Çaykaralı Dağcının Zor Eğitimi!

Çaykaralı Dağcının Zor Eğitimi!

Uzungöl Doğa Sporları Adrenalin Kulübü Derneği üyesi Recep Mutlu Türkiye Dağcılık Federasyonu`nun (TDF) 2015 yılında gerçekleştirdiği 4´ncü arama kurtarma eğitimini başarıyla tamamladı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu`nun (TDF) 2015-2016 yılık programında yer alan Yaz Arama Kurtarma eğitimi 17-23 Ekim 2015 tarihinde Isparta Yazılı Kanyon´ da gerçekleştirildi. 108 sporcunun yer aldığı eğitimde 12 çalıştırıcı görev aldı. İleri seviye arama kurtarma eğitiminin 4´ncüsine katılan Uzungöl Doğa Sporları Adrenalin Kulübü Derneği  üyesi Recep Mutlu eğitimini başarıyla tamamlayarak 5´nci Kış temel eğitimine katılmaya hak kazandı./resimler/2015-11/3/1054493692428.jpg8 Kademe eğitimini tamamlayacak olan Recep Mutlu, Uzungöl Doğa Sporları Adrenalin Kulübü Derneği  üyesi olarak ilk antrenör unvanını almaya hak kazanan sporcu olacak. 

TDF 2015 faaliyet programında yer alan Yaz Arama Kurtarma eğitimini başarıyla tamamladığını belirten Recep Mutlu,? Eğitim kapsamında teorik ve uygulamalı olarak kursiyerlere yaz arama kurtarmalarında neler yapılması gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Bu kapsamda:

Sırtta yâda kucakta yaralı indirme yâda çıkarma (teorik 2 saat, uygulama 8 saat), Eğitim kapsamında teorik ve uygulamalı olarak kursiyerlere yaz arama kurtarmalarında neler yapılması gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Bu kapsamda:

Sırtta yâda kucakta yaralı indirme yada çıkarma (teorik 2 saat, uygulama 8 saat).

İpteki lider tırmananı ya da artçı tırmananı kurtarma (teorik 2 saat, uygulama 8 saat).

Sedyeye taşıma-indirme-çıkarma ipten sedye yapım metotları (teorik 2 saat, uygulama 2 saat).

Hava hatları ve gerdirme sistemleri (teorik 2 saat, uygulama 8 saat).

Makara ve palanga sistemleri ile sedye indirme ve çıkarma. (teorik 2 saat, uygulama 8 saat).

Beslenme ve sıvı alımı.

Arazide kazazede arama metodları, GPS, harita ve pusula kullanımı. (teorik 2 saat, uygulama 4 saat).

İlkyardım ve kurtarma bilgisi.

Olumsuz hava şartlarında kurtarma ve meteoroloji bilgisi.

Arazide hayatta kalma ilkeleri.

Kendi kendini kurtarma.

Dağ tehlikeleri ve kazaları.

Arama-kurtarma işaret ve haberleşmeleri.

Tabiat ve çevreyi koruma bilgisi konuları işlenmiştir. 

Son günde de gerçek bir senaryo baz alınarak arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirilmiştir. Senaryoya göre dağda eşzamanlı olarak iki kaza meydana gelmiş, birincisinde kolunda kırığı olan, ikincisinde de kaza sonucu düşüp bilincini yitiren kazazedenin kurtarılması konu alınmıştır. Her iki kazazede de öncü ve ilk yardım ekiplerinin çabalarıyla teknik ekibin kurduğu iki hava hattı sistemiyle kurtarılma ve hastaneye sevk edilmiştir. Yoğun yağmurla başlayan tatbikatta gerçeğini aratmayan sahneler dikkat çekerken ekibin muazzam bir motivasyonla faaliyeti icra ettiği görülmüştür. 

Eğitim boyunca bize her türlü desteği esirgemeyen tüm hocalarımıza, eğitim alanında bizi ziyaret eden ve bizimle iki gün geçiren federasyon başkanımıza çok teşekkür ediyorum,? dedi.

Haber kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir