Çaykara Belediyesini Halkla Birlikte Yöneteceğiz

Çaykara Belediyesini Halkla Birlikte Yöneteceğiz

Belediye'yi vatandaşlarımızın direk ulaşabilecek hale getireceğiz.

Adaylarımızın tanıma noktasında projeleri ve Çaykara'da neler yapacakları konularını ve seçim çalışmalarını konuştuk. Oldukça iddialı açıklamalarda bulunan adaylar, seçim çalışmalarını iddialı bir şekilde devam ediyorlar. Sırasıyla yayınlayacağımız röportajlarda bugün AK Parti Çaykara Belediye Başkan Adayı Hanefi Tok ile yaptığımız söyleşiyle sizlerin karşısındayız. 


ÇAYKARA GÜNDEM: Hanefi Tok neden Çaykara Belediye Başkanlığına Talip?
TOK: Öncelikle sizlere teşekkür ediyorum bize söz hakkı verdiğiniz için. Samimi duygularımla söylüyorum. Çaykara'da yıllarca yaşamış biri olarak Çaykaraya, da yaşayan vatandaşlarımıza hizmet adına ne yapabilirim vatandaşlarımızın dertleriyle nasıl hemhal olabilirim. Vatandaşlarımızın sıkıntılarını nasıl giderebilirim ve yaşadığım coğrafya ve bölgeye en fazla nasıl katkı sunabilirim maksadı için ilçem adına AK Partiden aday aday oldum ve teveccüh bize gösterilerek, AK Parti'den belediye başkan adayı oldum.

/resimler/2015-4/19/1208598562557.jpg

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykaranın birçok sorunları var. Siz başkan olursanız bu sorunları nasıl çözeceksiniz?


TOK: Özellikle Çaykara'da belediye olarak biz 2 konuya ağırlık vereceğiz. Bunlar biri eğitim, diğeri de bölgemizi harekete geçirecek olan Turizm. Eğitim olarak gerek merkezdeki ilköğretim okulu, Anadolu lisemiz, Taşkıran ve Karaçam ve İmam hatip olmak üzere bu okullarda verilen eğitim Trabzon'dan daha ileri düzeydedir. Hatta Türkiye'de sıralamaya girebilecek pozisyonda eğitim ivmesi yakaladık.Bu çerçevede okulların fiziksel durumu çok iyi değil. İnşallah 31 Mart sabahı Belediye'yi alırsakÇaykara'da yapmamız gereken üç tane Okul Projemiz var. Bir tanesi İlköğretim Okuludur. Büyükşehir belediye başkanımızın Çaykarayı ziyaretinde okulun yapımı için bize söz verdi. Bunu da basın aracılığıyla Çaykaralılara duyurabiliriz. En uygun zamanda yeri tespit edilerek okul yapılacaktır. Okulda 700 tane öğrencimiz var. Okulun fiziksel yapısı gerçekten çok kötü durumda. Eğitim için çok uygun değil, laboratuarı yok, günlük ihtiyaçlarını giderecek tuvaletleri bile yok. Anadolu lisesinde 2015 yılında ilk mezunları vereceğiz. Bu okulda da isim yapacağımıza inanıyorum. Okulun yapımı için çalışmalarımız var. Eğitim alanı olarak belediye'ye tahsis edilmiş olan 10 dönüm arsamız var. Buranın 18 maddeye göre imarı çıkartılmış. İnşallah bu okulu da tamamlayacağız. İlçe merkezinde öğrencilerimizin ve ilçe halkının kültürel ve sportif faaliyetlerini yürütülebileceği kapalı spor salonu yapılması çalışmaları başlatacağız. Bu zamana kadar olmamasının nedeni ödenek olmadığı için değil, gerekli en uygun yer bulunamadığı için yapılamamıştır. İlçemizde küçükte olsa bir sanayi sitemiz yok. Bunu da esnaflarımızla görüşüp Çaykaramıza en uygun yerinde projelendirerek yapmasına gayret edeceğiz.

/resimler/2015-4/19/1212580285878.jpg


İkinci olarak turizm: Bölgemizin turizm merkezi olan Uzungöl odak noktası olmak üzere, turizmin Çaykara ilçe sınırları içinde mahalle ve yaylalarıyla geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hususunda her türlü destek ve teşviklerin sağlanması hususunda mücadele edilecek. Kış turizmin geliştirilmesi hususunda çalışmaların başlatılması, başlayan çalışmaların desteklenmesi hususunda gereken özeni göstereceğiz. Bölgede planlamaları devam eden ( Sarıkaya ve Karaster )teleferik projelerinin desteklenmesi ve projelerin geliştirilmesi hususunda gerekli çalışmaları yapacağız. Uzungöl'deki turizm işletmecilerinin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmaların yapılıp onlara gerekli desteği vereceğiz. Çaykara kalesinin turizme kazandırılmasına yönelik daha önce başlatılan çalışmaları tamamlayarak, inşallah burayı turizme açacağız. Baltacılı deresi üzerinde bulunan şelaleler ve 100 senelik değirmenlerimiz var. Onları da restore ederek, bunları halkın kullanımına açarak turizme açacağız. Trabzon'un amiral gemisi olarak Uzungöl'ümüz ön planda. Uzungöl'e senede 2 milyona yakın turist geliyor. Dört aylık mevsim içinde yerli ve yabancı turistler ziyaret ediyor.4500 yatak kapasitemiz var. Tabii ki genel ihtiyacı karşılayacak sayıda değil. İmardan dolayı Uzungöl'de yaşayan vatandaşlarımız olsun, Uzungöl'de turizm işinde uğraşan işletmeciler bir takım sıkıntılar yaşamaktadır. Özel Çevre ve sit alanı olması yıllardır imarının çıkmaması, inşaat yapacak olan işletmecilerimizi zor durumda bırakmıştır. Çevre bakanlığında onay aşamasında bulunan imar planı geldiğinde en kısa zaman içerisinde imarını çıkartıp büyükşehir belediyesine onaylatıp o sorunu da çözmeye çalışacağız. Şayet bunu çözemesek Uzungöl'de güzel bir görüntü yok. Çevre kirliliği oluşmuş. Doğayı korumamız lazım. Turistler Coğrafyamızı ziyaret etmesinin nedeni orada bulunan doğal güzelliklerdir.

/resimler/2015-4/19/1211418253249.jpg

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara'da sosyal alanlar yok. Belediyenin hizmet binası yok. Bu sorunları nasıl çözeceksiniz?


TOK: Biz Çaykara'da belediye hizmet binası yapımını düşünüyoruz. Şimdi geçiş dönemi olduğu için yeni bir yapılanma yeni bir Büyükşehir belediyesi kuruldu. Bu konuda biraz zamana ihtiyaç var. Uygun bir yer bulduğumuzda hizmet binasını yapmayı düşünüyoruz. Çaykaranın zengin ve köklü kültürel mirasının günümüzde etkin yaşanmasını, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapacağız. Yöremizin yetiştirdiği ilim, fikir, siyaset, sosyal alandaki önemli şahsiyetlerin eserlerinin derlenip toplanacağı, kültürel ve sosyal hayatımızda geçmişten günümüze gelen varlıklarımızın sergileneceği kent müzesinin kurulması, halkımızın birlik ve beraberliğinin pekiştiği yayla şenliklerinin desteklenmesi, zaman içinde bu şenliklerin içeriğini daha kapsamlı hale getirecek festival programına dönüştürülmesini sağlayacağız İlçede Düğün Salonumuz yok. Bütün bunları yapacağımız proje çerçevesinde çözmeye çalışacağız. Kültür sarayı, Kütüphane, halı sahası, Çaykara çok programlı lisesinin arka bahçesinde halkın ve tüm öğrencilerin kullanımına açık 100 kişilik tiyatro, cep sineması için çok amaçlı salonun yapılması. Ayrıca aynı alan içinde halı saha yapmayı düşünüyoruz.

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykaranın çok geniş coğrafyası ve zor arazi şarları var. Bu kadar kısıtlı para ile bu yörelere hizmet verebileceğinize inanıyor musunuz?

TOK: Evet doğrudur. Burada Büyükşehir belediyesinin hizmet alanları ve Çaykara Belediyesinin hizmet alanları yasada belirlenmiş. Büyükşehir'in görev alanları, karla mücadele, Mahalle ana yolları, su, kanalizasyon olacaktır. Diğer taraftan Mahalle ara yolları bizim belediye tarafından yapılacaktır. Kapanan belediyelerin makine parkı bize devredilecektir. Bu coğrafyada 1200 kilometre olarak görünen yol ağımız var. Elimizdeki imkânlarımızla bunları çözmeye çalışacağız. Bize gelen parayı en uygun ve karlı bir şekilde kullanarak Mahallelerimize hizmet etmeyi düşünüyoruz. Hizmet ağımızı kapanan beldelerimize yayacağız. Oralarda belediyenin farklı birimlerini oluşturacağız. Belediye'yi merkezden uzaklaştırarak vatandaşların hizmetine sunacağız. Bu da belediye'ye bir canlılık getirecektir.

ÇAYKARA GÜNDEM: Sayın Tok, Yaklaşık bir aydır sahadasınız. Seçim çalışmalarınız nasıl geçiyor?


TOK: AK Partide yıllarca hizmet etmemiz, Çaykara'da esnaflık yapmam ve vatandaşlarla bir arada olmam dolayısıyla vatandaşların bize karşı teveccühü çok büyük. Bütün Çaykaralı hemşerilerime çok teşekkür ediyorum, bizi güler yüzle karşıladıkları için. Biz seçim çalışmalarımızı her mahallede ev ev dolaşarak yapıyoruz. Vatandaşların dertlerini dinliyoruz. Bizi gerçekten çok samimi bir şekilde karşılıyorlar. İnşallah bu seçim sandığına da yansıyacaktır. Biz bu seçimi Allahın izni ile %65 oranında oy alarak kazanacağız.

ÇAYKARA GÜNDEM: 31 Martta Belediye başkanı seçildiğiniz ve koltuğa oturduğunuz takdirde Belediye'yi halka açacak mısınız?


TOK: Bizi tanıyan insanlar hiç şüphe etmesin. Nasıl ki bu zamanda sivil hayatımızda ulaşabiliyorsalar. Belediye'de olduğumuzda orada kuracağımız yönetimin telefonları 24 saat açık olacak. Biz belediye'de beyaz masa oluşturacağız. Vatandaşlarımızın direk belediye'ye ulaşabilecek bir hattı olacak. Bu imkânı vatandaşların şikâyet ve taleplerini alma adına, orada bulunacak arkadaşımızla beraber bire bir görüşerek vatandaşımız bize ulaşacaktır. Bizim belediyecilik anlayışımız halk için yapılan belediyeciliktir. Biz halka ne kadar gider ve kapılarımızı onlara açarsak, halkta o kadar bize yakınlaşacaktır. Biz belediye'yi vatandaşımızla yönetmeyi düşünüyoruz. Her ay bir halk günü yaparak vatandaşlarımızı dinleyerek sorunlarını çözmeye çalışacağız.

ÇAYKARA GÜNDEM: Sayın Tok Solaklı Vadisinde devam eden ve yapılacak olan HES'lerle ilgili spekülasyonlar var. Siz samimi bir şekilde HES'lerle ilgili düşüncelerinizi açıklar mısınız?


TOK: Ben hayatım boyunca hiç yalan konuşmadım. İlçemizde yapılan HES'ler sürekli karşımıza çıkıyor. Doğrudur. Bakın Ülkemizin enerji açığı var. Senede 60 milyar dolar enerji adına yurt dışına para gönderiyoruz. Ülkenin ekonomik bağımsızlığa kavuşması için ve tam bağımsız olabilmesi için bu ayakların en önemlisi enerji bağımsızlığıdır. Bunun için AK Parti iktidarı ve hükümetinin başlattığı Nükleer santraller bu işin aslında sıkıntı noktası burası. Son zamanlardaki olaylar, Türkiye'nin başına örülmeye çalışılan çoraplar bu sıkıntılardan dolayıdır. 3 tane nükleer santralın Türkiye'de ihalesinin yapılmış olmasıdır. HES'ler ise ülke ekonomisine az da olsa katkıları olacaktır. Diğer taraftan hiç kimsenin para kazanma adına benim coğrafyamı ve doğayı ve burada yaşayan insanlarımızı rahatsız etme hakları yok. Bunu yaparken en uygun projeler çerçevesinde burada yardımcı olmaya çalışacağız. Sonuçta bunlar devlet projesi. Şu anda başlayan HES'ler devam ediyor, belki Uzungöl'de yapılacak HES'te bir sıkıntı çıkabilir. Karaçam'da bu konuda bazı sıkıntılar oldu. Ayrıca Uzungöl'ün yukarısında bir HES çalışması olacak. Şahsim olarak Doğaya zarar vermemek şartı ile çevre kırlılığı yapmama şartı ile ben HES'lere karşı değilim.

ÇAYKARA GÜNDEM: Şimdi size soruyorum. Dışardan gelen bir Turistin Of ilçesinden, Solaklı vadisine doğru başlayan yolculuğunda sürekli beton yığınlarını mı görecek. Hem Turizm bölgesi olacağız, hem de HES'lerle her yeri beton yığınına çevireceğiz. Nasıl olacak bu? Dünyanın neresinde Turizm bölgesinde HES var?

TOK: Turizm bölgesi olarak onaylanan bir ilçede ve yerli 2 milyon turistin gelip geçtiği bir yerde bu kadar HES projesinin olmasına bende karşıyım. Belki 2-3 tane olabilirdi, çok fazla olmasına karşıyım. Çoğrafyanın ve Çevrenin bu kadar katledilmesine karşıyım. İnsanlarımızın buralara gelip göreceği doğal güzelliktir. Burada yeşil bir çevrede temiz bir havada nefes almak istiyor. Dolayısıyla bu kadar HES'in olmasına karşıyım.

ÇAYKARA GÜNDEM: Uzungöl Turistik yerimiz. Ama ne yazık ki herkes Uzungöl'ü biliyor ama bağlı bulunduğu ilçemizi kimse bilmiyor. Uzungöl Çaykara'nın önüne geçti. Siz geldiğinizde Çaykarayı Marka bir ilçe yapacak mısınız?

TOK: Öncelikle Çaykara adına bir marka oluşturmamız gerekiyor. Bu marka ne olabilir. Belki bir bitki türü, Çaykara Kalesi veya bir sanat yapısı olabilir. Uzungöl ile birlikte, Çaykara'nın kimliğini de ön plana çıkaracağız.

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara'nın birçok işadamı ve zengini var. Ama maalesef yöremize hiçbir katkıları olmamıştır. Siz Belediye başkanı olursanız işadamlarını yöremize yatırım yapma konusunda çalışmalarınız olacak mı? Ayrıca yazın Uzungöl'de yer bulamayan turistlerin Çaykaraya dönüp kalabileceği bir yer yok. İlçemize gelecek olan bir misafirimizi ağırlayacağımız bir otel yok. Sizce Turizm bölgesi olan ilçemize bu manzaralar yakışıyor mu?

TOK: Şu anda bazı işadamlarımızla görüşüyoruz. Gerçekten ilçemizde otel olmayışı çok büyük bir eksiklik. İnşallah geldiğimiz zaman en uygun yeri belirleyerek otel konusunda işadamlarımıza yardımcı olacağız. Tabiî ki biz işadamlarımızın ayağına gideceğiz. Çaykaramızın gelecek 25 yılını planlayacak gerek akademisyen olsun, gerekse işadamı olsun gerek esnafımız olsun, gerek sivil toplum örgütleri olsun iki ayda bir yerde buluşarak bir toplanma günü belirleyerek Çaykaramızın gelecek 25 yılını planlayacak bir çalışma yapacağız. Çaykara için neler yapabiliriz diye. Doğrudur, işadamlarımız yöremize gelmedi. Daha yeni başlamıştır Akın Yerekaban yaptığı yurt ve camı bitmek üzeredir. İşadamlarımızla görüşülerek yöremize yatırım yapması konusunda ısrarcı olmamız lazım. Belediye başkanlığını kazandığım taktirde, işadamlarımızın ayağına gideceğim. İşadamlarımıza en uygun yeri bulup burada yatırım yapmaları konusunda ısrarcı olacağım. Buradan Çıkan Büyüklerimiz, Bürokratımız ve işadamlarımız hepsi bizim değerlerimiz onları bulacağız. İlçelerine doğup büyüdüğü yerlere bunlara yatırım yapmasını sağlayacağız inşallah.

ÇAYKARA GÜNDEM: Sayın Tok Dünyanın her yerine dağılmış Çaykaralı hemşerilerimize son olarak neler söylemek istersiniz?


TOK: Çaykara'ya sahip çıksınlar. Çaykarayı unutmasınlar. Gerçekten Çaykara Nüfus olarak küçük ama nüfuz olarak etki alanı çok büyük bir ilçemiz. Belediyemiz onlara her zaman açık olacak. Yapacağımız Projelere sahip çıksınlar. Bizi arasınlar bizleri yalnız bırakmasınlar. Çaykara gerçekten Marka bir ilçe ismini gerek bürokrasi ile gerekse yetiştirdiği devlet adamlarıyla, gerekse işadamlarıyla birlikte Türkiye'de önem verilen bir ilçe. İsim yapan bir ilçe konumunda. Bu konuda bütün Çaykaralı hemşerilerime Çaykaraya katkı yapmalarını ve bizleri unutmamalarını istiyorum. Daha çok yapacağımız projeler için işadamlarının bunlara sahip çıkmasını bekliyorum.

ÇAYKARA GÜNDEM: Sayın Tok seçim döneminde yoğun çalışmaların arasında bize zaman ayırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

TOK: Çaykara Gündem gazetesi olarak bana yer ayırdığınız ve bizleri vatandaşlarımızla buluşturduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum.

Röportaj: Kemal ÇUMAN--Çaykara Gündem Gazetesi 



İlginizi Çekebilir