5 Nisan Avukatlar Günü Kutlu Olsun

5 Nisan Avukatlar Günü Kutlu Olsun

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel ve Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısı ile birer mesaj yayınlayarak Avukatlar Gününü kutladılar.

KAYMAKAM GÜZEL-TOPLUMUN HUZURU ADALET İLE OLUR

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Kaymakam Güzel,mesajında şu ifadelere yer verdi.

Hukuk devletinin temel ögelerinden savunma işlevini yerine getiren avukatlarımız, bireyleri hakları konusunda bilgilendirip, yönlendirerek ve bu hakların alınıp korunmasında yardımcı olarak değerli bir görevi yerine getirmektedirler.

Toplumların huzurlu ve güvenli bir ortamda hayatlarını sürdürmelerinin temel şartlarından birisi de, adaletin sağlanmasıdır.

Adalet, tüm insanların ortak talebi ve beklentisi olmakla birlikte en temel insan hakkıdır. Yargı sisteminin ayrılmaz bir parçası ve savunma makamının temsilcisi olan avukatlarımız, yargının ve hak aramanın temel unsurlarıdır.

Hakların korunmasında ve adaletin tecellisinde önemli bir görevi ifa eden avukatlarımız, demokrasinin işlemesinde büyük bir sorumluluğu da yerine getirmektedirler.   

Avukatlarımız, üstlendikleri bu önemli görevle, adaletin sağlanmasına hizmet ettikleri gibi, vatandaşlarımızın devlete olan güvenlerini pekiştirmekte, vatandaş-devlet ilişkilerinin güven ortamında yürütülmesine de katkıda bulunmaktadır.

Bireylerin ve toplumun hakkını savunarak, adaletin sağlanmasında etkin işlev üstlenen, her koşul ve ortamda onurlu ve saygın mesleklerini yürüten avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutluyor, sağlık, afiyet ve mutluluklar diliyorum.

 BAŞKAN TOK-ADALET TOPLUMUN TEMEL YAPI TAŞIDIR

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Başkan Tok mesajında şu ifadelere yer verdi.

Toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar bütünü olan hukuk, bireylere hem aidiyet duygusu katmakta hem de haklarının güvence altında olduğunu hissettirmektedir. Hukukun sorunsuz bir şekilde işlediği, sağlam temeller üzerinde yer alan bir adalet sisteminin var olduğu her toplumda da insanların esenlik, birlik ve beraberlik içinde yaşadığından, eşit birey-eşit toplum bilincini içselleştirebildiklerinden söz edebiliriz. Bu alanda, avukatlar da özellikle hukukun düzenli işleyişi açısından önemli görev ve sorumluluklar üstlenmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin güvencesi olan avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyor, hepsine meslek yaşamlarında başarılar diliyorum.

AVUKATLAR GÜNÜ TARİHÇESİ 

Avukatlar Günü dünya genelinde kutlanan bir gündür ve ülkelerin hukuk sistemlerinde önemli bir rol oynayan avukatların önemini vurgulamak için kutlanır. Türkiye'de ise 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kutlanmaktadır.

Avukatlık mesleği, adaletin sağlanması, hukukun üstünlüğü ve demokratik değerlerin korunması gibi önemli değerleri savunur. Avukatlar, müvekkillerinin haklarını korumak için mücadele ederler ve adil bir yargılama süreci için çalışırlar. Bu nedenle, avukatların önemi ve yaptıkları işin toplum açısından değeri büyüktür.

5 Nisan Avukatlar Günü, ülkemizde 1961 yılından bu yana kutlanmaktadır. Bu tarihin seçilmesinin nedeni, Türkiye'de modern avukatlık mesleğinin temellerinin atıldığı gün olmasıdır. Bu mesleğin önemini vurgulamak için bu tarih kutlanmaktadır.

5 Nisan Avukatlar Günü, Türkiye'nin ilk barosu olan İstanbul Barosu'nun kuruluş günü olan 5 Nisan 1878 tarihinden kaynaklanmaktadır. İstanbul Barosu, o tarihte ilk genel kurul toplantısını gerçekleştirmiş ve Kanun-i Esasi'den iki yıl sonra kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra, Türkiye Avukatlar Birliği'nin 3 Ocak 1934'te İzmir'de gerçekleştirilen toplantısında, 5 Nisan tarihi "Avukatlar Günü" olarak ilan edilmiştir.

 Dünya genelinde, 5 Nisan gibi bütün avukatların ortak bir günü yoktur. ABD'de, Nisan ayının ikinci salı günü "avukatlara saygı" günü olarak kutlanmaktadır. Meksika'da ise, hukuk dersinin verildiği ilk gün olan 12 Temmuz "Avukatlar Günü" olarak kabul edilir. Ekvator'da, avukatlar günü 20 Şubat'ta kutlanır ve bu tarih, Ekvatorlu yargıç ve politikacı Luis Felipe Borja Perez'in doğum günüdür. Arjantin'de ise, avukatlar günü 29 Ağustos'ta kutlanır ve bu tarih, Arjantin'in 1853 anayasasının mimarı Juan Bautista Alberdi'nin doğum günüdür.



Anahtar Kelimeler: Nisan Avukatlar Kutlu Olsun

İlginizi Çekebilir