Eczanelerde yeni dönem başlıyor

Eczanelerde yeni dönem başlıyor

Eczanelerde `kiralık diploma dönemine son veren yeni düzenleme aynı zamanda bir çok köklü değişiklik içeriyor.

Eczaneler kanununda yapılan değişiklik Meclis Genel Kurulu`ndaki görüşmenin ardından kabul edildi. Düzenlemeye tüm partilerden destek geldi. 

TBMM Genel Kurulu`nda, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun Maddelerin  Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, eczane açılabilmesi için gerekli olan ruhsatname konusunda meydana gelecek sorunların çözüm yeri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olacak. Eczane açmak üzere ruhsatnamesini almış bir eczacı, belediyeden ayrıca bir işyeri ruhsatı almayacak ve ödeme yapmayacak.

Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde düzenlenecek. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczane açılmasına izin verilecek. Ancak, bu şekilde açılan eczanelerin başka yerlere naklinde nüfus kriteri göz önünde tutulacak. Aynı ilçede faaliyet gösteren eczanelerin nakilleri ile doğal afet ve mücbir sebep nedeniyle nüfus azalması halinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde, nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmayacak.

Eczane açılması için kriterler belirlenirken ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılacak. Bu sınıflandırmaya göre, ilçelere ``ilçe katsayısı`` verilecek. Eczacılara, o ilçedeki mesleki faaliyetlerini sürdürdükleri yıl sayısı ile ilçe katsayısının çarpımı kadar hizmet puanı verilecek.

Eczane açmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle, bir eczanede ``yardımcı  eczacı`` olarak çalışmak zorunda olacak.

Yeni yasaya göre bir başkasının eczacılık diplomasını kiralayarak faaliyet gösteren işletmeler muvazaalı eczane sayılacak.

Bu tür eczalenerin ruhsatı iptal edilecek ve 5 yıl süreyle eczane açma izni verilmeyecek.

Yasayla ayrıca eczane sayılarına da sınırlama getirildi. Bundan böyle, serbest eczane sayıları ilçe sınırları içindeki nüfusa göre ayarlanacak.

Ruhsat verilirken ise en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane düşmesi şartı aranacak.

ALTERNATİF TEDAVİ ECZANEDE
Yasayla beşeri ilaçlar, geleneksel tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığı`nın iznine tabi homeopatik (alternatif tedavi yöntemi) tıbbi ürünler ve enteral (alternatif beslenme yöntemi) beslenme ürünleri dahil, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar özel tıbbi amaçlı bebek mamaları eczanelerde satılabilecek.




Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir