Çaykara'da 400 Kadın İle Kooperatif Eğitim Çalıştayı

Çaykara

Çaykara Dernekpazarı Kadın Kooperatifi Eğitim Çalıştayı Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesinde yapıldı.

Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ilk Eğitim Seminerini 26 Mart 2022 Cumartesi günü Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi Salonunda gerçekleştirdi.

Çaykara’lı Hayırsever İş Adamı  Hasan Okur ile  19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çaykara’lı hemşerimiz  Ali Kemal Ayan Başkanlığında kısa bir süre önce kurulan Kadın Kooperatifi kısa bir zaman dilimi içerisinde Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerinde önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

2 Ay gibi kısa bir süre önce Kurulan Kooperatif iki İlçede kısa sürede çalışmalara başlamıştı.Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel ,Dernekpazarı Kaymakamı Anıl Adıgüzel,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık Yönetiminde gerçekleştirilen Kooperatifin çalışmalarının başında Dernek Başkanı Hacer Kuvvetli yer aldı.

Dernek Başkanı Hacer Kuvvetli yönetiminde yola çıkan Çaykara Zeki Bilge İlkokulu Sınıf Öğretmeni Gülay Yazar ile Öğretmenler Betül Çakır ve Ayşegül Sayar ,3 ay boyunca Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde her mahalleyi karış karış dolaşarak bu anlamlı çalışmanın içerisinde kadınların da yer almalarını sağlamaya çalıştılar.

Mahallelerden inanılmaz güzel geri dönüşler alan üç bayan öğretmen,Çaykara ve Dernekpazarı İlçe Merkezi ve Mahallelerinde bulunan tüm kadınları ortak bir hedef etrafında bir araya getirdi.

Bayan Öğretmenlerin bu yoğun çalışmaları Eğitim Toplantısına da yansıdı.Çaykara ve Dernekpazarı Merkez ve Mahallelerinden yaklaşık 400 kadın Eğitim çalıştayına katılarak bu alanda belki de her iki İlçede de rekor kırmış oldular.Eğitim Çalıştayında salon hınca hınç dolarken getirilen ek sandalyeler de çözüm olmadı.Bu durumda okulun ek salonları da bayanların hizmetine açıldı ve toplantıya katılan bir çok kadın Eğitim Çalıştayını ek salonlardan takip etmek zorunda kaldı.

Saat 9.00’da başlayan Kadın Kooperatifi Eğitim çalıştayı 5 saat sürdü ve saat 14.00’da sona erdi.

Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Eğitim Çalıştayına Dernekpazarı Kaymakamı Anıl Adıgüzel,Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Kooperatif Başkanı Hacer Kuvvetli,Dernekpazarı İlçe Tarım Müdürü Turgut Kılıç,Çaykara İlçe Tarım Müdürü Ersin Yavuz Birkan,Çaykara Muhtarlar Derneği Başkanı ve Soğanlı Muhtarı Engin Yazıcıoğlu,İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali katıldılar.

Çaykara’lı Hayırsever İş Adamı  Hasan Okur ile  19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çaykara’lı hemşerimiz  Ali Kemal Ayan Başkanlığında  gerçekleştirilen Eğitim Çalıştayına konuk olarak ise Organik Tarım Havzalarında Örnek Çiftçi Ünvanı ile Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Gün,Süpersol Biyoteknoloji Firması Karadeniz Bölge Temsilcisi Metehan Dikici,Ordu Perşembe Kadın Kooperatifi Başkanı Esin Baş,Emekli Öğretmen Hakkı Albayrak,Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon Hizmetleri konusunda Ziraat Yüksek Mühendisi Kamil Karataş katıldılar.

Çalıştayda Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinden yaklaşık 400 bayan mahallelerden minibüsler ile Çaykara İlçesine taşındılar ve çalıştaya katılmaları sağlandı.

BAŞKAN KUVVETLİ’DEN SELAMLAMA

Açılış,saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan Eğitim Çalıştayında daha sonra Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hacer Kuvvetli tarafından bir selamlama konuşması gerçekleştirildi.Aynı zamanda Programın sunumu da Hacer Kuvvetli tarafından yapıldı.

BAŞKAN OKUR-HEDEFİMİZ ÇAYKARA VE DERNEKPAZARI İLÇELERİNE HİZMET VERMEK

Proje ile ilgili sunum konuşmasını gerçekleştiren Çaykara’lı Hayırsever İş adamı Hasan Okur hedeflerinin Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerine hizmet vermek olduğunu,arazi yapısı bakımından her iki ilçenin de sınırlı bir arazi yapısına sahip olduğunu ancak Karadeniz Kadınının çalışkanlığını ve üretkenliğini çok iyi bildikleri için kadınlarımızın kendilerinde var olan bu pozitif enerji ve çalışma sevdasını harekete geçirmek amacı ile bu kooperatifi kurduklarını ve yola koyulduklarını ifade etti.

Kadınlarımızın Toplantıya  göstermiş oldukları bu muhteşem ilginin kendilerini fazlası ile mutlu ettiğini ifade eden Hasan Okur,kadınlarımızın bu yoğun ilgilerinin kendilerinin doğru yolda olduklarının en güzel kanıtı olduğunu,bıkmadan,usanmadan ve yorulmadan bu yolda yürümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bu yolun bir hizmet yolu olduğunu,içinde Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerine hizmet sevdası barındırdığını ifade eden Hayırsever İş Adamı Hasan Okur,kendilerini bu yolda hiçbir maddi beklentilerinin asla bulunmadığını,Turizm ile Dünyaya mal olmuş olan Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinin bundan sonra ise Organik Tarım ile Türkiye ve Dünya Gündemine gelmesinin en önemli hedefleri olduğunu ifade etti.

Kadın Kooperatifi olarak kuracakları tesisin finansmanının Trabzon Büyükşehir Belediyesi olacağını ifade eden Hayırsever İş Adamı Hasan Okur bu anlamda tüm Çaykara’lı ve Dernekpazar’lı hemşeriler olarak Çaykara’lı Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’na minnet borçlu olduğumuzu ifade etti.

Çaykara Uzungöl yolu üzerinde Koldere mahallesinde Organik Tarım Tesisinin kurulacağını ifade eden Hasan Okur ilk yıl itibarı ile tam kapasite ile üretime başlayamayabileceklerini deneme ve ıslah çalışmaları yapabileceklerini,ancak üretecekleri ürünlerin önümüzdeki seneler için önlerini görebilmeleri açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Kadın Kooperatifi olarak Kuracakları Organik Tarım Tesisinde 5 senelik bir süre içerisinde 5 milyon TL’nin üzerinde bir gelir beklendiğini bu rakamın yöremiz kadını için çok önemli olduğunu ve yöremiz kadınının üretim anlamında önünü görebilmesini sağlayacağını ve ufkunun açılacağını ifade etti.

Çaykara Ve Dernekpazarı İlçelerinde bu anlamlı çalışmayı başlatan başta Dernek Başkanı Hacer Kuvvetli olmak üzere 3 öğretmen  Gülay Yazar,Betül Çakır ve Ayşegül Sayar’ın iki ilçe kadınları için yapmış oldukları bu örnek çalışmanın her türlü takdiri hak ettiğini sözlerine ekledi.

Okur konuşmasına şu şekilde devam etti.

Üretim Çiftliği ile ilgili hazırlıklarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.Ürettiğimiz ürünlerin pazarlamasını biz yapacağız.Üreteceğimiz ürünlerin marka,satış ve ambalaj kaygısı olmayacak.Tüm hazırlıklarımızı,planlamalarımızı bana göre yaptık.

Organik Tarım ile ilgili olarak kadınlarımızı ysal işlemler ile hiç uğraştırmayacağız.Kooperatif olarak bizler gerekli olan tüm çalışmaları gerçekleştireceğiz.

PROF DR. ALİ KEMAL AYAN-EN BÜYÜK SEVDAMIZ ÇAYKARA

Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde bir Kadın Kooperafi Kurma çalışmalarının her iki İlçeye hizmet sevdasından yola çıkarak başladığını ifade ederek konuşmasına başlayan 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çaykara’lı hemşerimiz  Ali Kemal Ayan, bu proje ile hedeflerinin her yönü ile doğal olan Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde yaşayan çalışkan kadınlarımızın üretime de katkı yaparak bu alandaki farklarını da ortaya koymak olduğunu bu anlamda bu proje ile Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerine yapay hiçbir ürünün bulunmayacağını  tüketilen her şeyin doğal olacağını ifade etti.

1970’li yıllarda köylerde yaşam oranının %76 dolaylarında bulunduğunu ifade eden Profesör Ali Kemal Ayan o dönemde köylerde bulunan tüm arazilerin ekilip biçildiğini insanların karınlarını bu bölgeden elde ettikleri ürünlerle doyurarak yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti

Günümüz Dünyasında şartların değiştiğini ifade eden Profesör Ayan, günümüz dünyasında köylerde yaşayan insan sayısının %6’lara düştüğünü insanların şehirlere akın ettiklerini,Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde başlatmış oldukları bu proje ile bölgemizde ters göçü başlatmayı hedeflediklerini köylerden şehirlere göç eden insanların bu proje ile yeniden üretime katkı sağlamak amacı ile köylere geri döneceklerini ifade etti.

Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı konusunun kendi uzmanlık alanı olduğunu 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölümünde Öğretim görevlisi olarak görev yaptığını ifade eden Prof. Dr. Ali Kemal Ayan bir Çaykara’lı olarak yılların bilgi ve tecrübeleri ile Çaykara’lı Kadınlarımıza ışık olmak istediğini,onlara yol göstermek istediğini,bilgi ve tecrübelerinden Çaykara Ve Dernekpazarı İlçelerinde bulunan vatandaşlarımızın da faydalanabilmeleri için bu güzel ve anlamlı çalışmanın içinde yer aldığını ifade etti.

ISIRGAN SOLİSYONU MUCİZESİ

Isırgan Otunun Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde çok fazla bulunduğunu ve yararlı bir bitki olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Kemal Ayan,oysa bunun insanlar tarafından çok fazla bilinmediğini, Isırgan Otunun hem tarlalarımızda bulunan zararlı hayvanlardan arındırılması anlamında hem de gübre anlamında son derece faydalı olduğunu söyledi.

Yağmur sularının mutlaka tarımda kullanılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, 10 litre yağmur suyuna 1 kg Isırgan otu(1/10 oranında) katılarak iyice karıştırılması gerektiğini ve bu karışımın kapalı bir ortamda 15 gün bekletildikten sonra suyunun süzülmesi gerektiğini geride kalan ısırgan otunun ise ağır bir kokusunun olacağını ancak bunun tarla için son derece verimli olduğunu hem tarlada bulunan zararlı maddelerden arındırılması hem de gübre anlamında tarlada çok rahatlıkla kullanılabileceğini ve toprağın verimini artıracağını ifade etti.

Tarımda verim elde etme anlamında  Isırgan otunun çok faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr Ali Kemal Ayan Isırgan Otu’nun çıkarmış olduğu ağır koku sebebi ile yabani hayvanların da tarım alanına yaklaşamadıklarını bu şekilde bir taşla iki kuş vurmuş olacağımızı hem tarlanın verimini artıracağımızı hem de tarlayı yabani hayvanlardan da korumuş olacaklarını sözlerine ekledi.

Tarla ve bahçelerimizde kullanmakta olduğumuz gübre konusuna değinen Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, hayvan sidiğinin gübreye zarar verdiğini ahırlardan çıkarılan gübrelerin üzerlerine mutlaka bir miktar kireç atılması ve üzerlerinin 2-3 ay kapatılarak çürümeye terk edilmesi gerektiği,ancak bu şekilde gübre olarak tarlalarımızda toprağın verimini artırabileceği,aksi takdirde yaş ve üzerine kireç atılmamış hayvan gübresinin tarlalarımıza çok fazla bir faydalarının olmayacağını sözlerine ekledi.

Üzerine kireç atılmış ve havasız ortamda çürümeye terk edilmiş olan hayvan gübresinin tüm canlıların yaşam ortamını da ortadan kaldırdığını ifade eden Prof. Dr. Ayan, bu şekilde de halk arasında yaygın olan gübrenin olduğu yerde sivrisinek olur tezinin ortadan kalkmış olacağını,kireç ve çürümüş hayvan gübresinin bulunduğu ortamda sivrisineklerin yaşam alanının da tamamen ortadan kalkmış olacağını sözlerine ekledi.

PERŞEMBE KADIN KOOPERATİFLERİ BAŞKANI BAŞ ÇAYKARA’YA ÖRNEK OLDU

Çaykara Dernekpazarı Kadın Kooperatifi Eğitim Çalıştayı için Ordu Perşembe’den Çaykara İlçesine gelen örnek girişimci Perşembe Kadın Kolları Başkanı Esin Baş Eğitim çalıştayında bir konuşma yaptı.

Perşembe Kadın Kooperatifinin aktif olarak üretim yaptığına dikkat çeken Esin Baş, “Şu anda kadın girişimcilerimiz, kurdukları kadın kooperatifimiz çatısı altında çalışmalarına devam ediyor. Kuruluş aşamasında biraz sıkıntılar çektik, Ama şu anda ürünlerimiz piyasaya çıktı. Bölgemizde bulunan ziyan olan meyveleri burada kurutma yöntemiyle, konserve yöntemiyle piyasaya kazandırıyoruz.

Esin Baş, Tarım ve Orman Bakanlığının da destekleriyle kurulan tesiste meyvelerin işlenerek ekonomiye kazandırıldığını ifade ederek, “Kurutma tesisinde aynı zamanda üretilen meyvelerin işlenmesi ve değerlendirilmesini de gerçekleştiriliyor. Çeşitli ürünler burada marmelata, pekmeze, meyve kurusuna dönüştürülmek suretiyle ekonomiye katkı sağlanmaya çalışılıyor. Bugüne kadar Bakanlık olarak, Ordu Valiliğinin katkılarıyla kadınlarımıza her türlü desteği verdik, bundan sonra da kadın çiftçilerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.
Kooperatif Başkanı  Esin Baş tesisin kurulma amacından ve yapılan işlemlerden bahsetti, “Perşembe Üretici Kadınlar Derneği olarak başladığımız bu yolda, Perşembe Üretme İşletme Kadın Kooperatifi olarak devam ediyoruz. 7 ortak ve 50 kadın üyemiz var. Kadınlarla birlikte çok güzel işler yapıyoruz, bütün meyve ve sebze aklınıza gelebilecek bütün ürünleri burada kurutabiliyoruz, işleyebiliyoruz. Çok güzel meyve kuruları yapabiliyoruz. Günlük bir ton kurutma kapasitemiz var. Bizden de ürün temini yapabilirler. Herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Tesiste hiçbir meyvenin atılmadığını ifade eden Kadın Girişimci Esin Baş, ise, “Hurma, kivi, ısırgan aklınıza ne geliyorsa bütün meyve ve sebzeleri kurutuyoruz. Biz sadece manevi destek istiyoruz. Yanımızda olsunlar istiyoruz. İnşallah bunu da başaracağız” diyerek, sözlerini noktaladı.  

EMEKLİ ÖĞRETMEN ALBAYRAK BÖLGEDE YETİŞEBİLECEK BİTKŞİLERİ SIRALADI

Eğitim Çalıştayında söz alan Dernekpazarı İlçesinden Emekli Öğretmen Hakkı Albayrak Bölgede üretimi yapılabilecek meyve ve sebzeler hakkında bilgi verdi.

EJDER MEYVESİ

Ejder meyvesi kaktüs türlerinden olan bir meyvedir. Bilimsel adı ise Hylocereus olarak bilinen bu meyve tatlı pitaya şeklinde adlandırılır. Ejder meyvesi son yıllarda iyice popülerleşmiş olan bir meyve olmuştur. Ejder meyvesi antioksidan bakımından zengin olan bir meyedir. Tropikal meyvelerden birisi olarak adlandırılır.Bölgemizde yetişir.

TATLI PATATES

 İçerisine A, C, B ve B6 vitaminlerini bulundurur. Çok önemli bir lif kaynağıdır.

Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır.

Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar.

Tok tutma özelliği sayesinde ani bastıran açlıkların önüne geçer, kilo vermenize yardımcı olur.

GÜZ YEMİŞİ

Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde kolaylıkla yetişir.Bir ağaç 25-30 kg meyve verebiliyor.

FRENK ÜZÜMÜ

Kış üzümü olarak da bilinir.Siyah,sarı,beyaz ve kırmızı çeşitleri vardır.80 Rakımından 1500 rkımlı olan yere kadar yetişir.

ALTIN ÇİLEK

Genellikle yaylalarda bulunur.Doğal ortamlarda bulunur.Sarı renkte olanı yenebilir.Kırmızı  renkte olan çilek zehirlidir ve yenmez.

ASMA BAMYA

Yaz kış yeşildir.Dolması,kızartması yapılır.Üretimi çok basittir.Bölgede çok kolaylıkla yetiştirilir.

GÜZ HIYARI

Dikimi Nisan ayında yapılır.Kasım ayına kadar toplanabilir.Köselesinden fide veriyor.Bu fideler dikilerek yeni ürün elde ediliyor.15 Günde bir yetişiyor ve toplanıyor.Elma,armut gibi yenilebileceği gibi rendelenerek salata yapımında kullanılabilşir.Yine cacık yapımında kullanılabilir.

Çürümeyen bir meyvedir.Kış boyunca mayıs ayına kadar çok kolaylıkla saklanabilir ve tüketilebilir.Turşusu da yapılabilir.

ÇİN FASÜLYESİ

Büyüklüğü mercimek kadar uzunluğu 4-5 cm.Çok lezzetlidir.Tohumu pahalıdır.Tohumunun tanesi 10 TL civarındadır.

KARAÇAM FASÜLYESİ

Çaykara İlçesinin yüksek mahallelerinde üretilen fasülyeler çok lezzetlidirler.Karaçam buna örnektir.Rize’de meşhur kurufasülyeci her sene 4 tokn kuru fasülyeyi Karaçamn Mahallesinden satın almaktadır.

SALUT

Bölgemizin en önemli yiyeceklerinden bir tanesidir.Yabani otlar ile karıştırılmamalıdır.

ZİRAAT MÜHENDİSİ KARAKAŞ-ORGANİK TARIMA NASIL GEÇECEĞİZ

Eğitim çalıştayına Ankara’dan çalıştay için Çaykara İlçesine gelen Ziraat Yüksek Mühendisi Kamil Karakaş Organik Tarım ve Organik Tarım Başvurusunun nasıl yapılacağı konularında bilgi verdi.

Organik Tarım son yılların gözde sektörlerinin başında geliyor. Endüstriyel üretim yöntemlerinden uzak, tarımsal ilaç, suni gübre ve antibiyotik gibi yöntemler yerine doğal yöntemlerin kullanıldığı sağlıklı üretime organik tarım üretimi deniliyor. Üretim süreçleri adım adım takip edilen ve organik tarım alanlarında üretilen ürünlere organik ürün sertifikası verilir.

Organik tarım yapmak isteyenler Organik Tarım Desteği alarak iş hacimlerini büyütebilirler. Alan bazlı desteklemelerde Tarım Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilerin hesabına geçiriliyor. Fındık, çay, meyve, sebze, gübre ve iyi tarım uygulamalarının yanı sıra tarla parası gibi destek ödemeler de alan bazlı destek ödemeleri adı altında çiftçilere sunuluyor.

Organik tarım yapabilmek için organik kayıt sistemi olan OTBİS'e kaydolmak ve organik tarım sertifikası almak gerekiyor. Tarım alanında üretilen ürünlerin organik sertifikası adı altında satılması için sertifikalı olması gerekiyor. Organik tarım tebliğinde belirtilmiş olan esasları karşılayan tarzda üretim yapan çiftçilere destek ödemesi yapılabiliyor.

ORGANİK TARIM DESTEĞİ ALMAK İSTEYENLR NELER YAPMALI?

Gerekli başvuru dilekçesini doldurarak belirli bir süre içerisinde tarım il veya ilçe müdürlüklerine dilekçe teslim etmeli.

Çiftçilerin dilekçeyi teslim ettikten sonra organik kayıt sistemi olan OTBİS'e kayıt yaptırmalı.

Organik üretim yapılacak olan alanın başvuru sahibi adına kayıtlı olması gerekli ve hasat yapılan yıl organik ürün statüsüne uygun üretim yapmak gerekli.

Uygun alanlarda üretilen ürünlerin organik sertifikasının düzenlenmiş olması ve ürünlerin OTBİS'e kayıtlı olması gerekiyor.

OTBİS sistemine kaydedilen ve güncellemesi yapılan tüm ürünlerin sorumluluğu başvuru sahibi olan çiftçiye ait.

KAYMAKAM GÜZEL-KADINLARIMIZIN ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ

Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinin özel ve farklı İlçeler olduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,kurulan Kadın Kooperatifinin kadınlarımızın üretime katkı sağlamaları açısından örnek ve farklı bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.

Her iki İlçenin de çetin bir coğrafyaya ve sınırlı bir arazi yapısına sahip olduğunu ifade eden Kaymakam Güzel,ancak bu iki İlçede de Karadeniz insanının çalışkanlığını,Karadeniz insanının üretkenliğini her anlamda görmenin mümkün olduğunu Kadın Kooperatifinin çalışmalarının da bunun en güzel örneği olduğunu ifade etti.

Kadınlarımızın Eğitim Çalıştayına göstermiş oldukları bu yoğun ilginin her türlü övgüye layık olduğunu ifade eden Kaymakam Güzel,Kadın Kooperatifinin bu örnek çalışması ile Ülke genelinde ses getirecek çok önemli bir çalışmaya başladığını sözlerine ekledi.

KAYMAKAM ADIGÜZEL-ALKIŞLANACAK BİR PROJE

Her iki İlçe Kadınlarını içerisinde yer almış olduğu bu örnek çalışmanın her yönü ile alkışlanması gerektiğini ifade ederek konuşmasına Başlayan Dernekpazarı Kaymakamı Anıl Adıgüzel, bu güzel iki İlçenin her şeyin en iyisine layık olduğunu gerçekleştirilmekte olan bu çalışmanın bunun en güzel örneği olduğunu sözlerine ekledi.

Kadınlarımızın üretimin içerisinde aktif olarak yer almalarını fazlası ile önemsediklerini ifade eden Kaymakam Adıgüzel,hem Çaykara hem de Dernekpazarı Kaymakamlıkları olarak bu anlamlı projeyi çok fazla önemsediklerini ve her türlü katkıyı verme gayreti içerisinde olacaklarını ifade etti.

Kadınlarımızın Eğitim Çalıştayına göstermiş oldukları yoğun katılımın her türlü övgüyü fazlası ile hak ettiğini ifade eden Kaymakam Afıgüzel,Çaykara ve Dernekpazarı’nın bu çalışma ile farkını bir kere daha ortaya koymuş olduğunu sözlerine ekledi.

BAŞKAN TOK-HER ZAMAN KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ

Çaykara ve Dernekpazarı Belediyeleri olarak her konuda olduğu gibi Kadın Kooperatifi ve kadınlarımızın üretime katkı sağlamaları konusunda her  zaman kadınlarımızın yanında olduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Karadeniz kadının cefakar ve vefakar olduğunu,evinde mükemmel ve örnek bir anne olduğu gibi üretim ve iş dünyasında da ekonomiye katkı sağlayacak çalışmaların içerisinde aktif olarak yer aldığını sözlerine ekledi.

Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin her iki İlçemizde bulunan kadınlarımızı üretime katkı sağlanma anlamında çok büyük bir katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Belediye Başkanı Tok,Kooperatif tarafından üretimi gerçekleştirilecek olan ürünlerin üretimi ve pazarlanması anlamında her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Başta Hayırsever İş Adamı Hasan Okur ve Prof. Dr Ali Kemal Ayan olmak üzere Kadın Kooperatifinin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Belediye Başkanı Hanefi Tok,senelerdir siyasetin içinde olduğunu,bu gün 400 kadının bu Kooperatif için Çaykara İlçesinde toplandığını,bu durumun kendisini fazlası ile mutlu ettiğini ve bu kadar insanı aynı hedef etrafında bir araya getirmenin hem çok zor hem de çok güzel ve takdir edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

BAŞKAN AŞIK-KADINLARIMIZ HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIKTIR

Bölgemizin tarihsel sürecine bakıldığı zaman Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde bulunan kadınların tarihin her döneminde çalışkanlıkları ile ön planda olduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr.Mehmet Aşık,tarihin her döneminde kadınlarımızın hem evde örnek bir anne hem de kimi zaman mezirede,kimi zaman yaylada,tarlada,çayırda her zaman iş hayatının içerisinde aktif olarak yer aldıklarını ifade etti.

Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kuruluşunu çok fazla önemsediklerini ifade eden Başkan Aşık,bu Kooperatif aracılığı ile bölgemiz kadınının çalışkanlığı ve zekası ile neleri başarabileceğini herkesin göreceğini sözlerine ekledi.

Kadınlarımızın Eğitim Çalıştayına göstermiş oldukları yoğun katılım her türlü övgüyü hak ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Aşık,her iki İlçe için güneşin yakın olduğunu ve güzel günler göreceklerine inancının tam olduğunu ifade etti.

BETÜL ÇAKIR-ÇAYKARA VE DERNEKPAZARI İLÇELERİNİ KARIŞ KARIŞ DOLAŞTIK

Eğitim çalıştayının son bölümünde konuşmalara yer verildi.Genel Kurulda söz alan Betül Çakır Proje ekibindeki arkadaşları ile birlikte Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerini karış karış dolaştıklarını ve her kadınımıza ulaşarak projelerini anlatma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti.

Araç temini konusunda Çaykara İlçe Tarım Müdürlüğü ile Çaykara Belediyesinin kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade eden Betül Çakır,ulaştıkları mahallelerde bayanları bir araya toplayarak hem bayanların sorunlarını dinlediklerini hem projelerini anlattıklarını hem de bayanların bu konu ile ilgili düşüncelerine baş vurduklarını ifade etti.

Ziyaret esnasında yaşlı bayanların buralardan ekmek çıkmaz diye çocuklarını buralardan çıkardıklarını gurbete gönderdiklerini,bu yüzden de arazilerin ekilip biçilmediği için boş kaldığını ifade eden Betül Çakır ziyarette boş bırakılan bu arazilerin üretim amaçlı olarak nasıl kullanılabileceği konusunda bayanların ufkunu açtıklarını sözlerine ekledi.

Bayanlara bundan sonra iki İlçede de çok önemli bir dönüşüm başlayacağını anlattıklarını ifade eden Betül Özer,sınırlı arazilerde kaliteli ve organik ürünler üretileceğini,bu şekilde bölge kadınlarımızın üretime aktif olarak katılacaklarını ifade ettiklerini söyledi.

BAŞKAN KILIÇ VE BAŞKAN BİRKAN’DAN BİRER TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Dernekpazarı İlçe Tarım Müdürü Temel Kılıç ile Çaykara İlçe Tarım Müdürü Ersin Yavuz Birkan kurulan Kadın Kooperatifi ve  hazırlanan projenin her iki İlçe için son derece önemli olduğunu Kooperatifin kurulmasında emeği geçen herkese mine borçlu olduklarını,bu anlamda her iki İlçe bayanlarını bu anlamlı Eğitim Çalıştayına göstermiş oldukları bu yoğun katılımın kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ettiler.



İlginizi Çekebilir