Çaykara´da Kadına Şiddete Hayır Paneli

Çaykara´da Kadına Şiddete Hayır Paneli

Çaykara Kaymakamlığı, Çaykara Belediyesi ve Trabzon Aile ve Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kadına şiddete hayır demek ve farkındalık oluşturmak adına panel düzenlendi.

Çaykara Kaymakamlığı, Çaykara Belediyesi ve Trabzon  Aile ve Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kadına şiddete hayır demek ve farkındalık oluşturmak adına panel düzenlendi.

Çaykara Kaymakamı Salih ÇİĞDEM´in Başkanlığında Çaykara Kaymakamlığı Toplantı Salonunda  gerçekleştirilen panele; Çaykara Kaymakamı Salih ÇİĞDEM,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi TOK,,İlçe Emniyet Amiri Yunus Emre NERGİZ,İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Uğur ŞEN,İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet ÇAMURALİ,Çaykara Mehmet İlhan Durgun İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Barış ÇAĞLAR,Çaykara sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mesut SELÇUK,İlçe Jandarma Bölük Komutanlığından Rütbeli Personel,İlçe Devlet Hastanesi Personeli katıldı.

/resimler/2019-12/20/1352090509685.jpg

?ASLA KABUL EDİLEMEZ?

Panelde konuşan Çaykara Kaymakamı Salih ÇİĞDEM, Çaykara´´da yapılan farkındalık çalışmalarının önemli olduğunu belirtti. ?Şiddeti mazur gösterecek hiçbir dini, geleneksel, kişisel veya cinsiyetçi çıkarımın kabul görmesi söz konusu olamadığını ifade eden Kaymakam Çiğdem Şiddeti, sadece pratik olarak değil; fikir ve duygu düzeyinde de hayatımızdan çıkarmamız gerektiğini ifade etti.

/resimler/2019-12/20/1352449729146.jpg

?KADIN İNSANLIĞIN ÖZNESİDİR?

Kaymakam Salih ÇİĞDEM Konuşmalarına şu şekilde devam etti.

Kadın ailenin, toplumun ve insanlığın öznesidir. Kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğu, insanlığa karşı işlenen bir suç olduğu bilinmelidir. Başta kadınlar olmak üzere hiçbir canlının şiddetle karşılaşmamasını gönülden diliyorum? dedi.

 Çaykara Kaymakamı Salih ÇİĞDEM  konuşmasında, toplumda yaşanan kadına şiddetlerin, kadına saygıya yakışmadığını ifade etti.

?HER ZAMAN SAYGILI OLMALIYIZ?

Çaykara Kaymakamı Salih ÇİĞDEM  ?81 ilde şiddet önleme ve izleme merkezleri kuruldu. 24 saat açık olan bu merkezler, her yapılan ihbara anında müdahale etmekle görevlendirildiler. Yalnızca belirli gün ve haftalarda değil, yılın her günü kadına karşı saygılı olmalıyız. Yapılacak olan şiddet ihbarlarında anında koruma tedbirleri alınıyor? dedi.

Çaykara İlçesinde bulunan Tüm Kurum ve Kuruluşların Kadına Şiddet gibi çok önemli bir konuda Büyük bir uyum içerisinde çalıştıklarını ifade eden Çaykara Kaymakamı Salih ÇİĞDEM Kadınlarımızın Toplumumuzun Baş Taçları olduklarını ve Kadınlara gereken önemin verilmesinin son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çaykara Kaymakamı Salih ÇİĞDEM´in Açılış Konuşmalarının ardından  panel gerçekleştirildi. Of Sosyal Hizmetler İlçe müdürlüğü Personeli Psikolog Özlem ÖZTÜRK´ün  moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Özlem ÖZTÜRK Tarafından katılımcılara Kadına Şiddet Konusunda Bir Sunum gerçekleştirildi.

/resimler/2019-12/20/1353213479842.jpg

Sunumuna Ülkemizde Kadına Şiddet konusunda Tüm Bakanlıkların el ele vererek büyük bir uyum içerisinde çalıştıklarını ifade ederek başlayan Psikolog Özlem ÖZTÜRK Kadına Şiddet kavramının Toplum olarak çok önemsenmesi gereken bir konu olduğunu önemsenmemesi durumunda ise Kadına Şiddetin çok daha ileri boyutlarda ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Şiddet ve Şiddetin Türleri hakkında Bilgi Veren Psikolog ÖZTÜRK Dünyada her sene 1.4 Milyon kadının çeşitli sebepler ile hayatını kaybettiğini bu rakamın çok önemli bir rakam olduğunu ve de önemsenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kadına Şiddet Kavramının en fazla %44 ile Duygusal Şiddet alanında ortaya çıktığını ifade eden Psikolog Özlem ÖZTÜRK  Trabzon İlimizde ise %59 ile Fiziksel Şiddetin ilk sırada yer aldığını sözlerine ekledi.

ALO 183 KADINLARIN HİZMETİNDE

Şiddete Uğradığını düşünen Kadfınlarımızın Ücretsiz ALO 183 Hattına telefon ederek Durumu bildirebileceğini ifade eden Psikolog ÖZTÜRK yetkililerin en geç 24 saat içerisinde bu şikayetleri yerinde incelemek üzere harekete geçeceğini sözlerine ekledi.

KADES UYGULAMASI

KADES Uygulamasını Cep Telefonuna İndiren Kadınlarımız Cep Telefonlarından tek bir tuşa dokunarak Yetkili Birimlerden Yardım isteyebiliyor.

KADES NEDİR?

İçişleri Bakanlığı´nın girişimiyle Kadın Destek Uygulaması hayata geçirilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü´nün projeyi gerçekleştirdiği KADES uygulamasıyla; kadın ve çocukların karşı karşıya kaldığı şiddet, taciz vs. eylemlerin engellenmesi amaçlanmaktadır. EGM´nin hazırladığı ve acil durumlarda akla gelmesi gereken ilk acil müdahale uygulaması olan KADES ile; eşinden veya bir başkasından şiddet gören veya şiddetle karşı karşıya kalan kadınlar akıllı telefonlarıyla hızlı bir şekilde ihbar yaparak Kadın Acil Destek İhbar Sistemi´ne erişebilmektedir. PlayStore veya App Store üzerinden indirilebilen KADES ile kişi T.C. kimlik numarasını girerek aile içi kadına şiddet durumlarına müdahale edilmesini sağlayabilir. Acil durum hallerinde cihazın konum bilgisi açılır ve 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi ile irtibat kurularak olay yerine en yakın ekip sevk edilir. 

KADES uygulamasını şu ana kadar 24 bin 584 kişi indirdi ve uygulamanın Mart ayından bu yana pilot olarak açıldığı kaydedildi. Şuana kadar 31 kadının ihbarda bulunduğu ve ihbarlara gerekli müdahalelerin yapıldığı belirtiliyor

19 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokolle elektronik kelepçe uygulamasının da pilot illerde devam ettiğini söyleyen Bakan Soylu, ŞÖNİM´e 4 ay içerisinde 51 bin 361 kadının müracaat ettiğini ve 27 bin 400 şiddet mağduru kadın için koruyucu tedbir uygulandığını, şiddet uygulayan 37 bin 147 erkek hakkında önleyici tedbir kararı verildiğini duyurdu. Aile Bakanlığı´na bağlı kadın evlerinde kadın ve beraberindeki çocuklar için 5 bin 517 barınma yeri tedbir kararı alındı. Toplumsal farkındalık, devlet kurumlarına olan güvenin artması konusunda uygulamanın kullanılmaya başlandığı ilk 4 ay içerisinde yüzde 39 azalma olduğu görüldü.

ELEKTRONİK KELEPÇE

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında teknik yöntemlerle takip sistemlerinin kullanılmasına yönelik uygulama çerçevesinde, şiddet uygulayan kişiler ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İzleme Merkezinden takip ediliyor.

Uygulama kapsamında, kolluk birimleri tarafından teknik yöntemlerle takip uygulaması önerilen vakalar, şehirlerde kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM) gönderiliyor. Söz konusu vakaların seçiminde risk düzeyi, tedbir ve ihlal gibi hususlar dikkate alınıyor.

Elektronik kelepçe uygulamasında şiddet uygulayanın mağdura zarar vermesini engelleyecek asgari mesafe belirlenirken, şiddet uygulayan ve şiddet mağdurunun ev ve iş adreslerinin birbirine yakınlığı, bulundukları şehrin yüzölçümü ve kolluk birimlerinin etkin müdahale süresi kriter alınıyor.

7/24 İZLENİYOR

Sistem, Elektronik İzleme Merkezindeki izleme personeli tarafından 7/24 esasına göre takip ediliyor.

İhlal tespit edilmesi halinde ilk olarak izleme personeli tarafından şiddet uygulayanla irtibata geçilerek gerekli uyarılar yapılıyor.

İhlalin devamı halinde, şiddet uygulayan ve şiddet mağdurunun bulunduğu bölgenin koordinat bilgisi kolluk birimleriyle paylaşılıyor. Eş zamanlı olarak şiddet mağduru ile de irtibata geçilerek, güvenli bir konuma geçmesi amacıyla gerekli yönlendirme yapılan mağdurun güvende olduğu teyit ediliyor.

İlgili kolluk birimi tarafından, şiddet uygulayana gerekli müdahale yapılarak konu hakkında cumhuriyet savcısına bilgi veriliyor. Gerekli işlemler yapılarak "ihlal tespit tutanağı" ŞÖNİM ve Aile Mahkemesine ulaştırılıyor.



İlginizi Çekebilir