Çaykara Of Yolunun Öyküsü

Çaykara Of Yolunun Öyküsü

Öğretmen Hilmi Kanık´ın "Çaykara-Of Yolunun Öyküsü" İsimli Yazısını Sizlerle Paylaşıyoruz.

İnsan olarak yapımızda olsa gerek diye düşünüyorum.Elimizin altında bulunan imkanlardan en mükemmel bir şekilde faydalanmasını biliriz bilmesine de bu imkanların Günümüze kadar nasıl geldiklerini hangi zorluk ve aşamalardan geçtikten sonra bu imkanlara sahip olduğumuzu bir türlü aklımızdan geçirmeyiz nedense.

Sizleri bu yazımızda bundan yaklaşık 40 sene öncesine getirmeye çalışacağız.Çaykara Of yolunun henüz yapılmadığı Çaykara Of arasındaki ulaşımın eski yoldan stablize,çukurlarla dolu ve de tek şerit halinde gerçekleştiği 1980´li yıllardan söz edeceğiz sizlere./resimler/2018-4/12/1412145209372.jpgKarşıdan karşıya gelen araçların birbirlerine yol verebilmek için metrelerce geri gitmek zorunda oldukları araçların birbirine yol verirken bir çok tehlike ve de kaza risklerini taşıdıkları Çaykara Of yolundan söz etmeye çalışacağız sizlere.

Sevgili Ahmet Üstünbaş Abimiz Hatay Kırıkhan´da İkamet eden Bir Gönül Dostumuz?Çaykara Sevdalısı Çok Kıymetli bir hizmet insanımız Sevgili Çaykara Gündem Dostları.

1980´li Yıllarda bizler Çaykara´da Lise Öğrencisi iken Sevgili Ahmet Abi ÜSTÜNBAŞ Kitap Evi ile Çaykara İlçemize hizmet sunabilme gayreti içerisindeydi.

Ve de Bizlerin bu gün bu geniş imkanlar ile başaramadığımızı Sevgili Ahmet Abi ve ekibi o yıllarda çok da güzel başarmışlardı.Çaykara Dergisini seneler boyunca çok büyük bir başarı ile çıkarmayı başarmıştı Sevgili Ahmet Abi ve arkadaşları./resimler/2018-4/12/1413052554077.jpgBizler ise 2016 Yılının sonlarında bir gazete çıkarmaya çalıştık.Ancak üzülerek ifade etmek isteriz ki ekonomik anlamda gazeteni,n altından kalkamadık ve de 15 sayıdan sonra gazetemizi çıkaramadık.

İşte Sevgili Ahmet Üstünbaş Abimiz 1985 Yılında Çaykara Dergisinde çıkan bir köşe yazısını paylaştı bizlerle.O yazıda Sevgili Ahmet Abi Çaykara İlçemizin o günkü yol çilesini gündeme getiriyor yazısında.

Bu gün en lüks aracımız ile Çaykara Of arasında seyahat eden Sevgili Çaykara´lı hemşerilerimiz?Bu gün sahip olduğumuz bu geniş imkanlar bir zamanlar bizlerin bu imkanlara sahip oılabilmemiz için mücadele eden Sevgili Ahmet Üstünbaş ve onun gibi yüreği hizmet sevdası ile dopdolu kıymetli Hizmet Sevdalısı insanlarımızın sayesdindedir.

Bu yolun bu günlere nasıl geldiğini bizlere en güzel bir şekilde anlatan Sevgili Ahmet Üstünbaş Abimizin o güzel yazısını noktasına virgülüne dahi dokunmadan sizlerle paylaşıyoruz.

EVVELA YOL

OF ÇAYKARA YOLU YAPILMALIDIR

İlçemiz Of İlçesine 27 Km uzaklıkta 1948 yılında İlçe olmuş bir kasabadır.Cumhuriyetin İlanından önce yapılmış kara yolu halen bu Beldenin ulaşım işini karşılamaktadır.Senelerden beri Çaykara Halkı Of Çaykara yolunun yapılmasını beklemektedir.Tüm Siyasetler döneminde bu yol  ön plana alınacağı vaatleri  ile bu günlere kadar gelmiştir./resimler/2018-4/12/1415288181921.jpgÇaykara İlçesi çok hareketli olan bir İlçedir.Geçim sıkıntısı yüzünden daima gurbet tercih edilmiştir.Çaykara İlçesinden Ankara,İstanbul ve İzmir istikametine  günde üç otobüs hareket etmektedir.Trabzon İlimiz ile bağlantılı her gün faaliyette bulunan 21 minibüs çalışmaktadır.Ayrıca İki yüzün üzerinde kamyon ve benzeri vasıta  dış bağlantılı olarak çalışmaktadır.Ayrıca İlçemizde resmi ve özel olarak faaliyette bulunan çok sayıda taksi bulunmaktadır./resimler/2018-4/12/1413305679622.jpgKöylerimizin çoğunun yolları tamamlanmıştır.Çok uygun yol olmamakla beraber halen staplize olarak bu yollar faaliyettedir.

Netice olarak Of Çaykara Yolu çok yoğun çalışmakta olan bir yol durumundadır.Köylerimizden büyük güçlükler ile İlçe merkezine gelmiş olan insanlarımız,İlçeden normal olarak rahat olarak hareket edeceklerini beklerken ne yazık ki aynı bozuk yol ile,kasisli yol ile sallana sallana,kusa kalka ve pislik içinde Of´a doğru hareket ederler.Ederler de bu üzüntü ile bir daha geri dönmek istemeyenler de olur.

Evinden bin bir sıkıntı ile gurbete hareket eden para kazanmak için çoluk çocuğundan ayrılan bu kişiler ümitsiz olarak ilçelerinden ayrılırlar.Geri kalan hane halkı ise yine üzgün ve perişandır.

Doğum hastası olup ebelerin müdahalesi ile doğumu gerçekleşmeyen kadınlarımız daha Of2a gidemeden vasıtanın sallantısı ile ve ile gayri sıhhi şartlar altında çocuklarını ya doğururlar ya da yitirirler.O acılı ve sancılı halde hangi tarafa hareket edeceklerini dahi düşünemezler.Bu kadınlarımızı,bu insanlarımızı yirminci asrın nimetlerinden mahrum bırakmamak için bizleri yolun yokluğu ile baş başa bırakmamak büyük vatan görevidir.Bu yolumuzun  bir an önce programa alınması ve yapılması şarttır.

Türkiye´mizin artık tüm bölgeleri İlçe Merkezleri normal asfalt yol ile bağlanmış durumdadır.Of Çaykara arasındaki yol bu duruma getirilememiştir.Bu durum biz Çaykaralıları ciddi üzmektedir.

İlçemiz her bakımdan iftihar ile anılan kişiler yetiştirmiş ve de yetiştirmektedir.İlçemiz Devlete karşı olan görevlerini en üstün nitelikler ile yerine getirmek için elinden geleni esirgememiştir.İlçemiz Ülke yararına olacak her yatırım için en içten çalışmalarını yapmaktadır.Bu durum araştırıldığında açık olarak görülecektir.Halkımız hayırseverdir,iyilik severdir.Devlet Millet bel ele işbirliği ile İlçemiz Halkı en büyük işleri başarma azmindedir.Her hususta istenilen katkıda hiç noksansız iştirak etmeyi amaç edinmiştir.Bu ve bunun gibi daha bir çok üstün niteliklere sahip olan İlçe halkının ne yazık kli kendine yaraşır bir yolu yoktur.Bunun üzüntüsü her geçen gün artmaktadır.

Tüm ilgili kuruluşlardan özellikle istirham ediyoruz.Bir an önce Of Çaykara yolunun yapılması için gerekli ödeneğin ayrılması ile ihale edilmesini ve en kısa sürede bitirilmesine çalışılmasını yürekten arzu ediyoruz.

Saygılarımızla?

ÇAYKARA O DÖNEMDE SADECE KARADUMAN´I BİLİRDİ

O dönemde Milletvekili denildi mi Çaykara İlçemizde tek bir isim bilirdik hepimiz.Karizmatik ve örnek duruşu ile Eski, TBMM Başkanı Necmettin Karaduman?

Sevgili Ahmet Üstünbaş  Abimiz  bu dilekçeyi hem o dönemdeki Çaykara Dergisindeki köşesinde kaleme almış hem de aynı dilekçeyi o dönemin TBMM Başkanı ve de Meclisin en saygın Milletvekili Necmettin Karaduman´a ulaştırmıştı.

KARADUMANDAN ÜSTÜNBAŞ´A CEVAP

O Dönemin TBMM Başkanı Necmettin Karaduman 17 Temmuz 1985 Tarih ve 460 sayılı Yazı ile Sevgili Ahmet Üstünbaş Abimize cevap yazmıştı.İşte O cevap Yazısı;

?Çaykara Yolu hakkında gönderdiğiniz mektupları almaktayım.Konu ile ilgili yakından ilgilenmekteyim.Yolun 1990 Yılına bırakıldığı şeklindeki bilgiler sizleri etkilememelidir.Of Çaykara Yolunun zamanında bitirilmesi, üzerinde çok önemle durduğumuz bir konudur.

Bilgilerinizi Rica eder,iyi dileklerimi sunarım.

YOLU KARADUMAN YAPTIRMIŞTI

Daha sonrasında ise tıpkı dilekçeye verilen cevap yazısında olduğu gibi Çaykara Of Karayolu o dönemin TBMM Başkanı Hemşerimiz Sevgili Necmettin Karaduman´ın ısrarlı takipleri ile yapılmış ve de Çaykara insanımızın hizmetine sunulmuştu.

UNUTMA ÇAYKARAM

Unutma Çaykaram?Sana hizmet edenleri ve de Çaykara İlçemizin bu günlere gelmesinde emeği geçen eli öpülesi insanlarımızı hiçbir zaman unutma.

TRABZON SİYASETİNİN DUAYENİ NECMETTİN KARADUMAN

Trabzon´da 1927 yılında doğan Karaduman, 1944 yılında Trabzon Lisesinden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şubesinden mezun olduktan sonra 1960 yılına kadar çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptı./resimler/2018-4/12/1413547555114.jpgAynı yıl mülkiye müfettişliğine atanan Karaduman, bu görevi 5 yıl sürdürdü. Karaduman, 1966´da Kahramanmaraş Valiliğine atandı, devamında Erzurum ve İçel valiliklerinde bulundu. Karaduman, 6 Kasım 1983 tarihinde yapılan genel seçimlerde Anavatan Partisi Trabzon Milletvekili seçildi. TBMM Başkanlığına 4 Aralık 1983 tarihinde seçilen Necmettin Karaduman aynı göreve 12 Eylül 1985 tarihinde yeniden getirildi. Karaduman evli ve 2 çocuk babasıydı

22 HAZİRAN 2017 TARİHİNDE ARAMIZDAN AYRILMIŞTI

Trabzon ve Çaykara İlçemize çok kıymetli Hizmetler sunan Trabzon Milletvekilimiz ve TBMM Başkanlarımızdan Necmettin Karaduman  bundan yaklaşık 10 ay önce 22 Haziran 2017 Tarihinde 90 yaşında İstanbul´da yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak aramızdan ayrılmıştı.

Merhum Karaduman 23 Haziran 2017´de İstanbul´da gerçekleştirilen Devlet Töreni ile son Yolculuğuna uğurlanmıştı.

Yolun açık mekanın cennet olsun kendisini Trabzon insanımıza hizmet yapmaya odaklanmış çalışkan,dürüst ve de güzel yürekli Dava İnsanı?

www.caykaragundem.com

 



Anahtar Kelimeler: Çaykara Yolunun Öyküsü

İlginizi Çekebilir