Çaykara Üretimli `Tahta Ralli` Arabası!

Çaykara Üretimli `Tahta Ralli` Arabası!

Çaykara Uzungöl Üreten Eller Derneği?nde kurs öğretmenliği yapan Hamza Demirci tarafından tamamen ahşaptan yaptığı yarış arabası,  görenlerin ilgisini çekiyor. 

Son dönemlerde özellikle Karadeniz bölgesinde tahta arabalarla düzenlenen ve `Laz Ralli` adı verilen tahta arabaların her geçen gün yeni modelleri çıkmaya devam ediyor. İlçemiz Elmalı Mahallesinde Üreten Eller Derneği tarafından hediyelik eşya üretimi yapılan atölyede kurs öğreticiliği yapan Hamza Demirci tarafından piyasada olmayan özelliklere sahip tahta Ralli arabası yaptı. 
Hamza Demirci Gazetemize yaptığı açıklamada, yıllar önce çocukluğumuzda kullandığımız tahta arabalara özenerek, böyle bir fikrin aklına geldiğini söyledi. Atölyede hediyelik eşya üretilirken, son dönemlerde ?Laz Ralli? ismini verdikleri arabalarla yapılan yarışları takip ettiğini söyleyen Demirci, internete bakarak bu arabaları nasıl geliştiririm diye düşündüm. Tamamen her şeyini tahtadan yaparak biraz daha geliştirerek arabanın üretimini tamamladıklarını kaydederek sözlerini şöyle devam etti:
Aracı tasarlarken piyasadan farklı özellikleri olsun istedim. Bana ait özelliklerin olmasını için bazı özellikler koyduk. Tahta arabanın özellikle çok dayanıklı olması için ağırlıklı Kızılcık ağacından olmak üzere 5 ayrı çeşit ağaç kullandım. Yaptığım bu aracın hiçbir şekilde bir metal çivisi yoktur. Yaklaşık 3 cm esneme payı var. Ayrıca kullanıcı koltuğunu bir amortisör sistemi koyarak 3 kademeli kızaklı şekilde tasarladık. Güç kaybına uğramasın diye tekerlerin hem iç hem de dış kısmına ahşap bilyaları yerleştirdik. İki pedala da fren sistemi koyarak frene bastığımızda arka iki lastik dahil fren yapma özelliğine sahip. Aracın ön tarafına direksiyona dişli sistemi yaptık. Yine ağır yükün altında kolay dönüş sağlayabilmesi için ahşap bilyalar yerleştirdik. Bu şekilde tasarladığımız tahta yarış arabasını bir haftada yaptık. Bunu daha da geliştirerek pedallı düz zeminde gidebilecek bir araba tasarlamayı düşünüyorum. Bu ve yapacağımız daha farklı araçları, Uzungöl?e gelecek turistlere göstermeyi düşünüyoruz,? dedi.

Haber kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir