Çaykara'da Öğrencilere Yetenek Tarama Testi

Çaykara

Çaykara Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünün organizasyonu ile Çaykara İlçesinde bulunan 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerine yönelik Yetenek Tarama Testi gerçekleştirildi.

Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı, 2021-2022 eğitim öğretim dönemi  3 ve 4. sınıf öğrencilerini kapsayan yetenek taraması testleri 6 Haziran 2022 tarihinde Çaykara Gençlik Merkezinde yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığımızın ortaklaşa hayata geçirdiği Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi ile tüm öğrencileri yetenekleri doğrultusunda yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu sayede hem geleceğin şampiyon sporcularını tespit ediyor hem de çocukların spor kültürünü geliştirerek sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Çocukların sporla tanıştırılması ve spora başlama yaşında olan yetenekli çocukların tespit edilmesi amacıyla uygulanan projede, okullarımızda yeterli fiziksel ve eğitsel altyapı oluşturularak öğrencilerin spor aktivitelerine erişimlerinin sağlayarak, sporu tabana yaymak amaçlanıyor.

Bu kapsamda, ilçemiz okullarından, Zeki bilge ilkokulu, Şehit Mehmet Aygün ilkokulu, Karaçam ilkokulu, Hüseyin Vehbi Fettahoğlu ilkokulundan yaklaşık 120 tane 3.ve 4.sınıf öğrenci yetenek taraması ölçümü yapıldı.

Çaykara Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünün organizasyonu ile Trabzon’dan getirilen profesyonel spor öğretmenleri nezaretinde öğrenciler çeşitli testlerden geçirilerek ve çeşitli spor aktiviteleri gerçekleştirilerek yetenekleri ortaya çıkarılmaya çalışıldı.

MÜDÜR KURT-ÖĞRENCİLERİMİZİN YETENEKLERİNİ KEŞFETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her sene 3 ve 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve spora yönlendirme programı çerçevesinde öğrencilerimizin yeteneklerinin keşfedilebilmesi ve ortaya çıkarılabilmesi anlamında gerçekleştirilen bu çalışmanın çok önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Çaykara Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Yusuf Kurt,her öğrencinin yeteneğinin keşfedilmesi ve yeteneklerine uygun olan spor alanına yönlendirilmesinin öğrencilerin hem akademik anlamda çok daha başarılı yapacağını hem de geleceğin başarılı sporcularının çekirdekten yetişerek ülkemizi Ulusal ve Uluslararası spor müsabakalarında büyük bir gurur ile temsil edeceklerini sözlerine ekledi.

PROGRAMI TANIYALIM

Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı her yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda bulunan 3. Sınıf öğrencilerine eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında uygulanan Test ve Ölçümler ile başlar.

Öğrencilerin Test ve Ölçüm parametreleri bilim kurulumuzun belirlemiş olduğu formüller ile değerlendirilerek spora olan yatkınlıkları belirlenir. Test ve ölçümlere katılan öğrencilerin belli bir bölümü Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programına davet edilir.

Eğitimler tamamlandıktan sonra öğrencilere, e-devlet üzerinden  tüm olimpik branşların dikkate alındığı ve öğrencinin en yatkın olduğu branşlardan daha az yatkın olduğu branşa doğru sıralama yapılan spor karnesi ilan edilir. Bu aşamada öğrenciler ve veliler bağlı bulundukları il müdürlüklerine müracaat ederek Sporcu Eğitim Merkezlerine başvurabilirler, eğer yatkın oldukları branşlar SEM bünyesinde yoksa il müdürlüğümüzde bulunan sorumlu personellerimiz ile spor hayatlarına devam edecekleri branşları en doğru şekilde belirlerler.

Yaklaşık 2-4 yıl sürecek olan branş eğitimleri bağlı bulunulan il özelinde spor kulüpleri bünyesinde devam eder. Öğrenciler bu süre zarfı içerisinde yatkın oldukları branşlarda özelleşirler. Peformansa dayalı müsabakalara ve yarışmalara katılırlar. Bu aşamada öne çıkan ve başarılı olan öğrenciler milli takımlara ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerine tavsiye edilir, yeterli görülmeleri halinde spor hayatlarına bu seviyede devam etmeleri sağlanır.

 



İlginizi Çekebilir