68 Yıl Önce Yazılmış Tarihi Bir Mektup

68 Yıl Önce Yazılmış Tarihi Bir Mektup

Antalya Bilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Hemşehrimiz Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu´nun kaleme aldığı “68 YIL ÖNCE YAZILMIŞ TARİHİ BİR MEKTUP” adlı araştırma yazısını siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

Çaykara, Yukarı Hopşera (Akdoğan) Köyünden Hüseyin oğlu Mahmut Cemal Batu, “Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Makamına” Çaykara’da Ortaokul açılması için 17.3.1952 tarihli bir mektup yazıyor. Bu mektubu okuyucularla paylaşırken konunun hatırlattıkları aklıma geldi. Hatırladıklarımı sizlere aktarmak istedim.

Bugün Mahmut Cemal Batu’nun oğlu,  meslektaşım Prof. Dr. Vedat Batu’dan bir ileti ve ekinde babasının Milli Eğitim Bakanlığına yazdığı mektubun nüshası geldi.Bu mektup Vedat Bey’e ağabeyi Emekli Kurmay Albay Sedat Batu tarafından yeni gönderilmiş. Ekte göreceğiniz bu mektubun içeriği kadar uslubu da dikkat çekmektedir.

Efendim, bildiğniz gibi, Çaykara Ortaokulu tarihi ile ilgili Çaykara Gündem Gazetesinde  bir iki yazı yazı yazmıştım. 19.02.2016 tarihli Çaykara Gündem Gazetesinde yayınlanan “1952 Yılında Açılan Çaykara Ortaokulu-1” adlı yazıda, Çaykara Ortaokulunun 19 Ağustos 1952 yılında Çaykara’da bizzat dönemin Milli Eğitim Bakanı Tefvik İleri tarafından açıldığını yazmıştım. Kimdir Tevfik İleri?

Tefvik İleri, Babası Hafız Celal Efendi ve Fatma Hanımın evladı olup Rize, Pazar’da 1911 yılında doğmuştur. Ailesi İmamoğulları adı ile bilinmektedir. 1927 ylında o zamanki Yüksek Mühendis Mektebine (Bügünkü İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Bölümü) girmiş.Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Milli Türk Talebe Birliği Başkanlığı yapmıştır. O zaman 6 yıl öğretim süresi olan okulu, 1933 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi olarak bitirmiştir. Karayollarında mühendislik ve yöneticik yaptıktan sonra 1950 yılında milletvekili seçilmiş ve o yıl Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilmiştir. Kendisi Milli Eğitim Bakanlığı yanında, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, yüksek kültür seviyesi ve hitabet yeteneğine sahip  bir devlet adamıdır.Ömrü boyunca çalışarak ülkemize pek çok medeniyet ve kültür eseri bırakmıştır

Tevfik İleri hakkında Abdurrahman Bozkurt’un  yazdığı “ Tevfik İleri Cumhuriyetin İkinci Eğitim Mimarı” adlı kitap 2012 yılında yayımlanmıştır. Ayrıca isteyenler Sadık Yalnızuçanlar tarafından yazılan ve onun hayatını ve eserlerin anlatan  “Vefa Apartmanı” Timaş Yayınları, eserine bakabilirler.



Anahtar Kelimeler: Yazılmış Tarihi Mektup

İlginizi Çekebilir