3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlu Olsun

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlu Olsun

Bugün tüm dünyada 3 Aralık Özürlüler Günü. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için her yerde çeşitli etkinliklerle kutlamalar düzenleniyor.

Dünya engelliler günü dolayısıyla Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr.Köksal Hamzaoğlu bir basın açıklamasında bulundu. 

Hamzaoğlu; Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Engelli olmak, insanlığın ortak sorunudur. Bu nedenle Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü "Dünya Engelliler Günü" olarak ilan etmiştir.  Akraba evliliği, gebelik öncesi veya gebelik sırasında annenin ilaç, alkol veya uyuşturucu madde alması, doğum anında gelişebilecek sorunlar, aşıların zamanında yapılmaması gibi durumlar zihinsel ve bedensel engellere sebep olabilmektedir. 

Dünya Sağlık Örgütü´nün 2012 yılında yayınlanan Dünya Engellilik Raporu verilerine göre; dünya nüfusun yaklaşık %15´i engel ile yaşamını sürdürmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu ve Engelliler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre ise; ülkemizdeki nüfusun   % 12,29´unu engelliler (kalp, şeker, böbrek yetmezliği gibi süreğen hastalığı ya da bedensel veya zihinsel engeli olan) oluşturmaktadır. Bunlardan doğuştan, doğum sırasında ve doğumdan sonra zihinsel, bedensel, işitme, dil vb. engelli olan kişilerin toplam nüfus içindeki oranı ise % 2,58 (yaklaşık 1,8 milyon)´ dir. Yurdumuzda; görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal dengesi bozuk yaklaşık dört milyon beş yüz bin vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık bir milyon beş yüz binini çocuklar oluşturmaktadır. 

Bakanlığımız tarafından; doğuştan, doğum sırasında ve doğumdan sonra oluşabilecek sorunlara engel olabilmek amacıyla yenidoğan döneminde birtakım tarama çalışmaları yapılmaktadır. 

  • Erken yaş taramaları ve aşılamaları,
  • Yeni doğan işitme taraması,
  • Fenilketonüri taraması,
  • Biyotidinaz enzim eksikliği ve troid hormon eksikliği taraması,
  • Gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi,
  • Hemoglobinopati taramaları. 

Bakanlığımız tarafından yürütülen tarama ve aşılama programlarını, Aile Hekimlerimizde yaptırarak engelliliğe sebep olacak hastalıklarla mücadeleyi hep bir elden yürütebiliriz. 

Engelli bireylere yönelik hizmetlerin geçtiğimiz 10 yılda çeşitlenmesi ve niteliğinin artması, toplumsal farkındalık ve duyarlılık düzeyinde gözlenen artış, tutumların olumlu hale dönüşmesi ve engellilere yönelik hizmetlerin gün geçtikçe daha kaliteli hale gelmesi oldukça sevindiricidir. Sağlık, eğitim, ulaşım, rehabilitasyon gibi bir çok alanda engellilerin hayatlarını daha da kolaylaştırabilecek çalışmalar yapmak, onlara gösterdiğimiz saygının anlamlı bir ifadesi olacaktır.

Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyor, bir gün her birimizin engelli bir vatandaş olabileceği bilinci içinde Engelliler Haftasını kutluyoruz,"dedi.

www.caykaragundem.com



İlginizi Çekebilir