Yayla Yolu Tartışması Yeniden Alevlendi

Yayla Yolu Tartışması Yeniden Alevlendi



Çaykara`ya bağlı Yeşilalan ve Baltacılı Köylülerinin kullandığı (Bacıka)Yüksetepe yaylasından geçen, Ulucamı ile Akköse köylülerinin yayla yolu bağlantısı olarak kullandıkları yolun dört köy arasında yaklaşık 30 yıl önce başlayan tartışmalar yeniden başladı. 

1983 yılında dönemin ilçe Kaymakamı ile birlikte Yeşilalan ve Akköse Köy Muhtarlarının bahsi geçen araziye çıkmalarıyla kendi aralarında sözlü olarak anlaşmaları üzerine yıllardır gündeme gelmeyen güzergâh sorunu, Ulucami Muhtarı Ali Koçinoğlu?nun bahsi geçen Yüksektepe Yaylasının içinden geçen yaklaşık 700 metrelik yolun yeniden yapma teşebbüsünde bulunması ile başlayan tartışmalar yeniden alevlenmeye neden oldu. 

İddiaya göre, Yüksektepe yaylasından geçen birçok köylünün yayla grup yolu olarak kullandıkları güzergâhın iyileştirilmesi ve genişletmesi için Yeşilalan ve Baltacılı Muhtarlarının gösterdikleri yerden geçmeyip, farklı yol etüdü yaptıran Ulucami Muhtarı Ali Koçinoğlu?nun yol yapımına başlama isteğine, Trabzon İl özel idaresinin daha önce verdiği raporla güzergâhın toprak kaymaları ve erozyona neden olacağını gerekçe göstererek Yeşilalan Köyü Muhtarı Hüseyin Yılmaz ile Baltacılı Köyü Muhtarı Hüseyin Şahin karşı çıktı. Yaklaşık 30 yıldır köyler arasında rafa kaldırılan Mera tartışmaları yeniden başlamış oldu. 

?Kanunsuz hiç bir şey yapmadık"
Ulucamı ve Akköse Köylerini kardeş köy olarak gördüklerini ifade eden Yeşilalan Köyü Muhtarı Hüseyin Yılmaz,? Kesinlikle Yol yapımına karşı değiliz yıllarca bu köylerin rahat ulaşımını sağlamak için elimizden gelen desteği kendilerine verdik. Ulucami ve Akköse Köyü Muhtarlarının 1996 tarihinde müracaatları üzerine dönemin Çaykara ve Dernekpazarı Kaymakamlarının öncülüğünde dönemin muhtarlarıyla sözü edilen Yüksektepe yaylasına çıkarak birçok köyün ortak kullandıkları yolun düzeltilmesi için köylülerimizin çayırlarının içinden yeni bir yol yapılması kararı alırlar. Daha sonra belirlenen bu yol yapılarak hizmete girdi,?dedi. 

Yılmaz, 2009 yılında Ulucami ve Akköse Muhtarları bize gelerek yeniden bir yol talep ederler. Biz onlara uygun olan bir güzergâhı gösterdiğimiz halde yapmadılar. Kendilerinin sürekli yapmak istedikleri güzergâhın 19.08.2011 tarihli İl Mera komisyonunda değerlendirilerek açılacak yeni yolun Köy yolu etüt karnesinde belirtilen güzergâhın İl özel idaresinden istenilen raporda yeni yapılması düşünülen yol güzergâhının toprak kaymalarına ve erozyona neden olacağından yapılmasının uygun görülmediğine dair rapor var. Bu doğrultuda iki köy muhtarı olarak devletin uygun görmediği, kanunsuz olarak yapılmak istenilen yola karşı çıktık, dedi. 

?Sorunu uzlaşarak çözelim?
Yeşilalan ve Baltacılı Köylüleriyle hiçbir sorunlarının olmadığını söyleyen Ulucamı Muhtarı Ali Koçinoğlu,? birçok köyün ortak olarak kullandıkları grup yolunun daha iyi standartlara kavuşturulması için Köy muhtarları olarak bir araya gelerek sorunu çözmemiz lazım. Yapmak istediğimiz yol güzergâhının heyelan alanı olarak rapor edilmesine anlam veremiyorum. Bunun için yeniden incelenmesi için gerekli mercilere müracaat edeceğim. Yol tartışmalarının eskiden beri gelen bir sorun olduğunu ama inşallah tatlıya bağlanır,?diye konuştu.


Haber kaynağı: 
Çaykara Gündem Gazetesi 



Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir