Berat Kandilin Mübarek Olsun Çaykara'm

Berat Kandilin Mübarek Olsun Çaykara

Kaymakam Güzel, Başkan Tok ve Müftü Şenocak Berat Kandili dolayısı ile birer mesaj yayınladılar.

Berat Kandili dolayısı ile Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Çaykara Müftüsü Vahit Şenocak birer mesaj yayınlayarak Çaykara’lı hemşerilerimizin ve tüm İslam aleminin Berat Kandillerini kutladılar.

KAYMAKAM GÜZEL-BERAT SEVGİ VE KUCAKLAŞMA DEMEKTİR

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Berat Kandili dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

İşte Kaymakam Güzel’in mesajı;

11 Ayın Sultanı Ramazan ayının habercisi ve müjdecisi olan Berat Kandili’ni idrak etmenin heyecanı ve sevinci içerisindeyiz.

Bu mübarek gece vesilesi ile toplumsal olarak yaşadığımız bu zor süreçte Allah’tan sevgi, merhamet ve af dilerken insani ilişkilerimizde hoşgörüyü esas almak, yaradılanı Yaradan’dan ötürü sevmek; iyiliklere, güzelliklere, hayra ve barışa atılmış en önemli adımdır.

Berat Kandili, bizlere Rabbimizin affediciliğine ve bağışlayıcılığına sığınmayı öğrettiği gibi, kendimize, ailemize, din kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı affedici, onarıcı ve bağışlayıcı olmayı öğretir.

Bu gece hürmetine dargınlar barışmalı, yüzler birbirine gülümsemeli, kalplerdeki buzlar erimeli ve beraberce güzelliklere yürünmelidir.

Berat gecesi, dinî ve toplumsal hayatımızda ilahi af, rahmet ve mağfiret temennilerinin zirveye ulaştığı, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının da yoğun biçimde yaşandığı bir gecedir. Kulluk şuur ve bilinciyle kendimizle hesaplaştığımız, hayatımıza Yüce Yaradan’ın rızası doğrultusunda yön vermeye karar verdiğimiz fırsat geceleridir.

Yaradan’dan sevgi, merhamet ve af niyaz ederken Yunus Emre’nin de veciz bir şekilde ifade ettiği gibi “Giderdim gönlümden kini” diyebilmek, insani ilişkilerimizde hoşgörüyü esas almak, yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevmek; iyiliklere, güzelliklere, hayra ve barışa atılmış en önemli adımdır.

Arzın, semanın ve insanlığın mukadderatıyla ilgili kararların tayin edileceği Berat Kandilini iyi değerlendirip gönül birliği yapmalıyız. Bu gece hürmetine dargınlar barışmalı, yüzler birbirine gülümsemeli, kalplerdeki buzlar erimelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle Tüm Çaykara’lı  hemşerilerimin Berat Kandilini tebrik eder, bu gecenin Ülkemizin, İslâm Aleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbelerinin ve dualarının kabul edilerek arınma ve affedilmelerine vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

BAŞKAN TOK-BERAT AF VE MERHAMET DEMEKTİR

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Berat Kandili dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

İşte Başkan Tok’un mesajı;

Kıymetli Hemşehrilerim;

Bir kez daha, af, merhamet ve mağfiret gecesi olan Berat Kandili’ni idrak edeceğiz.

Yüce Allah’ın bağışlamasıyla günahlarımızdan arınmayı umduğumuz, kutlu bir zaman dilimi olan bu gece, aynı zamanda Kur’an ayı olarak da kabul edilen rahmet ve mağfiret mevsimi mübarek Ramazan ayına yaklaştığımızı müjdelemektedir.

Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatan, bu görevlerimizi ihmal edip etmediğimizi yeniden düşünme, tövbe ederek geçmişi affettirme, dua, azim ve kararlılıkla geleceği inşa etme imkânı sağlayan bu müstesna geceler, bizlere sunulmuş eşsiz fırsatlardır.

Berat Kandili, Yüce Rabbimiz nezdinde beratımıza vesile olduğu, Rabbimizin affediciliğine ve bağışlayıcılığına sığınmayı öğrettiği gibi, kendimize, ailemize, din kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı affedici, onarıcı ve bağışlayıcı olmayı öğretir. Berat, kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür.

Bu vesileyle, Aziz milletimizin, tüm İslam âleminin Berat Kandili’ni tebrik ediyor ve bu gecenin, ülkemizin, birlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbelerinin ve dualarının kabul edilerek arınma ve affedilmelerine vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Ülkemizin ve tüm insanlık aleminin , edilen dualar vesilesiyle huzura ermesini, hastalarımızın şifa bulmasını diliyorum. Berat Kandili’miz mübarek olsun…

MÜFTÜ ŞENOCAK-BERAT MÜSLÜMANLARIN UMUT KAPISIDIR

Çaykara İlçe Müftüsü Vahit Şenocak, Berat Gecesi dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Berat veya Beraet: sözlük yönüyle, azat Olmak, arınmak, suçtan, hastalıktan ve günahtan kurtuluş manalarına gelmektedir. Bu mübarek gecede yaratılmışların en üstünü olarak yaratılan insanın, bilhassa insanlığın en mükemmeli olma durumunda olan Müslüman’ın yapacağı bazı güzel işler ve samimiyetle kulluğunu ilan ettiğini gösteren ihlaslı ibadet, Tevbe,istiğfar  ve Dualar sayesinde günahlardan, suçtan, ceza’dan, sıkıntılardan, olumsuzluklardan, huzursuzluktan, buhranlardan ve neticede Cehennem ‘den kurtulabilecekleri kuvvetle ümit edilmektedir. Bunun için bu gece BERAT adını almıştır.

Sonsuz merhamet sahibi olan Yüce Allah, sevdiği ve yüce şereflerle şereflendirdiği kulunu başıboş bırakmamıştır. Yüce ALLAH (c.c) insanlığın imdadına gönderdiği 124 veya 224 bin Peygamber, kitaplar ve sayısız yol gösterici mürşitler, mücedditler, müçtehitler ve alimlerle insanı dünya ve Ahirette saadet ve huzura sevk etmeyi gaye edinmiştir. İşte yolunu şaşıran ve Hak’ tan ayrılan insanların kendisine gelmesi için sayısız fırsatların yanında bu mübarek gün ve geceleri özellikle bir CAN simidi olarak kulunun önüne koymuştur.

Bize düşen tek şey, kendi kendimizi her zaman bilhassa bu gecelerde hesaba çekmek olacaktır. Ben “Ümmetlerin en hayırlısı olarak” gönderilen bir şerefli ümmet olmam cihetiyle görevimi tam bilmekte miyim? … Yüce dinimin benim faydam için emrettiği emirlere veya yasaklara karşı durumum nedir? Beni çok seven Rabbimi ve onun sevgili habibini gerçekten seviyor muyum? Diye kendimizi ciddi bir hesa¬ba çekmeliyiz.. Bu gece de BERAT alıp, suçtan ve cezadan kurtulmak istiyorsak, bizi perişan edip, dünyamızı dahi Cehennemi bir hayata çeviren İslam dışı, ahlak dışı her şeyi, her olumsuzluğu terketmeliyiz. Bu iş için de en uygun Ortam’ın bu gibi gün ve geceler olduğunu bilmeliyiz.

Zira BERAT gecesi Allah’ ın rahmet ve mağfiretinin müminlere bol bol tecelli ettiği bir gecedir. Sevgili peygemberimiz (s.a.s.) hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyorlar :

“Şaban ayının 15′ inci gecesi oldu mu, onu ibadet ve taatla geçirin, gündü¬zün de oruç tutun. Zira A1lah-u Teala, o gecenin gurup (güneşin  batışında) dünya semasına rahmetle tecelli eder ve şöyle buyurur : “Yok mu istiğfar eden, yok mu günahlarının bağışlanmasını isteyen onu mağfiret edeyim. Yok mu maddi-ma’nevi hastalığa mübtela olan ona afiyet bahşedeyim,şifa vereyim.yok mu rızık isteyen ona rızık vereyimYok mu tevbe eden, tevbesini kabul edeyim. Yok mu şunu isteyen, bunu isteyen, diyerek ta sabaha (şafak  sökünceye) kadar devam eder.” (1)

Başka bir hadis-i şerif’te ise şöyle buyurulmaktadır :

“Allah-u Azimuşşan Şaban ayının yarısı gecesinde dünya semasına lütufla tecelli edip Beni Kelp kabilesinin koyunlarındaki kılların sayısından daha çok kimsenin günahlarını mağfiret eder.’’(2)

Yani bu gece’de yapılacak samimi ve şartlarını haiz NASUH bir TEVBE; günahlar ne kadar çok olursa olsun kulun beratına sebep olabilir. Yeter ki samimi olarak sağanak sağanak yağan rahmete, mağfirete koşalım… Kusurlarımızı itiraf ederek rabbimizin sonsuz RAHMETİNE ehil olmaya çalışalım…

Yalnız mühim bir nokta vardır ki, bu kıymetli vakitleri, gaflet içinde geçirenler bu bolluktan, bu karlı ticaretten nasiplerini alamazlar.

Çeşme durmadan aksa bile bardak kendi kendine dolmayacağı gibi, ilahi feyiz ve bereketler ne kadar bol yağarsa yağsın biz gönlümüzü açmasak, onlardan istifade edemeyiz.

Yüce peygamberimiz, bu gece de bile tevbe etmeyip günah ve hatalarına devam edenlerin, bilhassa şu kimselerin BERAT Gecesi’nin rahmet sağanağından istifade edemeyeceğini haber vermiştir.

a) Müslümanlara karşı devamlı kin ve düşmanlık taşıyanlar.

b) Ana ve babasına isyan edenler.

c) Başkalarına zulüm ve haksızlık edenler.

d) Hayat ve ihtişamlarıyla mağrur olup, kulluğunu unutanlar.

e) İçkiye devam edenler.

f) Faiz ve zinaya ısrarla devam edenler.(3)

Berat  gecesine has beş özellik vardır:

1-Her mühim iş, ogece  tefrik(ayırt) edilir.(4)

2-O geceki  ibadetin  fazileti büyüktür.

3-Rahmeti ilahiye sağanak halinde yağar.

4-Mağfiret gecesidir.

5-O gece  Resulullah (s.a.v.)’in şefaat hakkının tamamı verilmiştir.

Peygamber  (s.a.s.) o gece şu duayı yapmıştır:

“ Allah’ım! Azabından affına gazabından rızana sığınıyorum  senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir. sana yaptığım  medh-ü senayı, senin kendine yaptığın senaya  denk bulmuyorum  sana gereği gibi hamd edemiyorum”.(5)

Bizlerde aynı dua ile beraber şu duayı yapalım:

“Allah’ım! Eğer benim ismimi kötülerin kayıt defteri arasına kötü olarak yazdıysan onu sil ve beni iyilerin arasına geçir. Eğer adımı iyilerin kayıt defteri arasına iyi olarak  yazdıysan onu hiç  bozma. Çünkü sen yüce kitabın Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyorsun: “Allah  dilediğinin yazısını siler, dilediğinin de hiç bozmaz. Çünkü ana kitap (Levh-i Mahfuz) O’nun yüce katındadır”.(6)

Mübarek BERAT KANDİLİ’nin cümlemizin ve alem-i İslam’ın mağfiretine, iki cihan saadetine, günahlardan, cezadan ve cehennem azabından BERAT etmemize, tüm hastalıklardan, salgından, bela ve musibetlerden kurtulmamıza, hastalarımızın şifa bulmasına, sıkıntılarımızın, ihtiyaçlarımızın giderilmesine, sağlık ve afiyette daim olmamıza vesile olmasını yüce rabbimden niyaz eder, kandilinizi tebrik ederim.

BERAT KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ

Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.
Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:
"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.



Anahtar Kelimeler: Berat Kandilin Mübarek Olsun Çaykara'

İlginizi Çekebilir