Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Artırma Projesi

Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Artırma Projesi



Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Artırma Projesi? İmece Toplantısı Yomra?nın İkisu Mahallesinde gerçekleştirildi. Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay ile üreticiler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Vali Öz, ?Bu tür faaliyetlerin duyurulması, farkındalığın arttırılması çok önemli. Önemli bir başlangıç oldu. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırma konusunda birkaç yıla dayanan bir çalışmanın bugün somut sonuçlara ulaştığını görüyoruz. Bu konuda hem kamuda, hem sivil toplumda, hem de üreticide yavaş yavaş bir bilincin oluştuğunu görüyoruz. Bu alanda 2 milyar dolarlık bir ihracat ve 600 bin tonluk bir üretim var. Bu üretimin yüzde 10?unu ilimiz yapıyor. Bütün Doğu Karadeniz bölgesini düşünürsek büyük bir kısmını biz üretiyoruz. Fındıkla geçinen 10 binlerce nüfus olmakla birlikte ekonomimizin en temel değerlerinden birisidir. Trabzon?un tarımsal gayri safi milli hasılası 1 milyar 250 milyon lira. Dolayısıyla Trabzon hiçbir zaman tarım ve kırsal kalkınmasını, tarımsal üretimini göz artı etme hakkı ve lüksü olan bir şehir değildir. Çünkü bu alanda önemli bir nüfus barındırıyoruz.

Örnek olarak yapılan 10 bahçe çalışması önemli bir adımdır. Önümüzdeki süreçte bu çalışmalara yönelik politikaları takip edip hep beraber uygulayacağız. Çiftçilerimizin farkındalığını arttırmak için gayret göstereceğiz.

Birim olarak bir dönüm araziden 70-80 kilo civarında fındık alıyoruz. Bu rakamı 300 kilolara çıkarabiliriz. Bu şu anlama geliyor 4 yıl çalışıp 1 yıllık ürün üretiyoruz. Bu yüzden tarlamızı söküp gençleştirirsek bu hedeflere rahatlıkla ulaşabiliriz. Bu alanda önemli desteklemeler var. Bu güne kadar ilimiz 450 milyon liralık destekleme aldı. Gençleştirme desteğiyle Trabzon?da ve diğer yerlerde fındığı dönümünden 300 kiloların alındığı bir seviyeye taşıyarak hem ihracatımızı 4 milyar dolarlara, hem de 600 bin ton olan üretimimizi de 1 milyon tona çıkarır, böylece insanlarımızın dışarıya olan göçünü de engelleyebiliriz. Bu projeye gönül veren üreticilerimiz başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum? dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, bu tür projelere her zaman destek vermeye gayret ettiklerini belirterek, ?Yüzde 10?unu üreten ancak yüzde 40?ını ihraç eden ilimizde üreticilerimize her zaman destek vermeye devam edeceğiz? diye konuştu.

 TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise, devlet tarafından her yıl ödenen doğrudan gelir desteğinin üreticiye değil, ürüne verilmesi gerektiğini ifade ederek, bu politikanın doğru bir karar olacağını ve üründeki rekolteyi arttıracağına inandığını söyledi.

Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay, 6 ilçede 10 üreticiyle 20 dekarlık alanda bu projeyi çalıştıklarını ifade ederek, fındık bahçelerinin yenilenmesinin üründeki kaliteyi arttıracağını söyledi.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ise, ?Amacımız bu örnek bahçelerin devlete de örnek olması ve bahçelerin yenilenerek fındık üretimindeki kalitenin arttırılmadır? ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali ve beraberindekiler kura çekimi ile üreticilere çuval dağıtımı yaparken, örnek olarak yenilenen bahçeyi de gezerek incelemelerde bulundular.

 

 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir