Çaykara'da Organik Tarım Başvuruları 30 Nisan'da Sona Eriyor

Çaykara

Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi tarafından Çaykara İlçesinde bulunan bayanlara yönelik Organik Tarım Başvurusu ve Çiftçi Kayıt Sistemi Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

19 Nisan 2022 Salı Günü Çaykara Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,İlçe Tarım Müdürü Ersin Yavuz Birkan,Çaykara Dernekpazarı  Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hacer Kuvvetli katıldı.

Çaykara’lı kadınların çok yoğun bir ilgi gösterdikleri bilgilendirme toplantısında Çaykara İlçe Tarım Müdürü Ersin Yavuz Birkan ve personeli tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi  (ÇKS) ile ilgili olarak toplantıya katılan bayanlar bilgilendirildi.

ORGANİK SERTİFİKA BAŞVURULARI 30 NİSAN’DA SONA ERİYOR

Çiftçilerin Tarım ve Hayvancılık Desteğinden Yararlanabilmeleri için Organik Tarım Sertifikasına sahip olmaları gerekiyor.Organik Sertifikaya sahip olmak isteyen üreticilerin ise en geç 30 Nisan 2022 tarihine kadar Çaykara İlçe Tarım Müdürlüğüne kimlikleri ile birlikte Başvuru yapmaları gerekiyor.

ÇKS NEDİR?

ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.

2022 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları ve güncelleme işlemleri 1 Eylül 2021 tarihinde başlamış olup 30 Haziran 2022 tarihinde sona erecektir.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS)’Nİ TANIYALIM

Söz konusu tarım ve hayvancılık olduğu zaman ÇKS birçok kişinin karşısına çıkıyor. Özellikle üretim noktasında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Peki, ÇKS nedir ve ne işe yarar? ÇKS belgesi nereden ve nasıl alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Uzun adıyla ÇKS Çiftçi Kayıt Sistemi olarak bilinmektedir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için verilecek destek noktasında en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Mutlaka çiftçilik yapanların kayıt üzerinden bu sisteme dahil olmaları gerekir. Böylece verilecek olan destek ile beraber birçok farklı olanaktan yararlanma imkânı elde edilebiliyor.

 ÇKS NEDİR?

 Tarım ve hayvancılık alanlarında uğraşanlar ya da yeni başlayacak genç çiftçilerin kayıt olması gereken yapı ÇKS olarak bilinir. Aynı zamanda uzun ismi üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi şeklinde ifade edilmektedir. Sağladığı birçok özellik ile beraber çiftçilerin daha düzenli ve etkin şekilde işlem yapmalarına olanak tanımaktadır. En önemlisi ise teşvik ve destek sayesinde, maddi olarak çiftçilerin rahatlamasına imkan veriliyor. Bir belge olarak öne çıkan Çiftçi Kayıt Sistemi, tüm çiftçilerin kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra almış oldukları belge şeklinde anlatılabilir. Daha sonra bu belgeyi göstermek suretiyle birçok farklı destekten yararlanma olanağı elde ediliyor.

 ÇKS NE İŞE YARAR?

 Çiftçi Kayıt Sistemi konusunda en merak edilen konular arasında ne işe yaradığı geliyor. Özellikle yeni başlayacak çiftçiler hem de tecrübeli çiftçiler için birçok farklı avantaj sağladığını söylemek mümkün.

 - Birçok farklı teşvikten yararlanma imkânı elde edilir.

 - Hibeler üzerinden çiftçilere destek sağlanır.

 - Düşük faizli kredi imkanından yararlanma olanağı verilir.

 - Devlet tarafından verilen tüm desteklerden faydalanma imkanı düzenli olarak sağlanır.

 Genel olarak yukarıdaki avantajlar ile beraber çiftçiler için önemli bir fırsat şeklinde öne çıkıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen bu uygulama, pek çok çiftçinin yararlanmasına olanak sağlamış durumda. Böylece çiftçiler yaptıkları çalışmalar üzerinden devlet tarafından teşvik ve destek alırlar.

 ÇKS BELGESİ NEREDEN ALINIR?

 Çiftçilik konusunda devlet tarafından verilen teşvik ve hibeleri değerlendirmek için, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi belgesine sahip olmak gerekmektedir. Kısaca ÇKS olarak da ifade edilen bu önemli belge, tüm çiftçiler için ortak şekilde sağlanmaktadır. Tabii bu konuda birçok Çiftçi ÇKS belgesine nasıl alacağını yönelik bilgi almaya çalışıyor. Bu konuda aşama olarak sırasıyla işlemleri gerçekleştirmek suretiyle kolayca belgeyi temin etmek mümkün.

Haberin Devamı

 - Öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapmak gerekir.

 - Daha sonra buradan gerekli başvuru formu doldurulmalıdır.

 - Ardından bu form doldurularak alınabilir.

 - Kayıt formu üzerinden elde edilmiş belge, Tarım İl Müdürlüğü'ne giderek teslim edilebilir.

Böylece Devlet üzerinden belge kapsamında yasal olarak kayıtlı olan tüm çiftçiler, farklı zamanlarda verilen destekten faydalanma imkanı yakalar. Özellikle birçok farklı teşvik ve hibe ile beraber aynı zamanda düşük faizli kredi imkanı için büyük bir öneme sahiptir.

 ÇKS BELGESİ NASIL ALINIR?

ÇKS kayıt sistemi belgesi e-devlet üzerinden giriş yapılarak kolayca elde edilebilir. Aynı zamanda internet üzerinden giriş yapılarak arama motoru kullanılmak suretiyle, çiftçi kayıt formu yazıp başvuru yapmak mümkün. Ardından geriye ise sadece belgeyi almak kalıyor. Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü üzerinden belge sahibi olan pek çok çiftçi, devlet bünyesinde verilen tüm destekten yararlanma şansı elde etmektedir. 2005 yılından bu yana uygulanan bu belge, günümüzde çiftçiler için birçok farklı avantaj sunmaktadır. Henüz kayıt olmamış çiftçiler ise bu şekilde kayıt olarak belgesini temin edebilir.



Muhammet Gürsoy
31.05.2022 13:58:30
Bunun sonu olmamalı. Bu konular her mehallede her ay bilinçli ve sonuç alınacak şekliyle yapılmalı. Bakanlık yazı gönderdi tamam duyan duydu duymayana eyvallah şekliyle değil ,sonuçlar % 90 ın üstüne çıkana kadar ısrarla üzerinde durulmalı. Bu konular kaymakamlık tarafından muhtarlara dikte edilmeli, Senin adamın benim adamım mevzusu asla olmamalı, bir iki foto çekip medyaya atmayla bu işler neticelenmez. Sonuçları Çaykaraya yansıyana kadar ısrarla yetkililerin takibi sürdürmesi elzemdir. Saygı ve sevgilerimle. Kendini Halkının yükselişine adayan REİS.

İlginizi Çekebilir