Çaykara´da HES tepkisi!

Çaykara´da HES tepkisi!

Çaykara Ataköy ve Şahinkaya Mahalleleri sınırını oluşturan Solaklı deresi kolu olan Maltepe deresi üzerinde yapılması planlanan ?4.5 MW kapasiteli Maltepe Regülatörü ve HES projesine ? tepki gösteren vatandaşlar isyan etti.

Çaykara Ataköy ve Şahinkaya Mahalleleri sınırını oluşturan Solaklı deresi kolu olan Maltepe deresi üzerinde yapılması planlanan ?4.5 MW kapasiteli Maltepe Regülatörü ve HES projesine ? tepki gösteren vatandaşlar isyan etti.

Çaykara Ataköy ve Şahinkaya Mahalleleri sınırını oluşturan Solaklı deresi kolu olan Maltepe deresi Armutlu Mevkii´nde bulunan Hadi ve Torniyos (Kadunas) ırmağının birleştiği yerden başlayarak suyun borular içine alınıp, Ataköy mahallesi sınırları içinde yer alan ve iddialara göre heyelanlı bölge olan ormanlık alandan geçerek yaklaşık 3 kilometre aşağıda 4.5 MW kapasiteli regülatörün kurulacağı Madensuyu Şelaleler Mevkii´ne uygulanacak olan HES projesine yörede yaşayan vatandaşlar tepki göstererek,?  hayat şartlarının zorluğu ile mücadele ederken, üreteceği enerjinin bile hiçbir katkısı olmayan bir HES´in yerleşim alanının hemen altında uzun vadede bizim ve gelecek nesillerin de sonunu getirecektir. Yüzyıllar boyu bu güzergâh boyunca bölgede bulunan ve çıvar mahallelerinde kullandığı atalarımızdan bize miras kalan değirmenlerimizi de devre dışı bırakacak doğa katliamına seyirci kalmayacağız,? dediler./resimler/2017-9/21/1152039067872.jpg "BU BÖLGEYE HES YAPILAMAZ?

4.5 MW küçük kapasiteli bir HES´in yerleşim alanının hemen altında yapılmasına şiddetle karşı olduğunu ifade eden Ataköy Mahallesi Muhtarı Bülent Liman,? Sayın Cumhurbaşkanımız 10 MW altında projelendirilen HES´lerin yapılmayacağına dair açıklamaları var. Eğer bu HES´e izin verilirse Solaklı Vadisinde 10 MW altında daha önce projelendirilen HES´lere emsal teşkil edecektir. Biz o zaman Çaykara ve etrafını kendi elimizle katlederiz. Ben Ataköy Mahallesi muhtarı olarak bu tip HES´lerin yapılmasını uygun bulmuyorum. Suyu çok az olan bu ırmak üzerinde kurulması düşünülen HES bölgesinde yerleşim alanı ve 4 tane değirmen var. Yaklaşık 3 kilometre alanda su borular içine alınırsa o ırmakta eko dengesi bozularak ileride çok büyük sıkıntılar çıkacak. Yani burada birkaç kişi para kazanacak diye, bütün insanların zarar görmesine göz yumamayız. Ayrıca HES´in başlangıç noktası ile bitiş noktası arasında boruların döşenecek zeminin heyelan bölgesi olduğunu bunlar bilmiyor mu?  İki mahalleyi ilgilendiren bu projenin Şahinkaya ve Ataköy Mahallelerinde yaşayan herkesin görüşü alınmadan 8-10 kışının kararıyla burada HES yapılamaz. İlçemizdeki doğal güzellikleri turizm hizmetinde kullanmak yerine geri döndürülmeyecek şekilde tahrip etmek, yok etmek bizlere yakışmıyor,? dedi./resimler/2017-9/21/1152454224968.jpg?HES YAPMAK İÇİN BİRİLERİNE RÜŞVET TEKLİF EDİYORLAR?

Konu ile ilgili Şahinkaya Mahallesi sakinleri adına konuşan emekli öğretmen Nacı Altuncu,? burası benim doğup büyüdüğüm mahalle. Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği yer. Her fırsat bulduğumda buralara gelip doğa ile baş başa kaldığım ve dinlendiğim, komşularımla ve geçmişimle beraber yüzleştiğim ve mutlu olduğum bir yerleşim yerimiz. Dolayısıyla ben Mahallemi olduğu şekli ile seviyorum. HES´ler konusunda da son derece araştırmacı bir kişiyim. Çünkü HES´lerin bölgeye getirdiği nokta ortada. Hiç kimse bunu inkâr edemez. Herkes bunu net olarak bilmeli ki, Solaklı Vadisinin dengesi HES´ler yapıldıktan sonra bozuldu. Bu sene yaklaşık 2 aydan beri yağmur yağmadı. Diğer dereleri kuruttular, sıra bizim küçücük deremize geldi. Burayı da buharlaştıracaklar. Sayın Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan birkaç yıl önce Rize´de yaptığı gezi sırasında vatandaşların yakınmalarına dayanarak, 10 MW gücü altında ki HES projelerinin yapılmaması talimatını vermişti. Bu mahallede memnuniyetle gördüğüm bir şey var. Çaykara belediyesi zaten mahallemize hizmet ediyor. Kaldı ki buraya HES yapacak olan adamlar rüşvet teklif ediyor. Rüşvet vermekte, almakta suçtur. Eğer böyle bir rüşveti verildiğini gördüğüm takdirde gerekli makamlara, savcılara suç duyuruna bulunacağıma şimdiden bunu kabul edenlere ve vaatlerde bulunanlara söylüyorum. Şu doğa harikası olan bu yerimizi HES gelsin diye yok olmasına hiç kimsenin göz yummasına müsaade etmememiz lazım. Buradaki her canlı ölecek. Yeni zehirleyen canlılar türeyecek. Lütfen halkımız duyarlı olsun. Özellikle komşularımı da davet ediyorum. Bu konuya hep birlikte karşı çıkacağız. Kimseyle kavga etmeye niyetimiz yok ama bu güzelim yerleşim yerimizin doğasının bozulmasına da asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu tüm yetkililerimize anlatacağız. İnanıyorum ki bu sesimizi dinleyecekler, bizi haklı bulacaklar. Burada yapılması düşünülen HES´İ iptal edeceklerini bekliyorum,? ifadesini kullandı.   /resimler/2017-9/21/1153265319597.jpg?TARİH HAZİNESİ DEĞİRMENLERİMİZ YOK OLACAK?

Hiçbir zaman elektriğin üretilmesine karşı olmadığını ifade eden Şahinkaya Mahallesi sakinlerinden Mustafa Şahin,? düşük kapasiteli bir HES´in burada kurulması halinde doğanın bozulacağını kesin inanıyorum. Yüzyıllar önce dedelerimiz tarafından hayır için yapılan ve günümüze kadar gelen tarih hazinesi değirmenlerimizi devre dışı bırakacaklarına inanıyorum. Çünkü zaten bu ırmaktan gelen su sadece değirmeni döndürecek güçte. Can suyunu mevcut değirmenleri çalıştıracağını asla inanmıyorum. Bunun için burada yapılacak olan HES´e karşıyım,? dedi.  /resimler/2017-9/21/1155043290250.jpgHaber kaynağı:Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: Çaykara tepkisi

İlginizi Çekebilir