Çaykara´da Çanakkale Ruhu

Çaykara´da Çanakkale Ruhu

Çanakkale Şehitlerimiz Aramızdan Ayrılışlarının 103. Yılında Çaykara İlçemizde Gerçekleştirilen Program İle Anıldılar.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı Çaykara İlçemizde gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ile gerçekleştirildi.

İLK PROGRAM HÜKÜMET KONAĞINDA

18 Mart Pazar Günü Saat 10.00´da Hükümet Konağı önünde Çelenk Sunma Töreni gerçekleştirildi.Çelenk Sunma Törenine Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Ak Parti Çaykara İlçe Başkanı Muhammet Selçuk,İlçe Jandarma Bölük Komutanı Muhammet Alver,İlçe Emniyet Müdürü Göktay Öksüz ile Daire Amirleri,Öğretmenler,öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar. /resimler/2018-3/18/1612236946511.jpg

Taşkıran Mustafa Özer Ortaokulu Beden Eğitimi Öğretmeni Cemil Güner tarafından sunuculuğu gerçekleştirilen Çelenk Sunma Töreninde Çaykara Kaymakamlığı ve Çaykara Belediyesi adına Çelenklerin Atatürk Büstüne konulmasının ardından Selamlama gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından ise çelenk sunma töreni sona erdi.

RESMİ TÖREN HALK EĞİTİM´DE

Çanakkale Şehitlerimizi Anma Programının 103. Yıl Dönümü sebebi ile Çaykara Halk Eğitim Merkezi Toplantı  Salonunda  Tören gerçekleştirildi.

Taşkıran Eğitim Kurumları tarafından hazırlanan Törene Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Ak Parti Çaykara İlçe Başkanı Muhammet Selçuk,Çaykara Müftüsü Abdurrahman Koç,İlçe Jandarma Bölük Komutanı Muhammet Alver,İlçe Emniyet Müdürü Göktay Öksüz ile Daire Amirleri,Öğretmenler,öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

/resimler/2018-3/18/1614142886170.jpgSunuculuğu Öğretmen Ayşe Bahadır Güner tarafından gerçekleştirilen tören Şehitlerimizin anısına saygı duruşu ve istiklal Marşı ile başladı

AÇILIŞ KONUŞMASI İDRİS MÜDÜR´DEN

Törenin açılış konuşması Taşkıran Eğitim Kurumları Müdürü İdris Hacımahmutoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Millet olarak tarihimizin şan ve şerefler ile dolu olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Müdür İdris Hacımahmutoğlu tarihin her döneminde Milletimize çeşitli oyunların oynanmaya çalışıldığını ancak milletimizin birlik ve beraberlik içerisinde kendisine kurulmaya çalışılan bu oyunları oynamaya çalışanların başlarına yıkıldığını ifade etti./resimler/2018-3/18/1615314450142.jpgMilletimizin tarihteki kahramanlık destanlarından örnekler veren Müdür Hacımahmutoğlu Millet olarak bu gün de birlik ve beraberliğe çok fazla ihtiyacımızın olduğunu ve de Milletimizin kendisine yakışır bir şekilde Bir araya gelerek bu zor günleri de atlatacağını sözlerine ekledi.

MİNİK YÜREKLERDEN KOCAMAN GÖSTERİ

Taşkıran Hüseyin Vehbi Fettahoğlu İlkokulu Ana Sınıfıo Öğrencilerinin Çanakkale ile ilgili hazırlamış oldukları şiir dinletisi ayakta alkışlandı./resimler/2018-3/18/1619063829364.jpgMinik Yüreklerimizin okudukları birbirinden güzel şiirler davetliler tarafından çok beğenilirken öğrencilerimiz sahneyi alkışlar eşliğinde terk etti.

MÜKEMMEL BİR ŞİİR

Taşkıran İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinden Abdülaziz Çolak´ın Dur Yolcu İsimli şiiri beğeni topladı.

ÇANAKKALE İLE İLGİLİ SANAL SLAYT

Öğrenci ve Öğretmenler tarafından hazırlanan ve de Çanakkale Savaşlarının konu edildiği Sanal Slayt çok büyük bir ilgi gördü.Muhteşem görsel Efekltler ile süslenen Sanal Slaytta salonda duygusal anlar yaşandı.

BİR ŞİİR ANCAK BU KADAR GÜZEL OKUNABİLİR

Taşkıran İmam Hatip Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencilerinden Asiye Yiğit tarafından okunan Çanakkalem İsimli Şiir Misafirler tarafından ayakta alkışlandı.Asiye Yiğit Mükemmel sahne performansı,ses uyumu ve de şiiri duyarak ve de hissederek okuması ile  ?Bir Şiir Ancak Bu kadar güzel ve de hissederek okunur denilmesine sebep oldu.

EYLÜL GÖKMEN YİNE AĞLATTI

Çaykara İlçesindeki Ortaokullar Arasında düzenlenen Mehmetcik´e Mektup  Yarışmasında Birinci olan Zeki Bilge Ortaokulu 6-B Sınıfı Öğrencisi Eylül Gökmen tarafından yazılan Mektup sahnede okutuldu.

/resimler/2018-3/18/1616549764280.jpgAkıcı Üslübu ve sahne performansı ile misafirleri kendisine bir kere daha hayran bırakan Eylül Kızımızın mektubunu misafirler göz yaşları ile dinlediler.

MEHMET İNAN´DAN ÖYKÜ VE ŞİİR

Uzungöl´lü Genç İş Adamı,Fotoğraf Sanatçısı aynı zamanda Şair Genç Turizmci Mehmet İnan Programda Seferberliğe giden ve de bir daha geri dönmeye Dedesi Hamit İnan´ın Öyküsünü Misagfirler ile paylaştı.

Uzungöl´de gerçekte yaşanmış, onlarca şehit hikayelerinden sadece biri...Dedemin babasının son yolculuğu; Sarıkamış../resimler/2018-3/18/1618059765664.jpgYıl 1915 aylardan Aralık ayı.Birinci dünya savaşında Osmanlı Devleti ile Rusya Kafkas cephesinde karşı karşıya gelmiş ve ülkede seferberlik ilan edilmiştir.Uzungöl´den savaşa gideceklerden biri olan rahmetli dedem Mehmet İnan´ın babası Hamit inan´dır.Hamit İnan´ın eşi sakine, savaşa gidecek olan kocasına, yolda yemesi için, puaçaya benzer ekmek hazırlarken, hamurlarını yer sofrasının üzerine dizer.O sırada Hamit İnan´ın küçük oğlu mustafa (dedemin kardeşi) ortalıkta gezinirken küçük elleri ekmek hamuruna batar.Annesi parmak izlerini bozmadan hamuru fırına verir ve ekmek o şekilde pişer. Hamit inan ekmeği ve diğer yiyeceklerini yanına alır ve Sarıkamış´a doğru yola çıkar. Aradan yıllar geçer ama Hamit İnan´dan hiçbir haber alınamamıştır.Yaklaşık 10-15 senenin üzerine dedem alış veriş yapmak için, Çaykaradaki Hadi pazarına gider.Orda babasının yaşlarında bir adamla karşılaşır.O kişi dedeme sorar

 ?Sen kimin oğlusun?
Dedem?Hamit´in oğluyum amca? der
Adam?Aşağıda ki Hamit mi, yoksa yukarıda ki Hamit mi? diye sorar?
Dedem ?Yukarıdaki Hamit? der
Bunu duyan adam dedem´e sımsıkı sarılarak hüngür hüngür ağlamaya başlar
Dedem ?Niye ağlıyorsun amca, Yoksa sen babamı tanıyormusun? diye sorar
Adam anlatmaya başlar;

?Oğlum senin babanla biz aynı cephede savaşıyorduk, yanımızda bir şarapnel bombası patladı ve parçaları tam babanın göğsüne isabet etti ve baban benim kucağımda can verdi.Hepsi bir tarafa, seferberlik için yola çıktığımızda babanın yanında, üzerinde senin veya kardeşinin parmak izleri olan bir ekmeği vardı.Günlerce açlıktan çok büyük sıkıntılar çekmemize rağmen, baban o ekmeği yiyemeden can verdi ve şehit olduğunda o ekmek babanın cebinden çıktı.Ne zaman aklıma gelse böyle ağlıyorum işte? der. Ardından dedem´de babasının silah arkadaşına sarılarak ağlamaya başlar.

Dedem bize bu hikayeyi ne zaman anlatsa, onun da, bizimde gözlerimiz dolardı.

Bu vatan kolay kazanılmadı.Bugün de şehitler veriyoruz.Allah bütün şehitlerimizin, şehadetini kabul etsin.Yakınlarına, evlatlarına tükenmez sabırlar ihsan etsin.

Şimdi sizlerle, bu konuyla alakalı, şehit olan dedemin babasının (Hamit İnan) dilinden yazdığım şiiri paylaşmak istiyorum;

Ağlama yar gidiyorum
Ruslar girmiş vatanıma
Sonunda ölüm olmazsa
Seni alırdım yanıma

Belki daha görmem seni
Çocuklar sana emanet
Seve seve ölürüm de
Etmem vatana ihanet

Ekmek koydun azığıma
Bir eyvallah diyemedim
Mustafam´ın parmak izi
Vardı onda yiyemedim

Hava soğuk yolum uzun
Bekler beni, beyaz hüzün
Gün gelir şehit olursam
Aydın olsun iki gözün

Tipi vuruyor yüzüme
Kulak verin bu sözüme
Benim size son hatıram
İyi bakın öksüzüme

Ey gidi şerah deresi
Daha senden içermiyim?
Garester´den Balestal´dan
Şekersu´ya geçermiyim?

Emir geldi yüce Hak´tan
Çıktım doğduğum topraktan
Kimisi mermi´den öldü
Kimi soğuk ve açlıktan

Karla kaplı Sarıkamış
Ne istersin canımızdan?
Bir helallik alsa idik
Babamızdan, anamızdan

Uzungöl´den 50 kişi
Benim ile beraberdir
Onlarda hep benim gibi
Kalanlardan bihaberdir

Gün olurda ahirete
Birleşir mi yollarımız?
Ölmek zor iş değil ama
Eşsiz kaldı dullarımız

İsterim ki evlatlarım
Vatanına çoban olsun
Zaten canı veren Allah
Yine ona kurban olsun

Sizden tek şey bekler Hamit
İmanına olun şahit
İnsan bir gün ölür ama
Herkes olamıyor şehit

SANAL MÜZE SLAYTI

Öğretmen ve de Öğrenciler tarafından hazırlanan Sanal Müze Slaytı misafirler tarafından çok büyük bir beğeni ile izlendi.

TİYATRO OYUNU AĞLATTI

Taşkıran İmam Hatip Ortaokulu Öğrencileri tarafından sahneye konulan Kınalı Hasan Adlı Tiyatro oyunu programa katılan misafirleri adeta göz yaşlarına boğdu.

Öğrencilerimiz Profesyonel tiyatrocuları aratmayacak muhteşem bir sahne performansı ile tiyatro oyununu sahneye koydular.

Özellikle de Oyunun son perdesinde askerlerimizin Şehit edildikleri Çatışma anı ve Şehit Asdkerimizin Anasından gelen mektubun okunması misafirleri göz yaşlarına boğdu.

BETÜL KAPLAN BÜYÜLEDİ

Taşkıran İmam Hatip Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencilerinden Betül Kaplan  tarafından okunan Çanakkale  Destanı  İsimli Şiir Misafirler tarafından ayakta alkışlandı.

Betül Kaplan  Mükemmel sahne performansı,ses uyumu ve de şiiri duyarak ve de hissederek okuması ile  ?Bir Şiir Ancak Bu kadar güzel ve de hissederek okunur denilmesine sebep oldu.

ÇANAKKALE SLAYTI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Öğretmen ve Öğrenciler tarafından hazırlanan Çanakkale Slaytı büyük bir ilgi ile izlendi.

ÇANAKKALE ORATORYOSU NEFES KESTİ

Taşkıran Eğitim Kurumları Öğretmen ve de öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale Oratoryosu tabiri caiz ise adeta nefesleri kesti

Birbirinden güzel Çanakkale Türkülerini muhteşem Çanakkale Şiirleri ile birleştiren Çanakkale Oratoryosunun  hazırladığı muhteşem program misafirler tarafından ayakta alkışlanarak izlendi.

Haber:Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: Çaykara Çanakkale Ruhu

İlginizi Çekebilir