Çaykara`da Yöresel Oyunlar!

Çaykara`da Yöresel Oyunlar!

 


Her yörede olduğu gibi Çaykara ve Çaykaralının da çocukluğu ve gençliği ile bütünleşerek, hayatının bir parçası olarak yaşadığı aynı zamanda yaşattığı birçok oyunumuz vardır. Çağın sorunu gereği, gelişen teknoloji ve değişen yaşam koşulları nedeniyle, bu heyecan ve eğlence kaynaklarımız unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuştur.  

Çaykara Kaymakamı Mustafa GÜL unutulmuş yöresel eski çocukluk dönemi oyunlarımızı oynanabilir hale getirmek, eski oyun heyecanını şimdiki nesillere tattırmak, aynı zamanda kültürümüze sahip çıkmak adına bazı çalışma ve projeler yapmayı amaçladıklarını belirterek bu konuda Çaykara Kaymakamlığı Proje Ekibini görevlendirdiğini söyledi. Bu anlamda; beş taş, çalika, tombala(kiremit taşları ile oynanan), moç, ip oyunu, üç taş(cüz), suda, kibrit oyunu, esir? gibi oyun isimlerini duyduğunda içinde heyecan hisseden Çaykaralı hemşerilerimizin desteğine ihtiyaç duymaktayız.  
Duyarlı hemşerilerimiz sizlerden; eski oyunlarımızdan bizzat oynadığınız, evlatlarımızın da o heyecanları tatmasını istediğiniz oyunlar ile ilgili bilgi ve birikimlerinizi bizimle paylaşmanızı arzulamaktayız.  

Anlatılmak istenen oyunun köye göre ismi, kuralları, kaç kişi ile oynandığı, araç gereçler, oyunla ilgili kavram ve kelimeler? gibi bilgilerin ayrıntılı olarak yazılması bizlerin işini kolaylaştıracağı gibi değerlerimizin bozulmadan gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaktır.  

Anonim değere sahip olan bu kültürel değerlerimize yeniden sahip çıkarak, bu oyunlara yaşam alanı açmak istemekteyiz. Aynı zamanda genç nesillerin yaşamadan ne anlama geldiğini bilemeyecekleri bu değerleri gün yüzüne çıkarmak bizleri olduğu kadar sizleri de heyecanlandıracağını düşünerek desteklerinizi beklemekteyiz. Oyunlarla ilgili katkı sunmak isteyem hemşerilerimizin aşağıdaki e-posta adresine yazabilirler.

e-posta: gulayazar@hotmail.com 

Haber kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir