Adaçayının Faydaları: Hiç Duymadığınız Bilgiler, Uzman Görüşler

Adaçayının Faydaları: Hiç Duymadığınız Bilgiler, Uzman Görüşler

Bitki çayları arasında en çok tercih edilen seçenekler arasında yer alan adaçayı muhteşem içeriğiyle tam bir şifa deposudur

Bitki çayları arasında en çok tercih edilen seçenekler arasında yer alan adaçayı muhteşem içeriğiyle tam bir şifa deposudur. Adaçayı bitkisinde K, B6, C, E, A, B3, B9 vitaminleri ile birlikte potasyum, kalsiyum, demir, manganez, çinko, magnezyum ve bakır bulunur. Bir bardak adaçayı ile 1 günlük mineral ihtiyacının karşılanabileceği söylenmektedir.

Bu mucizevi bitki sadece çay şeklinde tüketildiğinde değil tütsü olarak kullanıldığında da faydalıdır. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan adaçayı kötü enerjileri uzaklaştırmak için yakılarak tütsü şeklinde de kullanılmaktadır.

Antik Yunan ve Roma döneminden bu yana hayatımızda olan adaçayı faydaları nelerdir, uzmanlar bu bitki ile ilgili neler diyor, adaçayı yakmak neye iyi gelir detaylı şekilde öğrenmek isterseniz yazımızda tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Adaçayının Faydaları: Uzman Görüşler

Kimyager, Akademisyen, Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu demeçlerinde ve yazılarında adaçayı faydası nedir, nelere iyi gelir sorularına değinmiştir. Saraçoğlu adaçayı faydaları ile ilgili özellikle şu maddelere dikkat çekmektedir:          

Bademcik iltihaplanması, boğaz enfeksiyonları ve gripten adaçayı gargarası yaparak korunabilirsiniz. Bu tip rahatsızlıklar yaşarken adaçayı gargarası yaptığınızda hastalığı daha hafif atlatmanız kolaylaşır.

Diş eti sorunları ve ağız kokusu problemleri yaşıyorsanız adaçayı içmek sorunlarınızı çözmenize yardımcı olur.

Adaçayı ne işe yarar sorusunun bir cevabı da bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturmasıdır. Saraçoğlu özellikle adaçayı ile ebegümecinin kaynatılmasıyla elde edilen suyla yapılan gargaranın tam bir hastalık savar olduğunu söylemektedir.  

Adaçayı bakteri kaynaklı mantar problemi ile de savaşır.

Bahçenizde adaçayı yetiştirirseniz zararlı böceklerin, bakteri ve mikropların meyve ve sebzelerinize ulaşmasını önleyebilirsiniz.

Bitkisel tedavi alanının önemli isimlerinden biri olan Dr. Ahmet Maranki adaçayı faydaları ile ilgili araştırma yapan bir diğer uzmandır. Maranki yaptığı araştırmalar neticesinde şu sonuçlara ulaşmıştır:

Adaçayı sindirimi düzenler, bulantı gibi mide sorunlarına iyi gelir.

Hormonal problemlerden dolayı çocuk sahibi olmakta zorlanan kadınlar adaçayı içerek östrojen seviyelerini yükseltebilirler.

Öksürüğü engeller, astım gibi nefes sorunlarında solunum kanallarını açıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır.

Adaçayı neye iyi gelir sorusuna verilebilecek cevapların bir kısmı da cilt ile ilgilidir. Adaçayı cildin canlanmasına katkı sağlayarak daha parlak bir görünüme kavuşmayı kolaylaştırır.

Sağlıklı olmak için vücudumuzdaki toksinleri sürekli temizlememiz gerekir ve adaçayı bu konuda çok iyi bir destekleyicidir.

Adaçayı sadece bitki çayı olarak tüketildiğinde değil yağı ile de şifa kaynağıdır. Adaçayı yağının beyindeki dikkat ile ilgili bölümü geliştirdiği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Adaçayının Kadınlara Faydaları Nelerdir?

Adaçayı faydaları özellikle kadınlar için ayrı önem taşır; çünkü adaçayı dişil hormonlar üzerindeki etkileri sayesinde birçok kadın hastalığının daha kolay iyileşmesine katkıda bulunur. Kadınlar için adaçayının faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Diyet yapmak herkesin başvurduğu bir yöntem olsa da kadınların daha çok diyet yaptığı bilinen bir gerçektir. Diyet yaparken yağ yakımını hızlandırmak için de adaçayından faydalanabilirsiniz.

Regl döngüsünde düzensizlik yaşıyorsanız bu sorunu çözmek için hormonları düzenleyen ve üreme sistemi iltihaplarını temizleyen adaçayından destek alabilirsiniz.

Adaçayı yağı ile karın bölgesine yapacağınız masaj sayesinde regl sancılarını azaltabilirsiniz.

Anne olmak istiyor ama östrojen düşüklüğünden dolayı hamile kalamıyorsanız adaçayı içerek hormon seviyenizi yükseltebilirsiniz.

Sistit ve idrar yolu enfeksiyonlarından kurtulmanın bitkisel yollarından biri de adaçayıdır.

Rahatlatıcı etkisi sayesinde adaçayı menopoz döneminde yaşanan duygusal problemleri hafifletir.

Dolgun göğüslere sahip olmayı birçok kadın ister, bunun için doğal bir yöntem arıyorsanız afiyetle adaçayınızı yudumlayarak östrojen seviyenizi artırıp göğüslerinizin büyümesini tetikleyebilirsiniz.

Adaçayı Yağının Faydaları Nelerdir?

Son yılların yükselen trendi olan aromaterapide yani doğal yağlarla fiziksel ve zihinsel olarak rahatlama yolunda adaçayı yağı en çok tercih edilen seçenekler arasındadır.

Banyo suyuna eklenen adaçayı yağı kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen seviyesini dengeler.

Adaçayı yağı strese karşı bir savaşçı gibidir. Gergin hissettiğinizde rahatlamak için adaçayı yağı ile başınıza ve boynunuza masaj yapabilirsiniz.

Su ile seyreltilerek içilen birkaç damla adaçayı yağı kolesterol seviyesinin düşmesinde etkili olur.

Kas ve kemik ağrılarını hafifletmek için de adaçayı yağı doğal çözümlerden biridir.

Gerginlik kaynaklı uyku problemleri yaşıyorsanız adaçayı yağını şakaklarınıza sürerek yatağa girerseniz daha kolay uykuya dalabilirsiniz.

Adaçayı yağı cildi yenileyici özler içerir. Cilt temizliğinizi adaçayı yağı kullanarak yapabilir, ciltte oluşan iltihaplı ufak yaraları ve sivilceleri kurutmak için de adaçayı yağından faydalanabilirsiniz.

Adaçayı Yakmak Neye İyi Gelir?

Adaçayı bu kadar şifalı bir bitki olunca sadece çayını içmek ve yağından faydalanmak insanoğluna yetmemiş olacak ki bakalım bu bitkinin yapraklarını yakınca neler olacak, çıkacak dumanın da faydaları olabilir mi diye de merak etmişiz.

Neticede tarihi Kızılderili kabilelerine kadar uzanan tütsü yakma ritüelinde adaçayı da kullanılmaya başlanmış ve hem fiziksel hem de enerjisel olarak birçok faydası olduğu görülmüş.

Adaçayı yakmak ile ilgili bilinen faydaları şöyle sıralayabiliriz:

Adaçayı tütsüsü yakılan ortamlarda kötü enerjilerin yok olduğuna inanılır.

Havada tutunan bakteriler adaçayı tütsüsü sayesinde azalır ve kirli hava temizlenir.

Nazarın olumsuz etkilerine karşı koruyucu ve arındırıcı olarak kullanılır.

Adaçayının kokusu gerginliği azaltır, rahatlama sağlar ve zihni dinginleştirerek odaklanma yetisini güçlendirir.



İlginizi Çekebilir