Kene Can Almaya Devam Ediyor!

Kene Can Almaya Devam Ediyor!

Havaların ısınması ile birlikte, Kene ısırması (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sonucu Kastamonu?da 3, Samsun?da ise 1. kişi olmak üzere 4. Kişi hayatını kaybetti

UZMANLAR UYARIYOR
Kene kaynaklı KKKA hastalığının, keneyle temastan kaynaklanıyor. Havaların ısınması ile vatandaşların arazilerde çalışmaya başladıklarını, dolayısıyla insanlarımızı çok ciddi şekilde uyarılması gerektiği, belirtilerek, korunma tedbirlerini almaları konusunda önemli uyarılarda bulundular.

Kene Isırmasına Karşı Önlemler

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs grubundan bir virüsle oluşan ateş, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur.

Keneler Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?

Keneler insan ve hayvan kanından beslenen artropodlar olup dünyanın birçok bölgesinde gözlenir. Hastalık yayılımı açısından bakıldığında kenelerin temel karakteristiği, bir sonraki gelişim evresine geçebilmek için kanla beslenirler. Bu sayede hastalıkları insana bulaştırırlar

Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır.

Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.

Kimler Risk Altındadır?

  • Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar
  • Veterinerler
  • Kasaplar
  • Mezbaha çalışanları
  • Sağlık personeli
  • Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.?

    Kuluçka Süresi Ne Kadardır? 

    Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, vücut çıkartısı veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir.

    KKKA hastalığının hangi yollarla bulaşır?

    1-Virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile: Kırsal kesimde yaşayan ve gerek evcil, gerekse vahşi hayvanlarla ilişkisi olan kimselere, ev hayvanları ve sokak hayvanları ile ilişkisi olanlara ve kırsal kesimde özellikle çalılıklar ve otların olduğu yerlerde piknik, av veya çeşitli amaçlarla bulunanlara bu yolla bulaşma olabilmektedir.

    2-Enfekte hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu: Veterinerler, avcılar, kasaplar ve çiftçilerde, meslek hastalığı olarak görülebilir. Ayrıca bu hayvanların etlerinin hazırlanması sırasında ev hanımlarına ve bu işle uğraşanlara bulaşma olabilir.

    3-Hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu: Doktor, hemşire ve sağlık memuru ve laborantlar gibi sağlık görevlileri ile evde hasta bakan hasta yakınlarına bu yolla bulaşma olmaktadır.

    Belirtileri Nelerdir?

    • Kırıklık
    • Baş ağrısı
    • Halsizlik

    Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu;

    • Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık
    • Gövde, kol ve bacaklarda morluklar
    • Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan
    • Ölüm genellikle hastalığı ağır seyreden hastalarda, hastalığın 2. haftasında gerçekleşmektedir.
    • İyileşme, genellikle 10. günden sonra başlar, bazı vakalarda dört haftaya kadar uzayabilmektedir.

    Hastalık Taşıyan Kene Tarafından Virüs Bulaştırılan Hayvanlara Ne Oluyor?Keneler tarafından KKKA hastalığı virüsü bulaştırılan hayvanlarda hastalık insanlara nazaran daha hafif bir şekilde atlatılıyor. Ve ölümcül bir seyir taşımıyor.

    Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl korunulur. 
    • Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak öncelikle hastalığa neden olan virüsü taşıyan kenelerden uzak durmak ile mümkündür. Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulmalıdır. Hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçınılmalıdır.
    • Riskli alanlarda (piknik alanları, hayvan barınakları gibi) bulunulan zamanlarda, kenelerin elbiselerin altına girebileceği muhtemel açıklıkları kapatmak çok önemlidir. Uzun kollu kapalı elbiseler giymek ve pantolon paçalarını çorapların içine sokmak, basit görünse de hayli etkili bir önlemdir. Elbiselerin açık renkte olması, gelen kenelerin kolayca görülmesini sağlar. Her 2 saatte bir vücudu kene yönünden gözden geçirmek, akşamları eve gelindiğinde vücudu tamamen muayene etmek, kenelerin henüz hastalık etkenini vermeye başlamadan bulunması ve uzaklaştırılması bakımından oldukça önemlidir. Vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) alınmalıdır.
    • Kenelerin üstüne kimyasal dökülmesi, kibrit ile yakılması gibi işlemler kenelerin hastalık etkenlerini aktarma riskini artırabilir. Bu tarz uygulamalardan kaçınılmalıdır.
    • Ormanlarda çalışan işçilerin ve ava çıkanların lastik çizme giymeleri veya pantolonlarının paçalarını çorap içine sokmaları kenelerden koruyucu olabilmektedir.
    • Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun akarisitlerle ilâçlamalı,
    • Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır.
    • Kene bulunan hayvan barınakları uygun akarisitlerle usulüne göre ilâçlanmalıdır.
    • KKKA insandan insana bulaşabilmektedir, bu nedenle hastalarla temastan kaçınılmalı, zorunlu olarak temas edenler ise mutlaka gerekli tedbirleri almalıdırlar.
    • Sağlık personeli bu konuda yayınlanmış rehberlerde belirtilen özel tedbirleri alarak hasta ve şüphelilere yaklaşmalıdırlar.
    • Hasta kimse veya hayvana ait şüpheli eşyalar, vücut sıvıları, çıkartılar ve cesetlerin dezenfeksiyonunda, % 0,5 klor çözeltisinde 5 dakika tutulması gerekir. Kirli yüzeyler veya tekrar kullanılması gereken malzemelerin dezenfeksiyonu için ise % 0,05?lik klor çözeltileri kullanılmalıdır. Klor solüsyonu, cilt ve gözler için tahriş edici olduğundan dikkatli kullanılması ve uzun süre maruz kalmaktan kaçınılması gerekmektedir. Dezenfeksiyon için bazı başka yöntemler ve ajanlar da bulunmaktadır, ancak en kolay temin edilebildiği ve her yerde bulunabileceği için klor solüsyonu (çamaşır suyu) kullanılması önerilir.

    Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin Aşısı Var mıdır?

    Hayır. Ancak aşı çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.

    Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Var mıdır?

    Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastaya verilen destek tedavisi hayati önem arz etmektedir. 


Haber: Çaykara Gündem





Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir