Balık Gölü ve Çevresine Hakiki Alabalık Bırakıldı

Balık Gölü ve Çevresine Hakiki Alabalık Bırakıldı

Bölgenin en önemli Turizm alternatiflerinden olan Balık Gölü ve çevresindeki dere ve göllere hakiki alabalık yavrusu bırakıldı.

Trabzon Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Akif Ümüzer  yönetiminde gerçekleştirilen çalışma ile bölgede bulunan ve bölgemizin sembolü haline gelmiş olan hakiki alabalıkların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Bu amaçla Çaykara ilçesinin Demirkapı mahallesinin 5 km yukarısında  Soğanlı dağı eteklerinde olan bölgemizde de tek olan ve doğal Alabalık bulunan Balık gölü olarak bilinen Balık Gölüne Hakiki Alabalık yavrusu bırakıldı.

Hakiki Kırmızı benekli alabalığın en önemli özelliklerinden bir tanesi kar suyu ile besleniyor olması.Bu sebeple çok soğuk ortamda büyüyen Kırmızı benekli hakiki alabalıklar diğer balıklara oranla biraz daha yavaş ve uzun sürede büyüyorlar ancak büyüdükleri zaman ise diğer alabalıklardan çok daha lezzsetli bir balık kıvamına geliyorlar.

Bölgede hem Balık Gölü hem de  Büyük yayla deresi ve Küçükyayla  deresinden aşağı inen dereler Haldizen deresini oluşturmakta  ve akan bu dereler  Uzungöle ulaşmaktadır.

Trabzon  Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü bu derelerdeki Alabalıklardan aldığı anaç balıklardan yavru balık  üreterek bu bölgelerdeki derelere yeniden atarak bir  örnek bir çalışma yaptı.

Büyükyayla deresi,küçükyayla deresi ve Haldizen deresine de  bırakılan bu yavru alabalık çalışması Demirkapı  mahalle halkı tarafından memnuniyetle karşılandı.

MUHTAR KELEŞ TEŞEKKÜR ETTİ

Demirkapı Mahallesi Muhtarı Naci Keleş gerçekleştirilen örnek çalışmadan dolayı duymuş olduğu memnuniyetini ifade etti.

Bölgede bulunan derelerin Hakiki Kırmızı Benekli alabalıkları ile ünlü olduğunu ve bu balıkların bölgenin sembolü olduğunu ifade eden Demirkapı Muhtarı Naci Keleş ancak son zamanlarda bölgede bulunan balıkların sayısının çok fazla azaldığını,bunun en önemli sebebinin bilinçsiz avlanma olduğunu,bu konuda Trabzon Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından örnek bir çalışma başlatıldığını,bölgede bulunan derelerden anaç balık alınarak Anaç Balıklardan yavru Balık üretildiğini ve doğal ortamdan alınan bu balıkların yavrularının yeniden Balık Gölü ve çevresinde bulunan derelere bırakılarak yeniden doğal ortama bırakıldıklarını bu anlamda Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Akif Ümüzer başta olmak üzere Trabzon Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine ve emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini sözlerine ekledi.



İlginizi Çekebilir