Çaykara İlçesinde Doğal Su Kaynakları ve Şifalı Sular

Çaykara İlçesinde Doğal Su Kaynakları ve Şifalı Sular

Çaykara İlçesinde bulunan Doğal su Kaynakları ve Şifalı Sular konulu yazımız ile karşınızdayız.

Çaykara İlçesi Doğal su kaynakları bakımından son derece zengin bir İlçedir.Dereleri,akarsuları ve ırmakları çok fazla olan bir ilçedir.Ancak aynı cümleleri Şifalı Sular için söylemek oldukça güçtür.Bunun sebebinin de kaynaklarımızın yeterince araştırılamaması ve özelliklerinin ortaya çıkarılamaması olduğu kanaatini taşımaktayız.Kaynak sularımızın  Bilimsel araştırmalarının yapılması durumunda hangi mineralleri içermiş olduğu tespit edilirse insan sağlığına fayda sağlayacak bir çok kaynak sularımızın olduğu kanaatini taşımaktayız.

Çaykara İlçesinde bilinen şifalı sular şu şekildedir.

1-HADİ SUYU

Ataköy ile Şahinkaya Mahalleleri arasında yer alan Hadi Suyunun sıcaklığı 18 derecedir.Debisi ise 0.5 lt/sn’dir.Çaykara İlçesinin en eski tarihlerden bu yana bilinen en önemli Maden Suyu olma özelliğine sahiptir.Hadi suyu Çaykara İlçe merkezine 4 KM mesafede yer almaktadır.Hadi Suyunun bazı deri ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği halk arasında söylenmektedir.

2-ŞENUS IRMAĞI SUYU

İlçemiz Yeşilalan(Holaysa) Cahmut Yaylasını geçtikten sonra Manoşar Yaylasının dibindeki ırmak içinde bulunan su,Şenus Irmağı mevkiinde yer almaktadır.Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkili olduğu bilinmektedir.Bu konuda bir uyarımızı da anımsatalım.Bu suyun içerisinde yer alan metallerin analizi yapılmadığı için fazla içilmesi sakıncalı olabilir.

3-KADUNA SUYU

Kaduna suyu Eğridere Mahallesi,Harsan Mevkii Cavluka Bölgesi altında,Botam Kaduna arasında bulunan bölgede yer almaktadır.Kaduna Maden suyunun bazı deri hastalıklarına iyi geldiği yöre halkı tarafından bilinmektedir.

4-İDORMİ SUYU

İdormi Suyu İlçemiz Taşören(Zeleka) Mahallesinden çıktıktan sonra Zeleka Mahallesi mezirelerine giderken Koçot ve Kemal Taka’nın obalarının arasındaki ırmağın içinde yer almaktadır.Uyuz ve ciltte meydana gelen kaşıntılara karşı faydalı olduğu yöre halkı tarafından bilinmektedir.

5-HEKİM SUYU

Hekim Suyu İlçemiz Demirkapı Mahallesi Büyükyayla mevkiinin kuzeyinde yer almaktadır.Hekim Suyu’nun sivilceler ve cilt hastalıklarına iyi geldiği yöre halkı tarafından bilinmekte ve ziyaret edilmektedir.Eskiden bu suyun aktığı dere yatağında kırmızı renkli toprak ve kayalar bulunmakta idi.Bu kırmızı toraktan çirpi(çırpı) ipinde kullanılan boya yapılmakta idi.

6-SULTAN SELİM SUYU

Sultan selim suyu Demirkapı Büyük Yayla mevkiinden Multat Yaylasına giderken Çatma düzünü geçtikten sonra yolun 70 metre aşağısında yer almaktadır.Bu pınar ismini bu bölgeden geçtiği ve bu sudan içtiği rivayet edilen Yavuz Sultan Selim’den almıştır.

7-HEKİM SUYU

İlçemiz Taşkıran Mahallesi Kurşunlu bölgesinde yer almaktadır.Böbrek rahatsızlığı başta olmak üzere deri hastalıkları, ekzema, alerji, mantar, kaşıntı gibi pek çok hastalıklara şifa olduğu söylenen hekim suyu baharın gelmesiyle yeniden umut olmaya başladı. Taşkıran Merkezden 3 km yukarda Kurşunlu Mahallesinde bulunan ve taştan çıkan suya yöre halkı tarafından şifalı olduğuna inanıldığı için hekim suyu adı verildi. Tadı diğer içme sularından farklı olan hekim suyu her yıl Rumi takvime göre Mayıs ayının 7 sinde hastalar tarafından ziyaret edilmekte ve sudan şifa niyetine istifade edilmektedir.



İlginizi Çekebilir