Çaykara'da 104. Yıl Coşkusu

Çaykara

Şirin İlçemiz Çaykara´nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yıl Dönümü İlçemizde gerçekleştirilen çeşitli Törenler ile kutlandı.

İLK TÖREN HÜKÜMET KONAĞI ÖNÜNDE

Çaykara İlçemizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yıl Dönümü ile ilgili ilk Tören Hükümet Konağı önünde gerçekleştirildi. Çelenk Sunma Töreninde Çaykara Kaymakamlığı adına Kaymakam Muhammet Güzel,Çaykara Belediyesi adına ise Belediye Başkanı Hanefi Tok tarafından Atatürk Büstüne Çelenk sunuldu ve Selamlama gerçekleştirdiler.

Saygı Duruşu ve İstiklal marşı ile Çelenk Sunma Töreni sona erdi.

RESMİ TÖREN ÇARŞI İÇİNDE

Şirin İlçemiz Çaykara´nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yıl Dönümü ile ilgili Resmi Tören Çarşı içinde Cami Önünde gerçekleştirildi.

 Resmi, Anma Törenine Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,İlçe Jandarma Bölük Komutan Vekili J.Kd.Bşçvş Aşkın Hava,İlçe Emniyet Amiri Komiser Alparslan Albayrak,Ak Parti Çaykara İlçe Başkanı Muhammet Selçuk,MHP Çaykara İlçe Başkanı Savaş Öksüz,CHP Çaykara İlçe Başkanı İsmail Sarı,İyi Parti Çaykara İlçe Başkanı Mehmet Okur,İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali,Şube Müdürü Numan Tuncer,  ile Öğretmenler,öğrenciler ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

RESMİ TÖREN KARAÇAM EĞİTİM KURUMLARI’NIN

Resmi Tören Çaykara Karaçam İlkokulu ve Ortaokulu  tarafından gerçekleştirildi.Zengin etkinlik ve organizasyonlar ile hazırlanan Resmi Tören tabiri caiz ise adeta göz kamaştırdı.

KAYMAKAM GÜZEL VE BAŞKAN TOK´TAN KURTULUŞ KUTLAMASI

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel ve Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Kurtuluş Programına katılan Halkımızın ve Öğretmen ile Öğrencilerimizin Kurtuluş Günlerini kutladılar.

KAYMAKAM GÜZEL-ÇOK GÜZEL BİR PROGRAM OLDU

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel Programın ardından yaptığı açıklamada Çaykara İlçesinin Kurtuluş programının mükemmel etkinlikler ile gerçekleştirildiğini bu anlamda programın hazırlanması ve sahneye konulmasında emeği geçen Başta İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali olmak üzere Karaöçam Ortaokulu Müdürü Fatih Kuvvetli,Ana Sınıfı Öğrfetmeni Nuran Kuvvetli ve emeği geçen öğretmen veöğrencilere teşekkür etti.

Kurtuluş programının mükemmel bir şekilde kusursuz olarak hazırlandığını,programın hazırlanması ve sahneye konulması aşamasında çıok büyük emeklerin verildiğini ifade eden Kaymakam Muhammet Güzel,dolu dolu bir program hazırlandığını,programın sadece kurtuluş programı değil aynı zamanda Milli ve Manevi değerlerin işlendiği ve öğrencilere bu değerlerin kazandırılmaya çalışıldığı bir program olduğunu sözlerine ekledi.

AÇILIŞ KONUŞMASI BAŞKAN TOK´TAN

Açılış Konuşması Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok tarafından gerçekleştirildi.

 Millet olarak tarihimizin çok büyük zaferler ile dolu olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Orta Asya´dan Anadolu´ya kadar bir çok başarı ve de zafer öykülerini tarihin altın yapraklarına yazarak Anadolu topraklarına yerleştirildiğimizi ifade etti. Trabzon İlimizin Ülkemizin en önemli yerleşim birimlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Başkan Tok   Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han´ın 1453 yılında İstanbul´u fethettiğini, bundan 8 sene sonra ise 1461 yılında Trabzon´u fethederek İstanbul´un fethini taçlandırdığını sözlerine ekledi.

Tarihin her döneminde Çaykara halkımızın gösterilen tüm kahramanlık destanlarının en ön saflarında yer aldığını ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Kurtuluş Savaşımızda da yine Çaykara Halkımızın Sayısız Kahramanlık Destanı yazdığın ı ifade etti. Gösterilen Kahramanlık Destanlarının en önemlilerinden birinin İlçemiz Sultanmurat Yaylasında yaşandığını ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Sultanmurat Yaylamızdaki Şehitlikte bir çok kahramanın yattığını ve de bu gün bizlerin onların kahramanlıkları sayesinde bu cennet vatanda huzur ve güven içerisinde yaşadığımızı sözlerine ekledi.

 Tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de iç ve dış düşmanların ülkemizi güçsüz düşürmek için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Ancak bizlerin Millet olarak birlik ve beraberlik halinde hareket ederek tüm planları ve oynanmaya çalışılan oyunları şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yok edeceğimizi sözlerine ekledi. 

MİNANUR ÇOLAK-DOĞDUĞUM YER ÇAYKARA

Çaykara´lı Şairimiz Mehmet İnan  tarafından kaleme alınan Doğduğum Yer Çaykara adlı şiir Çaykara Karaçam Ortaokulu Öğrencisi Minanur Çolak tarafından okundu.

OKUL KOROSU BÜYÜLEDİ

Karaçam Ortaokulu tarafından hazırlanan Okul Korosu birbirinden  güzel Karadeniz Türküsünü mükemmel bir şekilde seslendirdi.

SATRANÇ ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU

Çaykara Belediyesi tarafından 27 Şubat Çaykara nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ile ilgili gerçekleştirilen Satranç Turnuvasında Dereceye Giren Öğrencilere Ödül ve Madalyaları Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel tarafından verildi.

Ödül kazanan öğrenciler

Lise Öğrencileri arasında gerçekleştirilen Masa Tenisi Turnuvasında ödül kazanan öğrenciler şunlar;

SN

ADI SOYADI

OKULU

1

Onur ZENGİN

Çaykara Anadolu Lisesi

2

Ahmet GÜNAÇAR

Çaykara Anadolu Lisesi

3

İzzet BAK

Çaykara Anadolu Lisesi

4

İlyas OKUR

Çaykara Çok Programlı Anadolu Lisesi

YARIŞMADA DERECEYE GİREN ÖĞRFENCİLER ÖDÜLLERİNİ ALDILAR

Çaykara’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu münasebeti ile İlçe genelinde İlkokullar arasında gerçekleştirilen resim yarışması,ortaokullar arasında gerçekleştirilen şiir yarışması ve Lise öğrencileri arasında gerçekleştirilen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldılar.

A-İLKOKULLAR ARASI RESİM YARIŞMASI

SN

ADI SOYADI

OKULU

1

Ghazal ALFAADİS

Zeki Bilge İlkokulu

2

Berra Özüm KÖSE

Zeki Bilge İlkokulu

3

Esmanur KABAOĞLU

Karaçam İlkokulu

 

B-ORTAOKULLAR ARASI ŞİİR  YARIŞMASI

SN

ADI SOYADI

OKULU

1

Zehra Yaren ÖZDEMİR

Zeki Bilge Ortaokulu

2

Mert KUVVETLİ

Karaçam Ortaokulu

3

Edanur GÜNAÇAR

Karaçam Ortaokulu

 

C-LİSELER ARASI KOMPOZİSYON YARIŞMASI

SN

ADI SOYADI

OKULU

1

Ayşe YİĞİT

Çaykara Çok Programlı Anadolu Lisesi

KARAÇAM ANA SINIFI ÖĞRENCİLERİ GÖZ KAMAŞTIRDI

Karaçam İlkokulu Ana Sınıfı öğrencileri tarafından okunan Mehmetcik şiiri davetliler tarafından ayakta alkışlandı.

Karaçam İlkokulu ve Ortaokulu Öğrencilerinin canlandırmış olduğu Kurtuluş Savaşının dramatize edildiği gösteri çok büyük bir beğeni ile izlendi.

Ana sınıfı öğrencileri tarafından profesyonelce canlandırılan ve son bölümüne ortaokul öğrencilerinin de eşlik ettikleri gösteride Kurtuluş Savaşı en ince ayrıntılarına kadar işlenerek sahneye konuldu.

Ana Sınıfı öğrencilerin müzik eşliğinde kimi zaman kahkahalara boğan,kimi zaman ise duygusal anların yaşanmasına sebep olan sahnelerinde minik öğrencilerin profesyonel birer tiyatro oyuncusu performansı ile oyunu sahneye koyması izleyiciler tarafından çok büyük bir takdir ile karşılandı.

Programa katılan misafirlerin alkışlar eşliğinde izledikleri muhteşem oyunun sonunda Kaymakam Muhammet Güzel ve Belediye Başkanı Hanefi Tok ile birlikte protokol üyeleri öğrencileri ayakta alkışlayarak onların bu mükemmel performanslarını ödüllendirmiş oldular.

EDANUR GÜNAÇAR’DAN BU VATAN BİZİM ŞİİRİ

Karaçam Ortaokulu öğrencilerinden Edanur Günaçar tarafından okunan Bu Vatan Bizim şiiri göz kamaştırdı.

ÇAYKARA’DA YAŞAM VE GÖÇ ETKİNLİĞİ

Karaçam Ortaokulu öğrencileri tarafından sahneye konulan Çaykara’da Yaşam ve Göç isimli muhteşem gösteri davetliler tarafından büyük bir beğeni ile izlendi.Çaykara insanının günlük yaşantısından çeşitli izler taşıyan muhteşem gösteri aynı zamanda törene katılanlar için tarihi bir nostalji olma özelliği taşıdı.

Öğrencilerin profesyonel tiyatrocu ustalığı ile;

Kimi zaman odun kırmaları,

Kimi zaman çayırda ot biçmeleri,

Kimi zaman tarlada çapa yapmaları ya da bellemeleri,

Kimi zaman çayırda ot biçmeleri ve ot biçme ile kurutma ve taşıma sürecini canlandırmaları,

Ve günlük yaşamda;

Değirmende mısır unu öğütme,

Mısır ununu elekte eleme,

Sütten yoğurt,yağ ve peynir yapma

Tarladan lahana toplama ve evde lahana yemeği yapma gibi

Bir çok etkinliği sahnede Okul Müdürü Fatih Kuvvetli tarafından hazırlanan bher etkinliğe ayrı bir ritm müziği eşliğinde profesyonel bir şekilde canlandırmaları misafirler tarafından ayakta alkışlandı.

Çaykara insanının her alandaki tüm yaşam tarzının 15 dakikalık bir etkinlik içerisinde mükemmel bir şekilde dramatize edilerek sahneye konulması davetliler tarafından ayakta alkışlandı.

ÇAYKARA’NIN ŞEHİTLERİ UNUTULMADI

Çaykara İlçesinin değişik Mahallelerinde şehit olan 12 Çaykara evladı törende unutulmadı.10 Şehidimiz için 10 ayrı öğrenci sahneye önce Türk Bayrağı ile çıktılar.

Daha sonra sahneden Şehitlerimiz tek tek anons edildi.Her Şehidimizin anons edilişinde Karaçam Eğitim Kurumlarının tamamı hep bir ağızdan BURADA diye haykırırken Şehidimizi temsil eden öğrenci ise Şehidimizin fotoğrafını açtı.Bu şekilde etkinlik sonunda 10 şehidimiz bir araya getirilmiş oldu.

HALKOYUNLARI EKİBİ BÜYÜLEDİ

İlçemiz Karaçam Ortaokulu Halk Oyunları Ekibi hazırlamış oldukları muhteşem Halkoyunları gösterisi ile göz kamaştırdılar.

MEHTERAN TAKIMI GÖSTERİSİ

Çaykara İlçemizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104.Yıl Dönümü Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı tarafından sunulan muhteşem bir gösteri ile son buldu.

Çaldıkları ve okudukları birbirinden güzel marşlar ile Kurtuluş törenine muhteşem bir güzellik katan Mehteran Takımı aynı zaman okudukları birbirinden güzel marşlar ile de Kurtuluş etkinliklerine katılan yüzlerce vatandaşa muhteşem bir tarihi yolculuk da yaşatmış oldular.



Anahtar Kelimeler: Çaykara' . Coşkusu

İlginizi Çekebilir