Aslan Aksoy Anısına

Aslan Aksoy Anısına

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İç denetçisi Osman Abanoz'un kaleme aldığı "ASLAN AKSOY ANISINA" adlı yazıyı paylaşıyoruz.

Geçen hafta Köprübaşı ilçemiz önemli bir değerini ebediyete uğurladı. Maalesef Şeker hastalığına yenik düştü.

S. Aslan Aksoy amcamızı Köprübaşı'lıların yanı sıra Çaykara ve Dernekpazarı'lılarda yakından tanır ve bilirlerdi. Özellikle Köprübaşı'lılarında yayla yaptığı bölge olan, Sultanmurat, Eğrisu, Sicanoba, Parma ve çevresinde yaylası olan Çaykara ilçemizin Ataköy, Soğanlı, Akdoğan, Maraşlı, Kumlu mahallelerinden olup, yaşı orta yaşın üstündeki Çaykara'lıları ve Dernekpazar'lıları o yakından tanır, onlarda onu tanırdı.

Cemiyet hayatının önde gelenlerindendi. Sultanmurat ve çevresinde yapılan her etkinlikte rahmetli Aslan Aksoy amcamız hep olurdu. Kahve kültürü ileri seviyede idi. Trabzon'daki zamanın bir kısmını Meydandaki bizim Çaykara-Denekpazarı Kültür ve Yardımlaşma Derneğinde geçirirdi. Çaykara'nın tanınmış eski insanları ile olan ilişkilerini, sohbetlerini, hatıralarını, arkadaşlıklarını bize anlatırdı.

Diğer zamanının bir kısmını Köprübaşı'lılar Derneğinde ve bir kısmını da Trabzon Öğretmenevinde geçirirdi. Özellikle Emekli Eğitim camiası onu çok severdi. Aslan amcamız, Kayınpederim rahmetli Ahmet Aksoy ile bir-iki kuşak öncesine dayanan amcazade idi. Ama eşimin ailesi ile öz amca gibi ilgilenirdi. Bizde zaman zaman özellikle bayramlarda Trabzon'da Kalkınma mahallesindeki evine gider, kendisini ve Muhterem Hatice teyzemizi Aile büyüklerimiz olarak ziyaret ederdik. Belli yaşın altındakilere "Yeğenim " diye hitap ederdi. Bana "Enişte" derdi. Akrabalarının ve dostlarının iyi gününde, kötü gününde hep yanında olurdu. Zamanın birçoğunu hasta ziyaretinde, bürokraside bir yere atanmış olan tanıdığına hayırlı olsun ziyaretinde olurdu. Tanıdıklarının cenazesinde bulunmayı hiç ihmal etmezdi. Hatta yıllar önce kızımızı nereye verdik merakı ile bizim mahallemiz olan Demirkapı (Haldizen)'e eşiyle birlikte ziyarete bile gelmişti.

87 YILLIK BİR ÖMÜR VE KÖPRÜBAŞI

Aslan Aksoy amcamız ömrünü adeta Köprübaşı'na adamıştı. Son yıllarda araç bulamadığı zaman bile Köprübaşı'na Belediye otobüsü ile gidip oradaki yazıhaneyi açar, hafta günü dostları ile akrabaları ile buluşmayı ihmal etmezdi. Köprübaşı'nın simge isimlerinden, kanaat önderlerinden ve duayenlerindendi. Ticaret hayatını da Köprübaşı'nda geçirdi. El işçiliği keser, Köprübaşı'nın meşhur diğer el işçiliği ahşap el aletlerini Türkiye 'nin bir çok iline toptan gönderirdi. Daha sonra Kırtasiyecilik ve kitapçılık yaptığı için "Kitapçı Aslan " olarak da anılırdı. Köprübaşı Belediye Başkan vekilliği, Meclis üyeliği, Bir partinin ilçe Başkanlığı, İl Genel Meclis üyeliği, Kızılay Başkanlığı, Küçük Sanayi Sitesi Başkanlığı, Ortaokul ve Lise Yaptırma Derneği Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuş, birçoğunu aşkla şevkle fahri olarak ifa etmişti. Giyim-kuşamına çok dikkat eder, her zaman takım elbise ve kravatlı gezerdi. Bu onun kendisine olan saygısındandı.

10 EVLAT YETİŞTIRMEK

Aslan Aksoy amcamızın 3'ü kız 7'si erkek 10 çocuğu oldu. Ancak Oğlu Neşat Trabzon Lisesi son sınıfta okurken 1970 yılında talihsiz bir kaza ile elektrik çarpması sonucu vefat etti. Acıların en büyüğü olan evlât acısını da yaşadı. Büyük oğlu Zonguldak Telekom eski İl Müdürü Halil Aksoy bey benim kayın abim Emekli öğretmen Mehmet Aksoy beyinde Trabzon Lisesinde okul arkadaşı olup, en çok tanınan oğlu ise, Muğla, Mersin, Samsun, Diyarbakır, Kocaeli Valilikleri yaptıktan sonra, halen Aydın Valisi olan Sayın Hüseyin Aksoy beydir. Hepsi Büyükşehirlerde olmak üzere 19 yıldır kesintisiz Valilik yapması merhum Aslan amcamızın en büyük gurur kaynağı idi. Bu gurur hem Köprübaşı'nın hem Trabzon 'un hem de Aksoy ailesinin ve bizlerin gururu olarak devam etmektedir. Diğer oğlu Hâkim Fatih Aksoy beyde en son Van ve Balıkesir’de Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaptıktan sonra Trabzon İstinaf Mahkemesinde Daire Başkanlığına gelmesi onu çok mutlu etmişti. Fatih Aksoy beyinde sosyal olması, hayata pozitif bakma yönüyle babası rahmetli Aslan amca ile ortak yönleri olması, onun izinde olduğu memnuniyetle müşahede etmekteyiz. Kızı Hasibe Hanım çok başarılı bir meslektaşım olup 2007 yılı başında O KTÜ’de İÇ DENETÇİ oldu. Bende Trabzon Belediyesinde İÇ DENETÇİ oldum. Babası ve abileri gibi azimli, çalışkan olup, bizim mesleğin Üstatlarından biri oldu. Ankara'da Yüksek Jeoloji mühendisi olan Hasan Aksoy beyinde büyük projeleri takip ettiğini, Üroloji Uzmanı Dr. Hamit Zafer Aksoy bey' in hastalarına şifa olmak için üstün gayretlerini, Avukat Yavuz Aksoy 'un İstanbul' da Hukuk adına güzel çalışmalar yapması Aksoy ailesinin ayrı bir medarı iftiharları oldu. Ankara'da Daire Başkanı(Bakanlık müşaviri ) olan kızı Zehra İmamoğlu hanımefendi ise, memuriyette önemli kariyerlerden birine gelmiş olmasını, ailenin başarılarının ayrı bir göstergesi olarak görüyoruz. Sağ olan 9 evladından biri olan kızlarından dikiş öğretmeni Nurten Baba hanımda annesinin mesleğini yaparak gençlere meslek öğretti. Hazır giyimin revaçta olmadığı dönemde insanlara hizmet etti ve faydalı oldu. Çok kolay değil, 9 çocuktan 8 tanesini üniversite bitirterek hepsini de kariyer meslek sahibi yapmak. Başarılı bu Aksoy Ailesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2008 yılında "Örnek aile" seçilerek ödüllendirildi.

Bir atasözü vardır. "Oğul babayı geçemez ise Her ikisi de başarısız demektir." Aslan amcamızın evlatlarının hepsi babalarını da geçtiler. Hepsi de başardı. Baba da kızlarda oğullarda. Aslan amcamızın evlatlarına verdiği emeğe layık oldular. Ailenin yaşayanlarına, başta bu başarı hikayesinde çok emeği olan eşi Köprübaşı'nın saygın ailelerinden, İmamoğullarının kızı olan Hatice teyzemiz olmak üzere, damadı İller Bankası eski Genel Müdür yardımcısı Ömer Faruk İmamoğlu beye, diğer damadı Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Usta beye, büyük damadı Terzi Selahattin Baba beye ve yukarda isimlerini yazılı evlatlarının hepsine ve torunlarına başsağlığı diliyor, Aslan amcamıza da Allah 'tan rahmet diliyoruz. Biz kendisinden razıyız. Ruhu şad olsun. Mekânı cennet olsun. Akrabalarına olan çok yakın ilgin, yardımseverliğin ve kadir şinas, örnek ve güzel insan olman dolayısı ile seni UNUTMAYACAĞIZ



Anahtar Kelimeler: Aslan Aksoy Anısına

İlginizi Çekebilir