Çaykara´da Meyve Yetiştiriciliği Kursu

Çaykara´da Meyve Yetiştiriciliği Kursu

Çaykara Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Tarafından Meyve Yetiştiriciliği Kursu Düzenlendi

ÇAYKARA´DA MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU

2018 yılında Çaykara İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, yöre halkının sorunları ve istekleri doğrultusunda çiftçi kursları düzenlemeye devam ediyor.

/resimler/2018-3/1/1235079540518.jpg

İlk olarak düzenlenen Arıcılık kursu sonrası Meyvecilikte Budama Kursu düzenlemiş olup kurslara katılım yüksek olmuştur. Yöremizde geçmişi ve Kültürü çok eski yıllara uzanan Meyveciliği yeniden İnsanımızın İlgi odağı haline getirmeği amaç edinen Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü, kursiyerlere Türkiye ve Dünya Meyveciliğindeki son gelişmeleri ve uygulamaları görseller eşliğinde anlatdı.

 48 saatlik kurs yıl içerisinde de tekrarlanacağını belirtilmiştir. Meyvecilikte Budama kursunu Zir. Yük. Müh. Engin PEHLİVAN ve Zir.Yük.Müh. Eyüp PEKER verdi.

/resimler/2018-3/1/1235313603425.jpg

Çaykara İlçemiz zengin Yerel meyve çeşit ve tiplerini bünyesinde barındırmaktadır. Çoğunlukla yaşlı, verimden düşmüş ve yok olmaya yüz tutmuş bu tür ve çeşitlerin gençleştirilmesi, tespiti ve çoğaltılması zorunlu hale gelmiştir.

Meyve Ağaçlarında Budama kursu, kursiyerlere uygun tekniklerle ağaç terbiyesini ve budamasını öğretmektedir.

/resimler/2018-3/1/1235553916438.jpg

Kursun Uygulama bölümü Kayran Mahallesinde yapıldı. Kursiyerleri yalnız bırakmayan Sayın Kaymakamımız İhsan AYRANCI da bizzat fındık budaması yaparak, üreticilerin yeni teknik bilgi ve yöntemleri uygulamasını çok önemli olduğunu, bu türlü çiftçi kurslarının devam etmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Ayrıca budama uygulamasının yanında fındık ocaklarında gübre ve kireç demonstrasyonu yapıldı. Uygun gübreleme ve budama ile mevcut fındık veriminin % 60 ? 70 oranında artacağı ve fındık bahçelerinin ekonomik ömrünün uzayacağı bilgisi verildi.

/resimler/2018-3/1/1236254073255.jpg

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın teşvik ve hibe desteklemeleri ile sertifikalı mevye fidanları ile bahçe kuran üreticilere bir kereye mahsus dekar başına 400 TL destekleme vermektedir. Bu şekilde üreticilerimiz kapama meyve bahçesi kurulum maliyetinde çok büyük avantaj sağlamaktadır.

BİRKAN ?KURSLARIMIZ DEVAM EDECEK

Kursların önemine değinen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Ersin Yavuz BİRKAN öncelikle desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Kaymakamımız İhsan AYRANCI´ ya ve çiftçilerimize teşekkür etti.Kursların devamının geleceğini belirtmiş olup, alabalık yetiştiriciliğinde elverişli olan ilçemizde üretimin arttırılması için 5 Martta Alabalık yetiştiriciliği kursu ve ilerleyen dönemde tüm köylerde Meyve Aşılama eğitimini uygulamalı olarak vereceklerini dile getirmiştir.

 



İlginizi Çekebilir