Çocuğunuzla aynı kitabı okumaya var mısınız?

 Çocuğunuzla aynı kitabı okumaya var mısınız?



Çaykara Kaymakamlığı tarafından oluşturulan proje ofisinin hazırladığı  ?
Çocuğunuzla aynı kitabı okumaya var mısınız?? Projesi kapsamında, Çaykara ilçesinin mevcut potansiyeline ek potansiyel eklenip ve var olan ilçe kütüphanesinin potansiyel ve kaynaklarının arttırılarak sosyal ve kültürel olarak gelişmesini sağlamak, kitap sevgisini aşılamak, kitabı hayatın parçası olarak görmelerini sağlamak, hedef kitle olarak Çaykara ve çevresindeki bölge halkı, öğretmenler ve her yaştan öğrencilere kitap okumayı amaç edinmiştir. 

Projenin Genel Amacı
Sosyal ve kültürel etkileşim açısından yeterince verimli olmayan Trabzon ilinin Çaykara ilçesinin mevcut potansiyeline ek potansiyel eklenip ve var olan ilçe kütüphanesinin potansiyel ve kaynaklarının arttırılarak sosyal ve kültürel olarak gelişmesini sağlamak, kitap sevgisini aşılamak, kitabı hayatın parçası olarak görmelerini sağlamak ve yaşam kalitelerini arttırmak projemizin genel amacıdır. 


Projenin Gerekçeleri

Çaykara dağınık ve kırsal bir yerleşim bölgesi olması dolayısıyla insanlar sosyal ve kültürel olarak çok fazla imkân bulamamaktadırlar. Okuma oranı ve okuldan sonra devam etmesi gereken kişisel gelişim imkânı yoktur. Okullarda akademik olarak çaba sağlansa da öğrencilerin kişisel olarak okuma ve kendini geliştirme çabası oldukça düşüktür. Öğrencilerimizin gelişimi ve hayat kalitesini arttırmada ana etken olan velilerin ise eğitim seviyelerinin düşük olduğu bilinmektedir. 

İlçe kütüphanesinde güncel ve her kesime hitap eden kitapların olmaması ve mevcut kitapların da gerekli değeri görmemesi sebebiyle kütüphane halka cazip gelmemektedir. Kütüphaneye üye sayısına bakıldığında kütüphanenin işlevsel olmadığı görülmektedir. Ayrıca bölgenin dağınık bir yerleşim olmasından dolayı kütüphanenin sürekli işler halde olması imkânsızlaşmaktadır. Bu yüzden kitapların veli ve öğrencilerin ellerinin altında olması sağlanacaktır. 

Projemiz ?Çocuğunuzla aynı kitabı okumaya var mısınız?? sloganıyla yola çıkacak olmasından dolayı çocuk velisiyle aynı kitabı okuyacak, okunan kitabı tartışabilecek. Velinin de kitap okuması öğrenci aracılığıyla olacaktır. Veli ve öğrenci fikir alışverişinde bulunacaklardır. Böylece günlük yaşamımıza egemenliğini kurmuş olan televizyon yaşamımızdan bir nebze olsun uzaklaşacak ve toplumumuzun temel yapı birimi olan aile yapısı daha az zarar görecek, aile içinde demokrasi ortamı sağlanmış olacaktır.

Aynı kitabı okuyan öğrencilerin kitaplar hakkında paylaşımda bulunmaları sağlanacak ve kitap hakkında yorum yapabilen gençlerin yorum yapabilme gücü arttırılmış olacaktır. Böylece yaşama bakış açıları farklılaşacaktır. 

Hedef Kitle
Hedef kitlemizi Çaykara ve çevresindeki bölge halkı, öğretmenler ve her yaştan öğrenciler oluşturmaktadır. 

Faaliyetler
İlçemizde bulunan mevcut ilçe kütüphanesinin kaynakları ve işlevselliği arttırılacaktır. Kitaplar her okuldan öğretmen ve öğrencilerin oluşturacağı her kesime hitap edebilen daha çok güncel kitaplardan oluşan listelerden seçilecektir. Ö
ğrencilere kitap sevgisi aşılayarak yaşama bakış açılarını genişletilecektir. Velilerin ve bölge halkının da öğrenciler aracılığıyla kitap okumasını sağlamak ve aynı kitap hakkında fikir teatisi yapmalarını sağlanacaktır. 

Okul bazında öğretmenler eşliğinde okuma grupları oluşturulacak ve aynı kitabı okuyan öğrencilerin belirli günlerde toplanarak kitabı eleştirmeleri ve yorum gücünün arttırılması sağlanacaktır. Bunun için her okulda 20 kişilik gruplar ve iki öğretmen gönüllülük esasına dayalı belirlenecektir. 4 farklı kitaptan 5 er tane alınacaktır. Belirli bir süre verilecek ve kitaplar okunduktan sonra toplanılacaktır. Aynı kitabı okuyan öğrenciler kitaplar hakkında farklı yorumlar yaparken okumadıkları kitaplar hakkında da fikir sahibi olmuş olacaklardır.

Dağınık bir yerleşim alanı olan Çaykara ve çevresinde kitaba ulaşamayan merkez dışındaki bölge halkına belirli aralıklarla, okullar aracılığıyla kitaplar ulaştırılacak, gezici kütüphane oluşturulmuş olacaktır. Kitapların takibini okul idareleri yapacaktır. Bir yayınevi ile anlaşılacak ve bir kitap fuarı düzenlenerek öğrencilerin istediği kitabı alması sağlanacaktır. Kitapları velilerin de okuması sağlanacaktır. Kitaplar velilere öğrenciler aracılığıyla ulaştırılacaktır.

Belirli aralıklarla yazarlar çağrılacak ve söyleşi yapılması sağlanacaktır. Aynı zamanda aynı kitabı okuyan öğrenciler bir araya gelecektir. 

Hedefler
Velilerin, öğretmen ve öğrencilerin okul dışında ortak konuşabilecekleri konuların olması sağlanacaktır. 

Okuyan kesim empati kuracaktır.
Demokrasi ortamında her öğrenci fikrini özgürce, kendi yorumuyla söyleyebilecektir.
Daha çok kitaba daha kolay ulaşılacaktır.
Kitaba ulaşma imkânı kolaylaşacaktır.

Haber Kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir