Çaykara'da Forodigo'dan Sezon Finali

Çaykara

Çaykara İlçesinde Giyim Kültürünü yaşatmak üzere açılan Forodigo Kursu 8. Sezonunu tamamladı

Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz tarafından açılan ve yaklaşık 8 senedir Çaykara İlçesinde Giyim Kültürünü yaşatmaya çalışan Forodigo  Kursu 2021-2022 Yıl Sonu Sergisi 14  Haziran 2021 Salı Günü Çaykara Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirildi. Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan ve 8 senedir Çaykara İlçesinde Giyim Kültürünü yaşatmaya çalışan Forodigo Kursu 2021-2022 Sezonunda da geçtiğimiz senelerde olduğu gibi birbirinden güzel ürünler üreterek Çaykara Kültürünü yaşatmaya çalıştı.

Kursiyer Bayanlar tarafından En ağır modeller kullanılarak ve kendirden yapılan birbirinden güzel el emeği göz nuru dokuma eserler muhteşem görüntüleri ile göz kamaştırıyor. Forodigo Kursu Yıl Sonu Sergisi Çaykara Halk Eğitim Merkezi Salonunda 14 Haziran 2022 Salı Günü açıldı ve Çaykara İnsanının beğenisine sunuldu.

ŞARK KÖŞESİ GÖZ KAMAŞTIRDI

Kursiyer bayanlar tarafından Çaykara İlçesinin geleneksel ev hayatının bire bir yansıtıldığı Geleneksel Şark Köşesi ziyaretçiler tarafından çok beğenildi.Kaymakam Güzel ve Başkan Tok Şark köşesini çok beğendi ve ikramlık çaylarını şark köşesinde yudumladılar.

ESERLER BÜYÜLÜYOR

Çaykara kadınının hünerli elleri ile bir sene boyunca çok büyük emekler vererek hazırlamış olduğu birbirinden güzel nakış,işleme ve el işlerinden oluşan onlarca ürün hem estetik görünümleri,hem şık tasarımları hem de verilen emeğin haklı gururu ile Çaykara insanının ziyaretini bekliyor.

SERGİ İKİ GÜN BOYUNCA GEZİLEBİLECEK

Çaykara Halkeğitim Merkezi Forodigo Sergisi 14 ve 15 Haziran 2022 Salı ve Çarşamba Günleri Çaykara insanı tarafından ziyaret edilebilecek.

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel ve Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ,Forodigo Yıl Sonu Sergisini ziyaret ederek hem sergiyi gezdi hem de Kursiyerler ile sohbet etti.Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan ile birlikte gerçekleştirilen ziyarette Kaymakam Muhammet Güzel ve Belediye Başkanı Hanefi Tok Kursiyerlere Çaykara Kültürüne sunmuş oldukları emek ve katkıdan dolayı teşekkür etti.

KAYMAKAM GÜZEL-ÇAYKARA HER ALANDA ÖZEL VE FARKLI BİR İLÇE

Çaykara İlçesinin her yönü ile çok farklı ve özel bir İlçe olduğunu ifade eden Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Çaykara insanının çalışkanlığı,üretkenliği ve ekonomiye katmış olduğu artı değeri ile her yerde farklı ve özel bir ilçe olmayı başardığını sözlerine ekledi.

Forodigo Kursunun Çaykara İlçesinin yüzyıllardır süregelen giyim kültürünü yaşatabilmek ve bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek anlamında çok önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Kaymakam Güzel ,Forodigo Kültürünün Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen Trabzon Günlerinde ziyaretçiler tarafından ilgi odağı olduğunu ve buralarda Forodigo Kültürünün en iyi şekilde temsil edildiğini sözlerine ekledi.

BAŞKAN TOK-FORODİGO GİYİM KÜLTÜRÜMÜZÜ BAŞARI İLE TEMSİL EDİYOR

Çaykara Belediyesi olarak Çaykara Kadınımızın her alandaki emek ve mücadelelerinin her zaman yanlarında olduklarını ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kadınlarımızın emeklerine ve mücadelelerine sahip çıkmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Forodigo Kursunda kadınlarımızın büyük emekler vererek hazırlamış oldukları paha biçilmez el emeği göz nuru eserlerin sergilenmesi ve pazara sunulması aşamalarında Çaykara Belediyesi olarak her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade eden Belediye Başkanı Hanefi Tok,Çaykara Belediyesi olarak yapımı devam eden ve bir süre sonra açılışını yapacakları Bölge Kadınının kültürünü ve yaşantısını yansıtacak olan Kadın Evinde kursiyerlerimizin ürünlerini pazarlayabileceklerini ayrıca Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de de kadınlarımızın ürünlerini pazarlayabilmeleri için her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi

FORODİGO KURSUNDA NELER VAR?

Çaykara Kadını tarafından sene boyunca büyük emekler verilerek oluşturulan Forodigo Kursunda değişik alanlarda çeşitli ürünler üretiliyor

1-Masa Örtüsü Takımları

2-Ev Tekstili Ürünleri

3-Çocuk Giysileri

4-Kadın Üst Giysileri

5-Kadın Dış Aksesuarı

6-Tablo gibi çeşitli ürünler Çaykara insanının beğenisine sunuluyor

FORODİGO’YU TANIYALIM

Bilindiği Gibi Forodigo Çaykara İlçemizin unutulmaya yüz tutmuş geçmiş senelerdeki giysi ve kıyafet Kültürünü yaşatabilmek için  Çaykara Halk Eğitim Merkezi tarafından bundan 8 sene önce hayata geçirilmişti.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok´un Destek ve Katkılarının yanı sıra Çaykara Kaymakamlığı da Projeye vermiş oldukları Destek ve Katkılar ile Projenin hayata geçirilmesi sağlanmıştı.Çaykara İlçesinde yaklaşık 20 bayan Forodigo Kursu ile hem kültürümüzü yaşatmaya çalışıyor hem de üretip kazanarak hem Aile Ekonomisine hem de Ülke Ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor.

Çaykara Öğretmenevi ASO´nun ikinci katında onlarca makine ile Dev bir atelye oluşturan Kursiyerler  Kurs Öğretmenlerinin  Rehberliğinde Kış boyunca yüzlerce ürün üretiyorlar. Kursiyerler tarafından üretilen bu ürünler Sergi ve Fuarlarda Çaykara İlçesinin yüz akı olmayı başarıyorlar.Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Ülkemizin çeşitli yerlerinde düzenlenen Trabzon ve Karadeniz Organizasyonlarında Forodigo Çaykara Kültürünü en mükemmel bir şekilde temsil ediyor.

Çaykara İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Veysel Somuncu tarafından kursiyerlerimiz senelerdir çok büyük emekler verilerek Çaykara İlçesinde Giyim Kültürü yaşatılmaya çalışılıyor.

Kursiyerler tarafından büyük bir itina ile dokunan el emeği göz nuru Ürünlerimiz Gurbetteki Hemşerilerimizin büyük ilgisini çekiyor. Öte yandan Yaz Mevsiminde Karadeniz Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl´de açmış oldukları Üretim Atölyesi ile Turizme de hizmet vermeye çalışıyor Forodigo Ekibi. Uzungöl´ü Ziyaret eden Yüz binlerce Yerli ve Yabancı Turist Forodigo Stantına çok büyük bir ilgi gösteriyor yaz boyunca. Hem Stanttan Alış veriş yapıyorlar hem de Kursiyerlerin ürettikleri birbirinden güzel ürünlerin üretim aşamasına tanıklık ediyor Turistlerimiz. Forodigo Kursu sade Kültürümüze Hizmet etmiyor. Aynı zamanda Kursiyer Bayanlarımızın da çok önemli tecrübeler kazanarak geleceklerine yöne vermelerini sağlıyor.

Çaykara Gündem Gazetesi farkı ile Forodigo Kursu Öğretmeni Yeter Yanık ile gerçekleştirmiş olduğumuz röpörtajı sizlerle paylaşıyoruz.

ÇAYKARA GÜNDEM:Forodigo ile nasıl tanıştın?

YETER YANIK:Forodigo ile 2015 Senesinde tanıştım.O tarihe kadar ismini hiç duymamıştım. Ancak içine girdikçe ve de tanıdıkça Forodigo´nun ne kadar farklı bir dünya olduğunu zaman geçtikçe ve de üretimin içinde aktif olarak yer aldıkça çok daha iyi anladım.

ÇAYKARA GÜNDEM:Forodigo´nun Sana Kattığı Değerler Nelerdir?

YETER YANIK:Öncelikle Çalışan ve Üreten bir insan olarak Üretim aşamasında böylesine önemli bir Üretim sektörünün içerisinde yer almak,bu ekibin bir parçası olmak beni çok farklı bir şekilde mutlu ediyor. Ayrıca seneler geçtikçe Forodigo Kültürünün Çaykara İlçemizdeki yeri ve önemini öğrendikçe insandan daha büyük bir şevk ve heyecan ile bu kültüre hizmet yapmak istiyor.

8 Sene boyunca Forodigo Konusunda kendimi çok fazla geliştirdiğimi ifade etmek istiyorum. Artık Tüm Makineleri en Profesyonel bir şekilde kullanabiliyorum. Üretime aktif olarak katkı sağlıyorum. Bu Beni çok mutlu ediyor.

ÇAYKARA GÜNDEM:Bundan sonraki hedeflerinden söz eder misin?

YETER YANIK:Tabi ki?Forodigo Tüm Arkadaşlarım ile birlikte artık bizim yaşam şeklimiz haline geldi. Bundan sonra da Hem Çaykara İlçemizde Forodigo Kültürünün yaşatılması hem de bu Kültürün Ülke Genelinde Temsil edilmesi noktasında şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da koşuşturmaya ve de çalışmaya devam edeceğiz.

 



Anahtar Kelimeler: Çaykara' Forodigo' Sezon Finali

İlginizi Çekebilir