Başkan Tok, Suskunluğunu Bozdu

Başkan Tok, Suskunluğunu Bozdu

Başkan Tok Geçmiş Dönemi Değerlendirme ve Gelecek Dönemin hedeflerini Canlı Yayında açıkladı.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok TV canlı yayınında Uzungöl´de gerçekleştirilen yıkımlarla ilgili Suskunluğunu bozdu.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok geçmiş dönemi değerlendirmek ve gelecek dönem için hedefleri ile sıcak gündemi değerlendirmek amacıyla bir televizyon kanalında 23 Ocak 2020 günü sabah saat 09 00 dan 09 48 e kadar sorulan sorulara cevap verdi ve genel değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Tok; başkan seçildiği 2014 ten 2019 a kadar olan başkanlık dönemini değerlendirirken sabit nüfusu 16 200 olan küçük bir ilçe Çaykara imkanları ile yazın yaylalarda yaşayan insanlarla beraber 100 000 nüfusa hizmet etmekte olduklarını, ancak gelirlerinin 16 200 nüfusa göre olduğunu ifade etti.Bu durum kaynak bakımından Çaykara Belediyesi olarak maddi kaynak yetersizliğini ortaya koymakta olduğunu dile getirmiş oldu.

Beş yıllık başkanlık döneminde kamu yatırımları ile beraber Çaykara ilçesine 50 milyon liralık yatırım yapıldığını söyledi.

Çaykara 32 mahalleye hizmet vermekte olan bir ilçe olduğunu, yazın nüfusun 100 000 ne çıktığı ve yaylalarla beraber özellikle turistlerin de gelmesiyle sadece çöp toplama işinin büyük bir külfet getirdiğini ifade eden başkan Tok yıllık toplanan çöp miktarının 4 200 ton olduğunu belirtti.

Çaykara Belediyesinin gelir kaynaklarının kısıtlı olması hizmetlerin yürütülmesinde zorluk oluşturduğunu, gelirlerinin Büyükşehirden gelen pay, çöp vergisi, ruhsat gelirleri (ruhsat varsa) ve işgaliye bedelleri olduğunu söyleyen başkan Tok hizmetler için bunun yeterli olmadığının bilinmesini istedi.

Özellikle altyapı çalışmaları hakkında Çaykara Belediyesi olarak yapabilecekleri fazla bir şey olmadığını yetkili olan TİSKİ nin kanalizasyon çalışmaları devam etmekte olduğunu; Uzungöl, Ulucami ve Çambaşı mahallerinin kanalizasyonları yapılmış diğer mahallerimiz için önümüzdeki yıllarda her yıl bir iki mahalle yapılarak tamamlanması için çalıştıklarını belirti.

Bakan Berat Albayrak´ın katkısıyla bir buçuk milyon lirayla 13 000 metrekare dış giydirme yapılmış ve bu proje özellikle Çaykara-Uzungöl yolu boyunca devam edeceğini belirmiştir.

Sön günlerde gündemin ilk sırasına oturan "yapı yıkımları "konusuna da değinen başkan Tok; tepkileri anlayışla karşıladığını, ancak bu işten siyasi veya başka bir nema kazancı olanların da olduğunu hatta hakarete varan beyanlarla da karşılaştıklarını ifade etti. Hakaret konusunda dava açarak hukuken haklarını arayacaklarını söyledi.

Uzungölde 1971 yılından beri imar planları yapılmış, ancak bu planlar itirazlarla iptal edilmiş ve imar bu günün büyük bir sorunu olduğu gerçeğini kabul eden başkan özellikle sit alanlarında, özel çevre alanlarında ve turizm alanlarında sorunların olduğunu belirti.

2017 yılında hükümet tarafından çıkartılan "İmar Barışı" kapsamında olanlar için yıkım yapılmadığını iddia eden başkan Tok, "2017 den sonra yapılan kaçak yapılar hakkında çıkartılan yıkım kararları ilgili kişilere üç ay öncesinden tebligatların yapıldığını ve bu tebligatlara uymayan yapılar hakkında yıkım gerçekleştirildiğini ve bunun da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmıştı"dedi. Kendisinin de bu durumdan dolayı üzgün olduğunu ancak özellikle 2017 den sonra vatandaşın yaptıkları uyarılara dikkat etmediğinden bu yıkımlar olduğunu söyledi.

2015 yılı imar planı kapsamında Uzungöl´de Gölbaşı mevkiinde 16 yapıya ruhsat verildiğini belirten başkan Tok;yıkımlar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kara Yolları, Orman; Koruma Kurulu ve Çaykara Belediyesi olarak taraf olduklarının bilinmesini istedi.

Diğer yandan gölün kenarında yıkımların olmadığını iddia edenlere de verdiği cevap; yeni çıkartılacak imar planında 18.madde uygulaması,32.madde ve 42.maddelerin yanısıra kıyı kenar mevzuatı kapsamında işgal varsa yıkılacak, tapulu yerde yapı veya yer varsa kamulaştırılarak göl çevresinin tamamen yeşil alan haline getirileceğinin bilgisini verdi.

Yapılacak hizmetler için hedeflerini belirlediklerini ifade eden başkan Tok bu hizmetleri şöyle sıraladı;

-Çaykaraya bir Yüksek Okulun yapılması

-90 konutluk bir projenin TOKİ ile beraber yapılması

-Otopark yapılması

-Düğün Salonu yapılması

-Birinci etabı biten kentsel dönüşümün diğer etaplarının da yapılması

-Kış Turizmi için Uzungöl´e teleferik yapılması ve Kayak Turizmin hayata geçirilmesi.

-10 bine yaklaşan yatak kapasitesine sahip Uzungöl için yaz-kış turizmin hayata geçirilmesi.

Dokunmadıkları mahalle kalmadığını ve barış içinde kavgasız halkla beraber hizmete devam ettiklerini belirten başkan Tok iyi dileklerini ifade ederek yayını bitirmiş oldu.

Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: Başkan Suskunluğunu Bozdu

İlginizi Çekebilir