Çaykara Duayen Öğretmenini Son Yolculuğuna Uğurladı

Çaykara Duayen Öğretmenini Son Yolculuğuna Uğurladı

Cumhuriyet Tarihi ile yaşıt olan Emekli öğretmen Ahmet Nurettin Gürsoy İlçemiz Maraşlı Mahallesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Çaykara İlçesinin asırlık  çınarı Eğitim Güneşi Ahmet Nurettin Gürsoy’un cenaze namazına Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali, İlçe milli Eğitim Şube Müdürü Numan Tuncer, Trabzon Çaykara Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yanmış, eğitimciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Emekli Öğretmen Ahmet Nurettin Gürsoy kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları ve dualar eşliğinde aynı mahallede bulunan aile kabristanlığında son yolculuğuna uğurlandı.

Çaykara Gündem Gazetesi olarak Merhum Emekli Öğretmen Gürsoy’a Allah’tan rahmet,kederli ailesine eğitim camiasına ve Çaykara İlçesine baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

EĞİTİM ÇINARI AHMET NURETTİN GÜRSOY’U TANIYALIM

Merhum Emekli Öğretmen Ahmet Nurettin Gürsoy 1943 yılında İlçemiz Maraşlı Mahallesinde dünyaya geldi. İlkokulu Çaykara İlçesinde okudu.Daha sonra terzi çıraklığı yaparken Çaykara İlçesinde Köy enstitüleri sınavlarına girdi.O dönemde Of ilçesinde Köy Enstitüsü sınavlarını 2 kız öğrenci ve bir erkek öğrenci kazandı ve o erkek öğrenci Ahmet Nurettin Gürsoy oldu.

Beşikdüzü Köy Enstütüsünden mezun olduktan sonra Ankara Gazi Eğitim Fakültesi Meslek Dersleri öğretmeni oldu.Önce Öğretmen okulu müdürlüğü sonra ise Fatih Eğitim Fakültesinde Meslek Dersleri öğretmeni olarak görev yaptı.

İlçemiz Maraşlı mahallesinden olan tarihi çınarımız Ahmet Nurettin Gürsoy, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan bir ay önce dünyaya geldi. Cumhuriyet kurulduğu zaman, Türkiye'nin nüfusu yaklaşık 13 milyon kişiydi. Nüfusun yüzde 84'ü köylerde yaşamaktaydı. 40 bin köyün 38 bininde hiçbir okul bulunmuyordu. Nüfusun sadece yüzde 10'u okuryazardı. Köy enstitüsü, Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açıldı. Öğrencilerin hayatın her alanında yetiştirilmesi için Türkçe, fizik, matematik, tarih ve yurttaşlık bilgisi dersleri yanında, ziraat dersleri ve pratik çalışmalar yapılıyor, aynı zamanda sanat alanında da öğrencilere beceri kazandırılıyordu. Pratik eğitimle öğrenciler bu konularda gereken kapsamlı bilgileri edinerek, öğretmen olarak mezun oluyordu. Cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden, öğretmenlerin öğretmeni, Ahmet Nurettin Gürsoy hocamız İlkokul yılları ile 1940 yılında başladığı Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü anılarını anlatırken, “öğrencileriyle bilinçli, sıcak ilişkiler kurabilen öğretmenler topluma faydalı olanlardır. Sağlıklı her yetişkin için öğretmen zorunluluktur. Görüldüğü gibi sorumluluk, dönüyor dolaşıyor, öğretmenlere dayanıyor” demişti.

Hayatını eğitime adamış gerek müfettişlik dönemleri, gerek öğretmenlik ve idarecilik yıllarında geçen yarım asırlık görev süresince öğrencilerin kalbinde bıraktığı izler, gerekse öğretmenler ile samimi ve sıcak ilişkiler kurarak herkesin gönlüne taht kurmuş bir kişilik Ahmet Nurettin Gürsoy. 1486 yılına ait tahrir defterlerinde yazıldığı gibi Çaykara’ya 3 kilometre uzaklıkta 4 köyden biri olan eski ismi (Nefsi Paçan) Maraşlı Köyünde 1923 yılı Eylül ayında doğdu. 98 yaşında olmasına rağmen hala kitap okumaya devam eden Gürsoy’un anlattıkları gençlerimizin gelecekleri için bir ışık olacağını düşünüyoruz.



İlginizi Çekebilir