Sınırları belli olmayan iki köy

Sınırları belli olmayan iki köy

Trabzon Çaykara ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan, Yeşilalan ve Baltacılı ismi ile ayrı muhtarlık olan iki Köyün sınırları belirlenemiyor.


Tarihi geçmişinden yaşadığı süreçlerden dolayı ve mevcut durumu ile Dünyada örneği olmayan ve 1486 yılına ait arşiv kayıtlarında Çaykara ilçesi sınırları içerisinde gösterilen en büyük 4 köyden biri olan eski ismi Holayısa Köyü. 

Tarihi süreç içinde 1681 yılında (Zeleka) Taşören Köyü, yirminci yüzyıl başlarında Baltacılı ve Kayran Köyleri bu köyden ayrılıp muhtarlık olurlar.

Daha sonra Holaysa ismi Yeşilalan olarak değiştirilen Köyün, bazı tarih araştırmacıların, Özellikle Sarıkamış kuşatmasında iki yüze yakın gencini şehit veren Holayısa Köyünün ileri gelenleri, Köylerinde genç nüfus kalmaması üzerine o dönemde çıkarılan, ?Başka köyden evli olan askere alınmayacak? kararnamesi ile Köyü iki muhtarlığa ayırmayı bir çözüm olarak düşünmüşlerdir. 1915 tarihli İçişleri Bakanlığı kayıtlarında adı Baltacılı Köyü olarak geçen, geçmişi gibi arazileri ve evleri de iç içe olan sınırları belli olmayan iki köy haline gelir.

Köy sınırları belli olunca her şey karıştı
Yıllarca iç içe yaşayan ve hiçbir sorunu olmayan iki köyün, 2007 yılında Kadastro çalışmaları yapılabilmesi için zorunlu olarak sınırları oluşturuldu. Yapılan bu düzenleme ile bazı köylüler kendi topraklarında geçici ikamet durumuna düşürüldü.

Yaklaşık 400 haneli Yeşilalan Köyü ile 120 haneli Baltacılı Köylerinin iç içe yaşamaları ve Kadastro çalışması nedeni ile zorunlu olarak oluşturulan sınırlar dolayısı ile Baltacılı köyüne ait yaklaşık 60 hane Yeşilalan Köyü sınırları içinde kaldı. Yeşilalan Köyüne ait 25 hane ise Baltacılı köyü sınırları içinde kaldı.


Yapılan bu düzenleme ile hiçbir Köyde tartışılmayan farklı yerlerde ikamet eden kişilerin muhtarlık seçiminde nasıl oy kullanacakları ve nüfus kayıtlarında farklı Köyden olup sınırlar dolayısı ile kaldıkları Köyden muhtar veya aza adayı olup olmamaları tartışmaları başladı.

     Baltacılı Köyü Muhtarı Hüseyin Şahin ve Yeşilalan Köyü Muhtarı Hüseyin Yılmaz

Biz hiçbir zaman ayrı olduğumuzu kabullenmedik
Yeşilalan Köyü muhtarı Hüseyin Yılmaz ile Baltacılı Köyü Muhtarı Hüseyin Şahin yaptıkları ortak açıklamada, yıllardır ayrı muhtarlık olmamıza rağmen tek Köymüş gibi hareket ettiklerini, sadece resmiyette Köy adına gerekli işleri takip ettiklerini bunun dışında oluşturulan sınırlar dolayısı ile de hiçbir rahatsızlık duymadıklarını vurgulayarak, Köylülerimizin de aynı düşüncede olduklarını ve kendilerini tek Köymüş gibi hissettiklerini, söylediler.


Haber: Çaykara Gündem




Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir