Çamlıbel Mahalle Tanıtımı

Çamlıbel Mahalle Tanıtımı

Bu Haftaki Sayımızda Çamlıbel Mahallemizi Sizlere Tanıtıyoruz

ÇAMLIBEL MAHALLESİ

Bu Hafta sizlere Çamlıbel Mahallemizi tanıtacağız.Çamlıbel Mahallemizin tanıtımında bizlere büyük destek veren Mahalle Muhtarımız Abdullah Kulaç´a Çaykara Gündem Ailesi adına teşekkür ederek Mahallemizi tanıtmaya başlayalım.

Mahallemizin eski ismi Harhış´tır.Çaykara İlçemize bağlı eski Baryburt yolu üzerinde yer alan Mahallemiz Ataköy´den sonra gelen ilk mahallemizdir.

Çaykara Merkeze olan uzaklığı 11 km,Trabzon İl Merkezine olan uzaklığı ise 84 Km.dir.Günümüz Nüfusu 179´dur.Rakımı 750 olan Çamlıbel Mahallemizin son yıllara ait nüfus dağılımı ise şu şekildedir.

/resimler/2017-2/9/1600116296588.jpg

Nüfus Bilgileri

Yıl

Toplam

Kadın

Erkek

2012

107

53

54

2011

134

68

66

2000

163

89

74

1990

339

193

146

1985

479

271

208

 

Cumhuriyet Döneminden sonra Şahinkaya,Ataköy ve de Çamlıbel Mahallelerimiz tek muhtarlık olarak görünmekte idiler.Daha sonra ise Ataköy Mahallemiz ayrı bir muhtarlık olunca Çamlıbel Mahallemiz Yukarı Şinek adı altında yeni bir muhtarlık haline gelmiştir.Ataköy Mahallemizin Belediye olması ile birlikte ise Harhış(Çamlıbel) adı ile yeni bir muhtarlık haline gelmiştir.

Çamlıbel Mahallemiz 4 ayrı yerleşim biriminden oluşmaktadır.Bunlar;

1-Merkez

2-Alçakköprü

3-Micibil(Cevizli)

4-Cinofol(Kaban)

Çamlıbel Mahallemiz Bayburt  yolu üzerinde yer aldığı için yol üzerinde Yolcu Hanları bulunmaktadır.Bilindiği gibi çok uzun seneler bu yol Bayburt Ana yolu olarak kullanıldığı için ve de çok işlek ve kalabalık bir yer olduğu için insanların konaklamalarını sağlamak amacı ile bu dönemde yol üzerinde çeşitli yolcu hanları yapılmıştır.

Bu yolcu hanlarında gelen yolcuların konaklama ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yemek ihtiyaçları da karşılanmakta idi.

/resimler/2017-2/9/1600329422012.jpg

Özellikle Alçakköprü Mahallemizde kurulan hanlar burayı  yörenin en önemli  Merkezi haline getirmişti.Günümüzde bile Alçakköprü Çaykara İlçemizde herkes tarafından çok fazla bilinen bir yer durumundadır ve de bu durum  kesinlikle hanları sayesindedir

Çamlıbel Mahallemiz Orman Köyü olması sebebi ile çok uzun seneler Çaykara Orman İşletme Şefliğinin en önemli kaynak noktalarından bir tanesi olmuştur.

GEÇİM

Çamlıbel Mahallemizde geçim ailesel tarım ve bireysel hayvancılıktan sağlanmaktadır.Mahallenin coğrafi yapısı ve de ekonomik imkanlarının yetersizliği sebebi ile Çamlıbel Mahallemiz dışarıya en fazla göç veren mahallelerimizden bir tanesi olmuştur.

GÖÇ

Çamlıbel Mahallemizden dışarıya olan göçlerin en büyük olanı 1975 yılında Kıbrıs´a yapılan göç olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu göç Çamlıbel Mahallemiz açısından çok büyük bir özlem ve de hasretlik kaynağıdır.Ancak Karadeniz insanı gittiği her yere kendisi ile birlikte geleneğini,göreneğini ve de kültürünü de taşımış ve de Kıbrıs´ta ikinci bir Harhış Mahallesini kurmayı başarmışlar tabiri caiz ise Harhış´ı Kıbrıs´a taşımışlardır.

/resimler/2017-2/9/1600528953639.jpg

Ayrıca Çamlıbel Halkı ağırlıklı olarak Trabzon Merkez,Adapazarı,Bursa,İstanbul,Ankara,Samsun ve de Ankara´ya taşınmışlardır.

Çamlıbel Köyü 2014 yılında çıkarılan ve de 30 mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Trabzon İlimizin Büyükşehir olması sebebi ile tüm köylerimizin mahalle statüsüne dönüşmesi sebebi ile Çamlıbel Köyümüz de Köy Tüzel Kişiliğini ve de Orman Köyü Vasfını kaybederek Çamlıbel Mahallesine dönüştürülmüştür.

OLUŞUM

Çamlıbel Mahallemiz dağlardan oluşur.Ve de bu dağların tepesinde bulunan çam ağaçlarından dolayı mahalleye Çamlıbel ismi verilmiştir.

YAYLA

Çamlıbel Mahallemizin Yaylası Sultanmurat Yaylasına yakın olan Sarıkaya Yaylasıdır.Sarıkaya Yaylasında ağırlıklı olarak Çamlıbel Halkı yaylacılık yapmak ile birlikte yine bu mahallemizde Ataköy ve Şahinkaya halkı da yaylacılık yapmaktadır.

MÜLKİ SINIRLAR VE KOMŞU MAHALLELER

Çamlıbel Mahallemizin mülki sınırları ve komşu mahalleleri şu şekildedir.

DOĞUSU:Tuzla yumurta taşı,Tava Kulpu-Köseli ve Uzungöl Elmalı Mahalleleri ile sınır.Aynı zamanda Çambaşı ve Taşkıran Mahallelerimiz ile sınır.

BATISI:Sarıkaya Irmağı ve Sultanmurat Yaylası

GÜNEYİ:Köknar Mahallesi İstren Irmağı-Köknar Mahallesi ile sınır

KUZEY:Ataköy Mahallesi-Ataköy ile sınır

HES PROJELERİ

Mahallenin içerisinden geçen Solkaklı Deresi üzerinde 3 adet HES kurulmuştur.Çaykara İlçemizin kalbi durumunda olan Çaykara Havza Trafo Merkezi de Çamlıbel Mahallemizin sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ayrıca Merkez Mevkiinde bulunan Harhış Irmağı Mahallenin en önemli varlığı olarak adlandırılabilir.Harhış Irmağı Saniyede yaklaşık 150-200 Lt su debisi olan bir kaynak suyu olma özelliğine sahiptir.

OKUL VE EĞİTİM:

Çamlıbel Mahallemizde 2 adet okuyl binası bulunmakta olup bu binalar kullanılmamaktadır.Öğrencilerimiz Taşımalı Eğpitim Sistemi ile Taşkıran Mahallemize taşınmaktadırlar.

Yörenin en önemli özelliği olan Eğitim Çamlıbel Mahallemizde de ön plana çıkmaktadır.

CAMİ

Biri Merkez Mahalle Camisi olmak üzere mahallede üç adet cami bulunmaktadır.Ayrıca bir adet de mescit mevcuttur.

ÖNEMLİ KİŞİLER

Ülkenin değişik yerlerinde ticaret ile uğraşan insanlarımız olmak ile birlikte Devlet Dairelerimizin bir çok makamında da memuriyetleri ile bijrlikte idareci konumunda da bulunan çok sayıda yönetici bulunmaktadır.

Mülki Amir olarak Sakarya Pamukova Kaymakamımız Recai Karali Çamlıbel Mahallemizin yetiştirdiği önemli bürokratlarımızdan bir tanesidir.

ÇAMLIBEL VE KÜLTÜR

YEMEK KÜLTÜRÜ:Yöreye ait hamsi ve hamsi ürünleri ile birlikte kuymak,muhlama,sarma ve lahana çeşitleri,mısır ekmeği,süt ürünleri,özellikle gurç(Tuzsuz Peynir),çekme peynir çeşitleri oldukça meşhurdur.

Ayrıca geçmiş senelere göz gezdirdiğimizde imece(ırgatlık),toplantı,seyirler ve ön plana çıkan horonları ile de oldukça meşhurdur.Bu seyirler için en meşhur yerler ise mezireler ve yayla yolları gösterilebilir.

Mahalle nüfusunun sürekli olarak göç ile dışa doğru açılması  ve de azalması ile birlikte bu kültürel etkinliklerden de ne yazık ki uzaklaşılmış bulunulmaktadır.

Şimdilerde ise üzülerek ifade etmek isteriz ki insanlarımızın bir araya gelebilmeleri ancak bayramlarda ve de cenazelerde mümkün olmaktadır.,

MUHTARLAR

Çamlıbel Mahallemizde Mehmet Güneş İlk muhtar olarak karşımıza çıkmaktadır.Mahalle Muhtarlarımızı şu şekilde sıralamamız mümkündür.

1-Mehmet Güneş

2-Behram Güneş

3-Yusuf Bilici

4-Mecit Çolak

5-Cemal Barut

6-Kadir Karal

7-İsmet Güneş

8-Aslan Yanmış

9-Ferşat Karal

10-Niyazi Barut

11-Ahmet Güneş

12-Veli Kulaç

13-Yahya Günlü

14-Erdal Güneş

15-Abdullah Kulaç

SÜLALE VE SOY İSİMLER:

1-Barut                                                                      9-Kılıç

2-Bilici                                                                        10-Kulaç

3-Çizgili                                                                      11-Nuhoğlu

4-Çolak                                                                      12-Karal

5-Güneş                                                                   13-Uysal

6-Günlü                                                                    14-Yanmış

7-Gergin                                                                   15-Memişoğlu

8-İkinci                                                                      16-Yılmaz

                                                                                     17-Yılmazeli

Çamlıbel Mahalle Muhtarımız Abdullah Kulaç gazetemize yaptığı açıklamada Çaykara İlçemizin mahallelerini halka tanıtmada büyük bir çaba sarf eden ve de kendilerine bu tanıtım  imkanını sağlayan Başta Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Sayın Kemal Cuman olmak üzere Öğretmen Evi Müdürümüz Hilmi Kanık ve tüm gazete çalışanlarına yapmış oldukları özverili çalışmalarından dolayı şahsı,mahallesi ve de Çaykara Halkı adına teşekkür etti ve de bundan sonraki çalışmalarımızda başarılar diledi.Ayrıca Muhtar Abdullah Kulaç her zaman ve de her ortamda gazetemizin yanında olduklarını ifade etti.



Anahtar Kelimeler: Çamlıbel Mahalle Tanıtımı
Ahmet Mutluoğlu
22.03.2017 21:00:39
Mükemmel olmuş, emeğinize sağlık, geçmişinize rahmet olsun.

İlginizi Çekebilir