Çaykara'da Bağımlılık İle Mücadele Çalıştayı

Çaykara

Çaykara M.İlhan Durgun Devlet Hastanesi tarafından Bağımlılık ile Mücadele ve madde bağımlılığı çalıştayı gerçekleştirildi.

Çaykara M.İlhan Durgun Devlet Hastanesi tarafından Bağımlılık ile Mücadele ve madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırılması amacıyla Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı gerçekleştirildi. Başhekim Abdullah Kaan Kurt Yönetiminde gerçekleştirilen Çalıştay  6 Nisan 2022 Çarşamba Günü saat 10.00’da gerçekleştirildi.

Çalıştaya Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Çaykara İlçe Jandarma Bölük Komutanı J.Astsb.Kd.Bşçvş. Aşkın Hava,İlçe Emniyet Amiri Alparslan Albayrak,MHP Çaykara İlçe Başkanı Savaş Öksüz,Çaykara Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Savaş Dündar,Çaykara Muhtarlar Derneği Başkanı ve Soğanlı Mahallesi Muhtarı Engin Yazıcıoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri,Çaykara Müftüsü Vahit Şenocak,Kurum ve Daire Amirleri ve Okul Müdürleri katıldılar.

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde gerçekleştirilen 'Bağımlılıkla mücadele çalıştayı', Çaykara  İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Çaykara Kaymakamlığı  konferans salonunda gerçekleştirildi. Çalıştay da ilçede mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunların tespitine yönelik çözüm önerilerini bulmak amacıyla uyuşturucu, alkol, tütün, teknoloji ve davranışsal bağımlılık konuları ele alındı.

AÇILIŞ KONUŞMASI BAŞHEKİM KURT’TAN

Çalıştayın Açılış Konuşması Çaykara M.İlhan Durgun Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Kaan Kurt tarafından gerçekleştirildi.

Çalıştayın amacının ilçede mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini bulmak olduğunu belirten Çaykara M.İlhan Durgun Devlet Hastanesi Baş Hekimi Uzman Doktor Abdullah Kaan Kurt "Çalıştayı alkol bağımlılığı, uyuşturucu madde bağımlılığı, davranışsal yani teknoloji, oyun, kumar bağımlılığı, tütün ve sigara bağımlılığı adı altında 4 ana başlıkta topladık. Çalıştayımızın amacı, özellikle ilçemizde mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunların tespitine yönelik çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Çözüm önerilerini ortaya koyarken kişisel fikirleri ön planda tutuyoruz. Çok sayıda katılımcımız var ve onların fikirleri bizim için çok önemli. Her grupta yaklaşık 10 kişi fikirleri derleyip bir şekilde çözüm önerisi bulmaya çalışıyor. Çalıştayımıza kurum yöneticileri, riskli mahallelerin muhtarları, taksi şoförleri, minibüs şoförleri ve konuyla ilgisi olan herkesi dahil ettik. Çalıştayın sonucunda elde ettiğimiz çözüm önerilerini bir rapor halinde sentezleyip mevcut sorunumuzun çözümüne yönelik kullanacağız" dedi

Kurt yaptığı konuşmada çalıştayın temel amacının bağımlılıkla mücadele kapsamında sorun ve çözüm önerilerinin tartışılması, katılımcıların tecrübe ve bilgilerini paylaşması, ülkede yürütülen çalışmaların kamuoyuna aktarılması olduğunu ifade ederek, “Bu çalıştay ülke genelini kapsayacak şekilde belli standart çalışma ve palana uygun olarak yürütülecektir. Burada katılımcılardan bağımlılıkla mücadele çalışmalarına katkı sunacak, yenilik getirecek uygulamaları paylaşacak görüş ve önerileri ‘ben olsaydım’ etiketiyle toplantı sonrası çıktıya dönüştürecek, ildeki çalışmalarda değerlendirmek üzere rapor hazırlanacaktır. İlimizin nihai çalışmasından sonra bölge toplantıları yapılacak, bölge toplantılarında da bunlar değerlendirildikten sonra bağımlılıkla mücadele şurasında ve uluslar arası kuruluşlarda da sunulmak üzere rapor hazırlanacaktır. İlçemizde Sayın Kaymakamımızın başkanlığında bağımlılıkla mücadele koordinasyon kurulu toplantıları belli periyotlarla yapılmaktadır. Burada bütün kuruluşlar görüşlerini, yaptıkları çalışmaları bildirmektedir.” dedi. 

Çalıştayda Bağımlılık ile Mücadele konusunda Genel Bilgiler veren Başhekim Abdullah Kaan Kurt,Çaykara İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Bağımlılık ile Mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları Maddeler halinde sıraladı.Bu çalışmalar;

İlçenin uygun yerlerine uyarı afişleri asmak

Okulları ziyaret ederek öğrencilere Bağımlılık konusunda Eğitimler vermek

Toplu yerlerde insanları bilgilendirme çalışmaları

İlçenin uygun yerlerine Madde Bağımlılığı ile ilgili dikkat çeken Sloganlar yerleştirmek

KAYMAKAM GÜZEL-“HEP BİRLİKTE BUNUN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”

Çalıştay’da bir konuşma gerçekleştiren Çaykara  Kaymakamı Muhammet Güzel, “Bütün arkadaşlarımız görevlerini en iyi şekilde yerine getirerek, bu mücadeleyi en iyi şekilde ortaya koyuyoruz. Bu mücadele İçişleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve devletimizin tamamının en önceliğine aldığı konulardan bir tanesi. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı sorunu bütün dünyanın sorunu. Bütün dünyanın en birinci sorunlarından bir tanesi.

Devlet olarak da millet olarak da mücadele etmenin yol ve yöntemlerini sürekli geliştiriyoruz. Bizler de ilçelerimizde devletimizin bize yol göstericiliğinde kurum ve kuruluşlar olarak en iyi şekilde görevimizi yaparak gençlerimizin, insanlarımızın bu madde bağımlılığı illetine düşmemesi için hep birlikte gayret gösteriyoruz. Bugün çalıştayımızı kamu kurum ve kuruluşlarının siz değerli arkadaşlarımızla gerçekleştiriyoruz. İnşallah verimli bir çalıştay gerçekleştirmiş oluruz. Burada bulunan büyük bir çoğunluğumuzun evladı vardır. Hepimizin evladını maalesef uyuşturucu tacirleri çeşitli sebeplerle bu tuzağa düşürebiliyorlar. Bizler mücadele noktasında en iyi şekilde mücadele edeceğiz. O yüzden çok ama çok çok ciddiye almamız gereken bir konu. Hepimizin çok sıkı bir şekilde mücadele etmesi gereken bir alanla uğraşıyoruz. Burada gerek adliyemiz gerek emniyetimiz, jandarmamız, belediyemiz bizler nice olaylarla karşılaşıyoruz. En öncelikli iki konu varsa biri madde ve uyuşturucu ile mücadele olarak kendime belirledim. Kaymakamların ilçede yüzlerce görevi var ama bunların içinde önceliğimize aldığımız uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele. Hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz” dedi.

ÇAYKARA İLÇE EMNİYETTEN SUNUM SUNUM

Çaykara İlçe Emniyet Amirliği Personellerinden Polis Memuru Yunus Emre Bayraktar tarafından Çaykara İlçe Emniyet Amirliği tarafından okulların,kafe ve kıraathane ile işletmelerin düzenli olarak denetlendikleri,okullarda öğrencilere yönelik,yollarda gerçekleştirmiş oldukları denetimlerde ve vatandaşlara yönelik olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

ÇAYKARA İLÇE JANDARMADAN SUNUM

Çaykara İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı personellerinden J. Astsb. Çvş. Fatmanur Ünal tarafından Çaykara İlçesinde Bağımlılık ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ve son 5 yıl içinde Çaykara İlçesinin Bağımlılık oranları ile ilgili detaylı bir sunum çalışması gerçekleştirildi.

HEMŞİRE TUNCER’DEN MADDE BAĞIMLILIĞI SUNUMU

Çaykara M.İlhan Durgun Devlet Hastanesi personellerinden Hemşire Sultan Özkul Tuncer tarafından Madde Bağımlılığı ile ilgili sunum çalışması gerçekleştirildi.

BEN OLSAYDIM ETKİNLİĞİ

Çalıştayın son bölümünde katılımcılar 4 ayrı gruba ayrıldılar ve İlçe Devlet Hastanesi personeli rehberliğinde katılımcılara 4 ayrı konuda “Ben Olsaydım” etkinliği gerçekleştirildi.

Konu Başlıkları

1-Alkol Bağımlılığı

2-Davranışsal Bağımlılık

3-Uyuşturucu Bağımlılığı

4-Tütün Bağımlılığı

Etkilikte her gruba Ben Osaydım etkinliği ile bu bağımlılığa yakalanmış olsalar çözüm önerileri neler olurdu çalışması yaptırıldı.Daha sonra bu çalışmalar diğer gruplar ile paylaşıldı.

ÇALIŞTAYDAN  KISA NOTLAR

ANNE BABALARA TAVSİYELER

Çalıştayda İnternet Bağımlılığı ile ilgili anne babalara tavsiyelerde bulunuldu.İşte o  tavsiyeler

1-Herkesin kullanımına açık İnternet ağlarında alış veriş ve bankacılık işlemlerini yaspma

2-Güçlü Şifre belirle

3-Çocukların oyunlarının içeriğini ve harcadığı zamanı kontrol et

4-Olumsuz içerikler ile karşılaştığında hakkını ara

5-Sosyal ağlarda çocuklarınla arkadaş ol

Çocukların yaşına uygun ve güvenli olan internet sitelerini belirle

GENÇLERE TAVSİYELER

Çalıştayda Madde Bağımlılığı ile ilgili çocuklara ve gençlere psikolojik dayanıklılığı artırmak için  altın tavsiyelerde bulunuldu.İşte o tavsiyeler.

1-İyi ilişkiler kur

2-Umudunu kaybetme

3-Değişimin yaşamın bir parçası olduğunu kabullen

4-Resmin bütününe bakmaya çalış

5-Kararlı davrasn

6-Karşına çıkan krizleri,üstesinden gelinmez sorunlar gibi görmekten kaçın

7-Kendine dair olumlu bakış açısı geliştir

8-Hedeflerine doğru hareket et

9-Zorlu hayat koşullarının ardından,kendinle,ilişkilerinle,hayat ile ilgili yeni özelliklerini keşfet

10-Kendine iyi bak

GENÇLER VE RUH SAĞLIĞI TAVSİYELERİ

1-Düzenli egzersiz yapın.

2-Dengeli beslenin

3-Bol su için

4-İyi ilişkiler kurun

5-Olumlu düşünün

6-Uykunuza dikkat edin

7-İyi bir dinleyici olun

8-Duygularınızı paylaşın

9-Yeni şeyler üretin

10-Yeni şeyler öğrenin ve keşfedin

11-Destek alın

12-Gülümseyin



İlginizi Çekebilir