Çaykara`da Tarihi eser korumaya alındı!

Çaykara`da Tarihi eser korumaya alındı!

Yanında iken değerini bilmediğimiz ama uzaklaştığımızda fotoğraflarına bakarak büyülendiğimiz, ?Cennette yaşıyormuşuz? diye ahladığımız, doğasına ve manzarasına bakarak hasret giderdiğimiz o kadar tarihi mekânlarımız var ki. Bunlardan biri Çaykara Taşören Köyü ile Eğridere Köyünü birbirine bağlayan Kiremitli köprü, İki Köyün arasında kalan, uzunluğu 13 metre, zeminden yüksekliği 11 metre ahşap köprünün, zeminden saçak kenarı yüksekliği 3.5 metre, beşik çatılı alaturka kiremitli muhteşem bir eser.

Hani her şeyin değerini sonradan anlarız ya!.Trabzon Kültür varlıkları koruma Bölge Müdürlüğü tarafından bu tarihi köprü korumaya alındı. 


Köprü ile ilgili ayrıntılar

Doğu-batı doğrultusunda yapılmış olan köprünün ana yola bağlantısı için her iki tarafta betonarme merdiven yapılmış, yan kayalar üzerine ahşap direklerle oturtulmuştur. 

Beşik çatılı kiremit örtülü ahşap köprünün uzunluğu yaklaşık 13 metredir. Köprünün zeminden yüksekliği 11 metre,köprünün zeminden saçak kenarı yüksekliği 3.5 metre çatı orta noktası yüksekliği 4 metredir. 

Alaturka kiremit ile örtülmüş olan kırma çatının kiremitleri zamanla değiştirilmiştir. Ara çatı makasında yan akslar (girişler)değişmiştir. Ana gövde özgün halinde bulunuyor. Doğu girişinde oluk bulunuyor.Köprü içinde  doğu girişin her iki yanında ahşap malzeme ile oturma yerleri yapılmıştır. Doğu  taraftaki merdivenlerin bitiş noktası ile köprü arasına beton tabliye yapılmıştır.

Taşören Köyü ile Eğridere Köyü yolu üzerinde bulunan köprünün doğusunda araç yolu olarak kullanılan betonarme köprü bulunmaktadır.


Haber: Çaykara Gündem




 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir