilde karşılık bulması mümkün değil. Mevzuatlara uygun olarak imkânlar ve aktiviteler arttığı zaman vatandaşlarımıza değişik bir imkân doğabilir.  Özellikle üreten eller? olarak üretilen hediyelik eşyanın ilçe geneline yayılması ile birlikte çok sayıda insanımız ekmek yiyebilir. Çünkü burada Pazar sorunu yok. Hediyelik eşyaların burada üretilmesi gelen turistlerin daha fazla dikkatini çekiyor. Bir diğeri de yöresel ürünlerin pazarlanacağı insanımızın oralarda lahanasını, turşusunu, tereyağını, peynirini ve diğer ürettikleri ürünleri satabileceği bir alanın oluşturulması lazım. O alanda kendilerinin doğrudan turistlere satmasının sağlanması gerekiyor. Böylece insanımız farklı şekilde para kazanmış olacağını düşünüyorum. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Özellikle gelen turistler çaykaraya uğramadan Uzungöl´e geçiyor. Turistleri İlçemize uğramalarını sağlamak için neler yapılabilir?
ÜÇGÜL: Bu aslında teknik bir konu. Biraz önce bahsettiğim proje çalışması içerisinde değerlendirmek lazım. Fizibilite yapılması lazım. Uzman kişiler tarafından nerde ne yapılır, hangi faaliyet ve aktivite yapılır. Nerelerde otel olur nerelerde işletme olur. Bunların tespit edilmesi gerekir. Ona göre çalışma yapılması gerekir. Doğru yol güzergâhında yapılması gereken şeyler olmalı. Zaten her şeyi Uzungöl merkezine sıkıştırmak zaten doğru değil. Uzungöl´de zaten büyük trafik sorunu da var. Onun bir an önce yeni yol güzergâhları yapılarak çözülmesi lazım. Her şeyi Uzungöl´e sıkıştırmadan yol güzergâhında yapılabilecek uygun aktiviteler yapmak lazım. Mesela Çaykara´da 4 tane esnafımızın ortaklaşa girişimi oldu. At çiftliği açıldı. Güzel bir faaliyet. Hem örnek bir davranış, hem de birlikte iş yapma kültürünü geliştirme anlamında bizlerde onları tebrik ettik. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara`da görev yaptığınız süre içinde sizleri en fazla üzen bir olayla karşılaştınız mı?
ÜÇGÜL: Çaykara´da görev yaptığım sürede unutulmaz iz bırakan ve çok üzüldüm diyebileceğim bir olay yok. /resimler/2015-4/19/0900064747149.jpgÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara`nın bürokratı ile gelişmişlik arasında bir farklılık görüyor musunuz?

ÜÇGÜL: İki yıldır tanıştığımız ve görüştüğümüz talepte bulunduğumuz sıkıntıları ilettiğimiz hiçbir bürokrattan olumsuz yanıt almadık. Herkesten çok samimi ve yakından ilgilenen bir yaklaşım gördük.  Çaykarayı çok seviyorlar, aynı zamanda takip ediyorlar. Şu ana kadar bir sorun ve sıkıntı iletip de veya talepte bulunup ta karşılık bulmadığımız bürokrat yok. Bundan şu sonucu çıkarabiliriz. Yeter ki Çaykara bir bütün olsun birlik ve beraberliğini sağlasın tüm kurumlarıyla kişileriyle bu sorunları görüp Çaykaralı bürokratlarımıza ve işadamlarımıza bunları ilettiğimizde bu noktada karşılık bulacağını ve destek göreceğini düşünüyorum. Çaykara´nın gerçekten yetiştirmiş olduğu en önemli özelliği bu diyebiliriz. Bu Çaykara´nın bir insan kaynağı potansiyeline ve gücene sahip. Yani Nüfuzu olan bir ilçemiz. Mevcut yatırımlar da Çaykaramızın yetiştirdiği bürokratların sayesinde oldu. Kesinlikle talep edildiği zaman projelerle kapılar çalındığı zaman imkânı ve yetkisi olan bütün bürokratların destek olacağını düşünüyorum. Çaykara´nın büyük bir potansiyeli var, bana göre bu gücün kullanılmama sorunu var. İki yıldır yaptığımız çalışmalarımızda ve işlerimizde bunu gördük. Mesela, yeni hükümet konağı projesi için müsteşarımız Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Sayın Seyfullah Hacımüftüoğlu`nun gayretleri ile ilçemize kazandırılacak. İhalesi yapıldı bu günlerde yer teslimi yapılarak inşaatına başlanacak. Jandarmanın İlçemiz merkezindeki yetersiz olan binasının başka yere taşınması için müsteşarımız Sayın Hacımüftüoğlu tarafından programa alınarak, ödeneği ayrıldı. Şu anda arsa arayışlarına devam ediliyor. Yine aynı şekilde Müsteşarımız Sayın Hacımüftüoğlu ve işadamı Sayın Hasan Okur´un girişimleriyle ilçemize yapılması için Spor salonu ve gençlik merkezi programa alınarak ödeneği ayrılmıştır. Çaykara Belediye Başkanı Sayın Hanefi Tok ile Ankara´da Çaykaralı TOKİ başkanı Sayın Mehmet Ergün Turan´a yaptığımız hayırlı olsun ziyaretinde Çaykara´da yapılması için birokul sözü aldık. Ayrıca Çaykara merkez ile Sultanmurat yaylası için kentsel dönüşüm projeleri Belediye başkanı Sayın Hanefi Tok öncülüğünde takip edilmektedir. Çaykara´da görev yapan Kaymakam, Belediye Başkanı ve diğer kurumlarda inisiyatif alacak kişiler bürokrasinin imkanlarını değerlendirmeleri, onlara sorunların taşınması ve yardım talep edilmesi gerekmektedir.  

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara`dan nasıl duygularla ayrılıyorsunuz?
ÜÇGÜL: Çaykara´dan ayrılık hüzün vericidir. Ama bu ayrılık işimizin de bir gereğidir. Süremizi tamamladık. Yeni görev yerlerine tayın olduk ve gideceğiz. Tabii ki Çaykarayı hiçbir zaman unutmayacağız. Çaykarayı ve Çaykara insanı ile bütünleşerek gerçekten aile olarak çok sevdik. Bu anlamda çok şükür ki buraları hep olumlu olarak hatırlayacağız. Hüzünle ayrıldığımız bir görev süreci geçirdik. Bizim adımıza da dönüp gelebileceğimiz o anlamda çok güzel anılarla ve duygularla ayrıldığımız bir ilçe olarak hep hatırlayacağız. Tüm Çaykaralılara hakkımızı helal ettik, onlarda bize haklarını helal etsin. /resimler/2015-4/19/0901204436085.jpgÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara gündem gazetesi olarak bize zaman ayırarak röportajımızı kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Ayrıca görev yaptığınız süre içinde projeleriniz ve çalışmalarınızla Çaykara insanının gönlüne girdiniz. Sizlere yeni görev yerinizde üstün başarılar diliyorum. 

ÜÇGÜL: Sizlerde Çaykaradaki olan hadiseleri, yapılan hizmetlerin gelişmelerin hem Çaykara´da hem de dışarıdaki bütün Çaykaralılara ilettiğiniz Çaykara´nın sesi soluğu oldunuz. Ben sizlere teşekkür ediyorum. Gerçekten önemli bir hizmet yapıyorsunuz. Günümüzün teknolojisinin aşamaya geldiği bir nokta da internetin bu kadar yaygınlaştığı bir ortamda internet vasıtasıyla tüm insanlara olan hadiseleri iletiyorsunuz ve dışarıdaki vatandaşlarımızın memleket özlemlerini ve hasretlerini bir nebze de olsun gidermiş oluyorsunuz. O anlamda ilçe kaymakamı olarak sizlere tekrar teşekkür ediyoruz. İnşallah daha da güzel çalışmalarınızın olacağına ben inanıyorum. 

/resimler/2015-4/19/0902464281663.jpgKAYMAKAM MUSA ÜÇGÜL KİMDİR?
1981 yılında Kayseri?nin Yeşilhisar ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul  ve Ortaokul  öğrenimini Yeşilhisar?da  tamamladıktan sonra lise öğrenimini Sivas´ta ve Kayseri?de  tamamladı. Üniversite öğrenimini ise 2005 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´nde tamamladı. 2007-2008 yılları arasında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü´nde birincilikle kazanmış olduğu Müfettiş Yardımcılığı görevini ifa etti. 2008 yılında ise Mülki İdare Amirliği mesleğine intisap etti. Afyonkarahisar´da il, İskilip´te Kaymakam refikliği ve Sakarya´da Mülkiye Müfettişi refakatinde teftiş stajlarını tamamladıktan sonra Rize´nin Kalkandere ilçesinde vekâleten görev yaptı. Ankara´daki dört aylık dil kursunun ardından İçişleri Bakanlığı tarafından İngiltere´ye bir yıl süreli olarak eğitim için gönderildi. Yurtdışı eğitimi dönüşündeki Kaymakamlık kursunu üstün başarılı derece ile bitirerek, Yozgat´ın Çandır ilçesinde asaleten göreve başlamıştır. 6 Ağustos 2012 tarihli müşterek kararname ile de Çaykara Kaymakamlığına atanmıştır. Mülki idare amirinin önleyici kolluk yetkisi ve suç önleme faaliyetleri adlı Kaymakamlık tezini ve Essex Üniversitesi´ndeki eğitimi sırasında ise Crime Prevention in the UK (Birleşik Krallıkta Suç Önleme) konulu projeyi hazırladı. Evli ve bir çocuk babası olan Kaymakam Üçgül iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Röportaj: Kemal ÇUMAN
Çaykara Gündem Gazetesi 



İlginizi Çekebilir