2022 Yılındfa Trabzon'da Turizm Patlaması Bekleniyor

2022 Yılındfa Trabzon

2022 Yılında Trabzon İlinin yoğun bir ziyaretçi akınına uğraması ve Turizm patlaması yaşanması bekleniyor.

2022 Yılı Turizm sezonu yaklaşırken Trabzon İlinde de Turizm ile ilgili son hazırlıklar yapılıyor.

2022 Yılı Turizm Sezonu öncesinde Trabzon İlinde çalışmalara başlandı.Trabzon İlinde Tarihi ve Turistik Yerler ile Uzungöl gibi Doğa Harikası Turizm Merkezlerinin hepsi büyük bir yoğunluğun olmasının beklendiği 2022 yılı Turizm sezonu

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş,Kruvaziyer Turizminin 2022 Yılı Turizm sezonunda mayıs ve ekim aylarında gerçekleşeceğini öncesinde son hazırlıklarını yapıyor.

KRUVAZİYER TURİZMİ MAYIS’TA BAŞLIYOR

söyledi.Tam 21 adet Kruvaziyer Gemisinin Trabzon Limanına Demir atacağını ifade eden Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş gemiler ile gelecek olan Turistlerin Başta Turizmde Dünya Markası haline gelmiş olan Doğa Harikası Uzungöl olmak üzere Sümela,Ayasofya ve İlimizin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret edeceklerini ifade etti.

Ayrıca Körfez Ülkeleri de Suudi Arabistan dahil bu yıl Trabzon’a yönelecek.Pandemi ile birlikte büyük stres yaşayan Turistler,Karadeniz Bölgesinin yeşil doğası,kültürel yemekleri,tarihi yapıları,denizi ve Turizmde bir Dünya markası haline gelmiş olan Uzungöl

KRUVAZİYER TURİZMİ NASIL YAPILIR?

Kruvaziyer gemi, üzerinde birçok konaklama, yemek, eğlence seçenekleri bulunan; yüksek hizmet standartlarına sahip; programlanmış belirli rotalarda turistik amaçlı olarak çalışan yolcu gemileridir. Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği'nin tanımı ile; derin sularda en az iki gün kalabilecek, en az 100 yolcu kapasiteli olmaları gerekmektedir.

Deniz, kum ve güneşe bağlı klasik turizmden bıkan insanların alternatif arayışlarından biri de Kruvaziyer turizmidir. Bu yolculuk turistin aradığı konforlu, güvenli, alternatifli güzergâh seçmelerine olanak sağlar. 4-5 yıldızlı yüzen otele benzeyen gemilerde, eğlence, alış-veriş merkezi, balkonlu kamaralar, bar, casinorestoran hizmeti, okuma, dinlenme, spor ve terapi merkezleri, tiyatro, kütüphane, konferans salonu, uydu haberleşmesi gibi hizmetler bulunur. Yüzen şehre benzeyen gemilerde kendilerine ait günlük yayınlanan gazete ve dergileri bulunabilir.

KRUVAZİYER TURİZM NEDİR

Kruvaziyer turizm, deniz temelli turizm kategorisi içinde yer almaktadır. Kruvaziyer turizminde; liman ziyaretleri, limana yakın yerlerde ziyaret ve alışverişlerden oluşan aktiviteler vardır. Kruvaziyer gemilerin uğradığı limanlar ve bu limanlarda, kruvaziyer turistlere sunulan turistik hizmetler, ev sahibi ülkelerin ağırlıkla yatırım yaptıkları alanları oluşturmaktadır. Ancak, kruvaziyer turizmin temelinde deniz ve gemi seyahati vardır. Gemi seyahati, gemide sunulan her türlü hizmet ve liman ziyaretlerinden oluşan bir turistik ürün olarak kruvaziyer turizm, ayrıca diğer ulaştırma ve konaklama hizmetlerinden de yararlanmaktadır.Kruvaziyer gemi seyahati belirli limanlardan başlar. Belirli sayıda limanlar arasında ve belirli sürede sürecek olan seyahatin öncesinde ve sonrasında, katılımcıların ulaşımı ve konaklaması, turistik ürünü diğer bileşenleridir. "Kruvaziyer turizmi" dünyada hızla gelişen ve bulunduğu ülke/şehre oldukça yüklü gelir bırakan, orta ve üst gelir grubuna hitap eden bir turizm çeşididir.

HANGİ LİMANLARDA BAŞLIYOR

Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, son yıllara kadar Kuzey AmerikaGüney Amerika ve tropik adalar ön planda iken, günümüzde Uzak Doğu, Kutuplar, Baltık Denizi Bölgesi, Arap Yarımadası, Kızıldeniz, Karadeniz ve özellikle Akdeniz Bölgesi gerek pazarlama stratejisi gerekse kurvaziyer destinasyonlarında yeni güzergahlar yaratması bakımından dikkat çekmektedir. Akdeniz Çanağı kurvaziyer destinasyonları için giderek yükselmekte olan bir yıldız olduğundan, Güney Amerika destinasyonundan sonra ikinci sıraya yükselmiş ve son 3 yılda kurvaziyer turizmin gözdesi haline gelmiştir. Önümüzdeki 20 yılda ise Akdeniz havzasının hızlı yükselişinin kesintisiz devam etmesi düşünülmektedir. Bu turizm çeşidi özellikle Akdeniz'de İspanya, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan, Malta ve Mısır'da ön plana çıkmaktadır.

ÜLKEMİZDE KRUVAZİYER TURİZMİ

Ülkemizde kruvaziyer turizmi denince, İzmir son on yıldır yükselen performansı ile dikkat çekmektedir. İlk kez 1831 yılında İtalya'dan yola çıkıp İzmir'i de kapsayan bir Akdeniz turu ile başlayan kruvaziyer turizmi, 2013 yılı sonunda dünya genelinde 20.9 milyon yolcuya ulaştı. Geçen yıl söz konusu 20.9 milyon kişinin 2.2 milyonu Türkiye limanlarını ziyaret etti. İklimi, eşsiz kumsalları ve tarihi eserleriyle gözde destinasyonlardan Türkiye, kruvaziyer turizmi açısından da tercih edilen ülkeler arasında önemli yer tutuyor. Barselona, Civitavecchia, Venedik ve Pire limanlarına önemli alternatif olan Türkiye'deki limanlar coğrafi açıdan dikkati çekiyor.

Son 5 yılda Türkiye'ye 5 bin 284 gemiyle 6 milyon 855 bin 191 ziyaretçi geldi. Bu yılın ilk 3 ayında ise Türkiye'yi ziyaret eden 8 gemi, 4 bin 258 yolcu getirdi.Geçen yıl Türkiye'de 16 limandan kruvaziyer yolcu hareketi gerçekleşirken, Kuşadası, İstanbul, İzmir, Bodrum, Marmaris ve Antalya, bu gemilerin sıkça uğradığı limanlar arasında yer aldı. Kruvaziyer turizmi sadece yabancılara değil, yerli turistlere de alternatif ve farklı tatil deneyimi yaşama şansı sunuyor. Türkler gemi seyahatinde en çok sıcak bölgeleri tercih ediyor.

Kruvaziyer gemileri konfor ve sundukları seçenekler açısından 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Yolcular, tur kapsamında birçok ülkeyi ziyaret etme imkanı buluyor.

Aileler de dahil olmak üzere birçok farklı yolcu tipine uyabilecek çeşitlilikte seyir seçenekleri, özellikle kısa süreli turlarda ekonomik ve kaliteli tatil imkanları da kruvaziyer gemilerine talebi artırıyor.



İlginizi Çekebilir