Çaykara`da sıt alanı ilan edilen yerlerde tesis yapma şartları belli oldu

Çaykara`da sıt alanı ilan edilen yerlerde tesis yapma şartları belli oldu

Daha önce sit alanı kapsamına alınarak Turizm alanı ilan edilen Uzungöl ve çevresi olan Demirkapı, Arpaözü ve Yaylaönü Köylerinin 1/25000 ölçekli Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi Çevre Düzeni Plan Hükümlerine göre yapılaşma şartları belli oldu:

Soru ve cevap şeklinde hazırladığımız bu haberi siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

SORU: Konut, Pansiyon ve günübirlik kullanımlarda yapılaşma şartları?

 

CEVAP: Konut ve pansiyonlarda Taban Alan Katsayısı (T.A.K.S ) :0,20

Kat Alan Katsayısı ( K.A.K.S ) : 0,40

 

Örnek;Parsel 200 ? 400 m² arasında ise yapı taban alanı 80 m² yi geçmeyecek şekilde 2kat ve 6,5 metre yüksekliğinde olması gerekir.

 

Örnek;Parsel 400 m² ? 600 m² arasında ise taban alanı 120 m²yi geçmeyecek 6,5 metre yüksekliği geçmeyecek şekilde 2 kat yapılabilecek.

 

Örnek; Parsel 600 m² üzerinde ise Taban Alan Katsayısı (TAKS) : 0.20 ? yi geçmeyecek şekilde olması gerekir.

 

SORU: Bir yapının Taban Alanı En Fazla Kaç metre kare olabilir?

 

CEVAP: Her bir yapının taban alanı her durumda 140 m²? yi geçmez. Yani en fazla taban alan olarak 140 m² kullanılabilecek 140 m² ?den büyük konut yapılmayacak.

 

SORU: Büyük parsellerde birden fazla yapı yapılabilir mi?

 

CEVAP: Parsel alanının 400 m²? ye bölünmesinden elde edilecek tam sayı kadar yapı yapılabilir. Her birinin taban alanı her durumda 140 m² geçmez.

 

SORU: Turizm tesisi ( otel, motel) yapmanın şartları?

 

Emsal: 0,60 yani ( 3 kat ),En küçük parsel:2000 m², En fazla yapı yüksekliği 10.50m (3 kat) hükmü yer almaktadır. Turizm tesisi yapılması halinde İMAR PLANI yapılması zorunludur. Şahıslar kendi parselleri için MEVZİ İMAR PLANI da yaptırma hakları bulunmaktadır. Hazırlanan imar planları ??Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonuna sunulması ve Bakanlıkça onaylanması gerekmektedir. Onaylanan İmar Planı?na göre düzenlenecek İmar Durum belgesine istinaden hazırlanacak projelerin ??Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunca uygulanacağına karar verilmesi halinde Yapı Ruhsatı düzenlenebilecektir.

 

SORU: Taban Alanı Katsayısı (TAKS)ne anlam ifade etmektedir?

 

CEVAP: BinaTaban Alanının İmar Parseli alanına oranıdır. Örneğin 700 metre kare parselde:0,20 en fazla (700m² x 0,20 = 140 m² )

 

SORU: Binalarda Açık veya Kapalı Çıkma yapılabilir mi?

 

CEVAP: Tabii veya Tesviye edinilmiş zemin ile çıkma altı arasındaki en yakın DÜŞEY MESAFE2.40 Metreden aşağı olmamak şartıyla;

 

Yapı Uzunluğunca 2 metreyi geçmeyecek şekilde, ya da yapı orta ekseninde gömme derinliği 2 metreyi geçmeyecek şekilde yapılabilir.

 

SORU: Binalar Arasındaki en az mesafe ne kadar olmalıdır?

 

CEVAP: Bir parselde birden fazla yapılması halinde binalar arasındaki mesafe En az 6metredir.( Binalar arasındaki mesafe binaların mehreç cephelerinin bu cepheye paralel iz düşümden ölçülür)Hiçbir şekilde birbirleri arasındaki mesafe 4metreden az olamaz.

 

SORU: Yapılacak yapılarla da diğer bazı önemli şartlar nelerdir?

 

a)Binalarda saçak zorunludur. Saçak genişliği 0,50 ? 1metre arasında yapılabilir. Çatı Eğimi en az %33 en fazla %40 arasında olmalıdır. Alaturka kiremit veya benzeri örtü malzemesi kullanılmalıdır. Renk Pişmiş toprak rengi olacaktır. Üçgen alın dar cepheye gelecek şekilde iki yana eğimli beşik çatı olacaktır.

 

b)Mevcut tüm binalar ( konut, turizm vb.) 15 cm olacak şekilde AHŞAP ve TAŞ MALZEME ile kaplanacaktır.

 

SORU: Nokta Günübirlik Alanlarda ne yapılabilir?

 

CEVAP: Bu alanlarda 6 m²?yi geçmeyen BÜFE ve kirletici etkisi olmayan fosseptik yapımını gerektirmeyen SEYYAR TUVALET (wc ) yapılabilir. Bu kullanımlar yalnız KAMUARAZİLERİNDE yer alabilir. Özel mülkiyete konu edilmez. Söz konusu kullanımlara ilişkin vaziyet planı Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığınca Uygun görülmeden uygulama yapılamaz.

 

SORU: Doğal Karakteri Korunacak Alanlarda ( Dağ Çayırı) yapılaşma şartları nelerdir?

 

CEVAP: Bu alanlar topragfyası funda, çalılık, çayır, sazlık alanlardır. Yani yerleşim alanı dışında olan özel mülkiyetlerde:

 

a) İfrazdan sonra elde edilecek her parsel  5000 m² den az olamaz.

 

b) Parsellerin tapu haritasında bulunan bir yola yapılan ifrazdan sonra 25 metre cephesi bulunması gereklidir.

 

c) En fazla İAKS ( İnşaat Alan Katsayısı ): 0,05

 

d)En fazla yapı yüksekliği: 6.50mt ( 2 kat)

 

e) En fazla yapı inşaat alanı: 250 m²

 

f) Yapı yaklaşma mesafeleri yoldan 10 mt yan ve arka bahçelerden 5 metre olacaktır.

 

Haber: Çaykara Gündem Gazetesi


 

 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir